5 kwietnia 2022

Zapiekanka cukiniowa z parmezanem



Zapiekanka jest bardzo ciekawa, szybka do przygotowana o wyraźnym ostrawym smaku.






















Składniki:
  • 2 cukinie raczej wydłużone
  • cebula czerwona
  • szczypta czosnku suszonego
  • szczypta soli i pieprzu
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 3 jajka
  • kilka plasterków szynki prasowanej
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej

Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do niej cebule pokrojoną w pióra i oliwy . Mieszamy wszystko razem i wykładamy na blachę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min.
Jaja łączymy w misce ze startym parmezanem. Lekko przestygłe cukinie wrzucamy do jajek,  mieszamy wszystko ze sobą i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dosypujemy bułkę tartą i mieszamy. Połowę cukinii wylewamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem, na to lądują plastry sera żółtego i plastry szynki, przykrywamy drugą połową cukinii. Pieczemy ok 25-30 min w temp 170 stopni C.











 

Ciasto migdałowe z ricottą


Proste, mocno wilgotne, łatwe w przygotowaniu i włoskie - to wystarczająca rekomendacja by je zrobić i skosztować. Coraz częściej szukam ciast, które nie są skomplikowane, a bronią sie prostym ,choć nie banalnym smakiem.


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki  miękkiego masła (100 g)
  • 1 1/2 szlanki cukru ( jeśli chcemy mniej cukru to wystarczy kopiata szklanka cukru)
  • 250g ricotty
  • 2 duże jajka (temp. pokojowa)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu  z migdałów
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów ( mogą być płatki lekko zmiażdżone, lub całe migdały ze skórką
  • cukier puder
  • migdały do ozdabiania
Tortownica 22-24 cm. Smarujemy ją masłem i całą obsypujemy cukrem pudrem.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło i ser ricotta miksujemy ok 5min. Dodajemy całe jajka, ekstrakt migdałowy oraz śmietanę 18%. Dosypujemy mąkę z dodatkami. Po połączeniu składników dodajemy drobno posiekane migdały i ponownie mieszamy. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 50 min góra-dół.
Gdy ciasto jest ciepłe oprószamy cukrem pudrem i zdobimy płatkami migdałowymi.


 

Drożdżówka z serem


Drożdżowe paluchy, świdry z serem.
Szybkie ,słodkie bułeczki długo zachowują świeżość. Z porcji wychodzi ok 10-12.



Składniki:
  • ok 300 g mąki pszennej
  • drożdże suszone ok 15g30 g cukru
  • esencja waniliowa lub własny cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 150ml  letniego mleka
  • 40g roztopionego masła


Suche składniki mieszamy ze sobą, do nich dodajemy żółtka, mleko i masło. Wyrabiamy ze sobą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ścierka na ok 1h.


Masa serowa:
  • 300g mielonego twarogu ( najlepiej by był ten prawdziwszy, jeśli jednak mamy w wiaderku ,to też wyjdzie, ale będzie masa lekko wychodzić podczas pieczenia).
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę łączymy ze sobą.

Ciasto rozwałkowujemy na długie prostokątny ok 15 cm. Na połowie długości tych prostokątów nakładamy masę , przykrywamy drugim końcem i zawijamy każdy koniec w inną stronę by powstał świderek. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekamy ok 20 min jak podrosną. Na pewno będzie trzeba piec na dwa razy, bo nie wejdą wszystkie, a odstęp też musi między nimi być.
Zanim włożymy do pieca wierzch drożdżówek smarujemy białkiem jaja.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i wkładamy do pieczenia na 15 min. Można po upieczeniu i wystygnięciu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.





 

Focaccia

 
Składniki na 1.5 kg ciasta:

  • 1 kg mąki typu 00 ( czasami robię też z 650 i wychodzi)
  • 600ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży ( najlepiej piekarskich sypkich)
  • 20 g soli

Drożże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlać do mąki rozczyn. Zagniatamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 h. Polewamy blaszkę oliwą i ciasto rozkładamy na niej. Odkładamy ciasto, przykryte folia spożywczą na 20 min.

sos|:
6 łyżek oliwy z oliwek
150 ml wody
30g soli gruboziarnistej

Powstały po zmieszaniu sos , łyżką rozprowadzamy po cieście. Palcami robimy dołki w cieście. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy 20 min w temp 180 stopni C