Zapiekanka jest bardzo ciekawa, szybka do przygotowana o wyraźnym ostrawym smaku.
Składniki:
- 2 cukinie raczej wydłużone
- cebula czerwona
- szczypta czosnku suszonego
- szczypta soli i pieprzu
- pół szklanki startego parmezanu
- 3 jajka
- kilka plasterków szynki prasowanej
- kilka plastrów sera żółtego
- 2 łyżki bułki tartej
Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do niej cebule pokrojoną w pióra i oliwy . Mieszamy wszystko razem i wykładamy na blachę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min.
Jaja łączymy w misce ze startym parmezanem. Lekko przestygłe cukinie wrzucamy do jajek, mieszamy wszystko ze sobą i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dosypujemy bułkę tartą i mieszamy. Połowę cukinii wylewamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem, na to lądują plastry sera żółtego i plastry szynki, przykrywamy drugą połową cukinii. Pieczemy ok 25-30 min w temp 170 stopni C.