Najbardziej czekoladowe szwedzkie ciasto KLADDKAKA
To ciasto przebija wszystko inne czekoladowe wypieki. Znika w zastraszającym tempie, szybkie jest w wykonaniu i stosunkowo łatwe do zrobienia, a smakuje jak niebo dla chokoholików.
Składniki:
- 200g masła
- 200g czekolady (1 deserowa i 1 gorzka)
- 4 jajka temp. pokojowa
- 300g cukru
- 40g brązowego cukru
- 1 łyżka kawy zaparzonej ostudzonej
- 120g mąki
- 40g kakao
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
Masła rozpuścić z połamaną czekoladą. Ostudzić. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem brązowym ( w przepisie jest dużo cukru-jak to szwedzkie ciasta-jest dość słodkie), dolać esencji. Dodajemy do masy jajecznej czekoladę z masłem. Mąkę, sól, kakao przesiewamy i dokładamy do masy, łączymy delikatnie łopatką. Tortownice ok 22-24cm wykładamy całą papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego pieca do ok 170 stopni na 20-25 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch będzie matowy, boki upieczony, a środek jeszcze będzie się ruszać. Ciasto trzeba pilnować, by go nie przeciągnąć. Po upieczeniu studzimy.
Jeśli chcemy by ciasto miało formę lava cake wkładamy go po ostudzeniu tylko na 1h i później trzymamy poza lodówką, Jeśli nie przeszkadza nam kleiste ciasto to zostawiamy w lodówce. Na zdjęciach wersja twardsza i wersja półpłynna.