13 listopada 2024

Placek grzybowy do barszczu

 

Placek grzybowy do barszczu

Bardzo fajna alternatywa dla krokietów i kulebiaka.

Foremka do keksu lub chleba.


 

Składniki:

Farsz:

  • 40dag pieczarek
  • 15 – 20 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli

Grzyby suszone moczymy min 3 h. Gotujemy je do miękkości. Na maśle przysmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, jak się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i odsączone grzyby leśne. Całość przesmażamy na wolnym ogniu, ok pół godziny, by grzyby suszone zaczęły się rozpadać. Po tym czasie dolewamy pół szklanki wody i wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, dalej dusimy do zagęszczenia się farszu, jeśli braknie wody to dokładamy. Kasza ma być niewidoczna dla oka. Doprawiamy grzyby i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Do farszu można dodać również podgotowaną kapustę kiszoną.

Ciasto kruche-drożdżowe:

  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka M
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 100g masła

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na pół- jeśli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto nie potrzebuje czasu w lodówce i nie musi wyrastać. Z jednej czyści tworzymy spód, wałkujemy ciasto układamy na posmarowanym masłem dnie i nakłuwamy widelcem. Układamy na nim zimny farsz grzybowy i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową. Pieczemy ok 35-40 min góra-dół w temp 160 stopni C. Ciasto najlepiej wyjmuje się gdy całe ostygnie. Można serwować na zimno i ciepło z barszczem lub solo.




12 listopada 2024

Torcik makowy z kremem z palonej białej czekolady i konfiturą z żurawiny

 



Torcik makowy z kremem z palonej białej czekolady i konfiturą z żurawiny

Tortownica 18 cm. W tym przepisie warto masę zacząć przygotowywać dzień wcześniej.


Składniki na biszkopt:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g suchego maku
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier partiami miksujemy do momentu aż białka będą białe i lśniące. Dodajemy żółtka, mieszamy masę delikatnie szpatułką. Dodajemy następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i na koniec suchy mak. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem i zrzucamy z 30 cm. Pieczemy w 160 stopniach c ok 25 min. Warto sprawdzić patyczkiem czy środek jest już sztywny. Biszkopt studzimy i przekrajany na pół.

Masa z palonej białej czekolady.

  • 300 ml śmietany 36%
  • 150g białej czekolady dobrej jakości
  • 250g mascarpone zimne

Czekoladę dzielimy na małe kostki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach ok 10 min. Sprawdzamy cały czas by jej nie spalić. Czekolada ma przyjąć kolor karmelowy na brzegach, a środek ma być dalej kolory kości słoniowej. Wyciągamy z pieca i studzimy. Można dodatkowo pognieść widelcem, by rozpadła się na mniejsze kawałki. Śmietanę zagotowujemy ( nie ma być gorąca) i wrzucamy do niej pieczoną białą czekoladę. Mieszamy by się całkowicie rozpuściła, śmietana powinna mieć na tym etapie kolor karmelowy. Masę studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Zarówno masa jak i mascarpone muszą być zimne by masa się nie ścięła, miksujemy je ze sobą na gęsto. Przekładamy nasz biszkopt masą i tynkujemy na zewnątrz i górę, na sam wierzch dajemy konfiturę z żurawiny lub inną jaką mamy.





Schab po koreańsku z kwaśnymi ogórkami

 

Schab po koreańsku z kwaśnymi ogórkami

 



Składniki:

  • ok 700g schabu
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki startego czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego jasnego sezamu ( na suchej patelni)
  • łyżeczka startego świeżego imbiru

Mięso kroimy na cienkie plastry takie ok 1 cm, rozbijamy je tłuczkiem kilka razy, nie przykładamy jednak dużo siły. Z pozostałych składników robimy marynatę, wkładamy do niej mięso i marynujemy ok 4h. Smażymy schab na grillu lub patelni grillowej.

Sałatka z ogórka

Ogórki są lekko kwaskowe, mają bardzo wciągający smak.

Składniki:

  • 3-4 ogórki zielone
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki gochujang
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 1 /2 sezamu jasnego
  • 1 malutka marchewka
  • pół łyżeczki chilli w płatkach

Ogórki myjemy, tniemy ze skórką na plasterki, marchewkę tniemy w paseczki julien. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.





Sałatka toskańska tuńczykowa

 


Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka białej fasolki
  • ok 10 zielonych oliwek
  • 3 suszone pomidory
  • pół średniej cebuli
  • pół ogórka zielonego
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • pól kostki fety
  • garsć słonecznika łuskanego

Cebulę drobno ciekamy,  dodajemy do miski. Tuńczyka, fasolkę  i pomidory odsączamy i dodajemy do sałatki, Ogórka i fetę również w kostkę i do miski. Z soku z cytryny przypraw i oliwy rozbimy sos i wlewamy do sałatki, na koniec wrzucamy odsączonekapary i  oliwki oraz garść słonecznika.

Ciasto ucierane z żurawiną

 


Ciasto ucierane z żurawiną

Ciasto jest bardzo szybkie i smaczne. Żurawinę można zamienić na inne dowolne owoce.Jajka i masło muszą mieć temp pokojową.

Blaszka 24x24

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder do dekoracji
  • świeżej żurawiny ok 15- 20 dag


Piec rozgrzewamy do 170 stopni C. Ucieramy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie miękkie masło oraz ekstrakty. Łączymy ze sobą składniki. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy partiami. Ciasto ma wyjść dość gęste. Na koniec ciasto mieszamy ze świeżą żurawiną. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45 min w 170 stopniach C. Po wyjęciu i ostudzenie posypujemy cukrem pudrem.





Babeczki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem



Babeczki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem


Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 plasterków boczku parzonego
  • garść startego sera żółtego
  • garść poszatkowanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu


Ziemniaki obieramy i trzemy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do odsączonych ziemniaków całe jajko. Boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach, dokładamy do nich 1 łyżkę majonezu, przyprawiam i wbijamy całe jajko. Wszystko łączymy ze sobą.

Ziemniaki ubijamy w silikonowych formach do muffinek, tak by brzegi i spód były obłożone, a środek miał wgniecenie na farsz. Podpiekamy same ziemniaki w 200 stopniach C ok 25 min, wyjmujemy i wlewamy do środka po łyżce farszu, wstawiamy ponownie na ok7 min by się masa ścięła. Po wystudzeniu muffiny same wychodzą z foremek. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.







 

10 listopada 2024

Zupa krem z zielonego groszku

 



Składniki:
  • paczka mrożonego groszku
  • 2l bulionu
  • 2 marchewki małe
  • 1 mały ziemniak
  • pietruszka mała korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego rumu
  • ok 50ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie płatki migdałowe i parmezan


Marchew, pietruszkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię warzywa i obsmażamy na łyżce masła. Do bulionu wrzucamy groszek i podsmażone warzywa. Przeciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw, tak by groszek nie stracił koloru. Po ugotowaniu całość blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie przyprawiamy i dolewamy rum. Gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu by alkohol wyparował. Na koniec dolewamy śmietanę. Można podawać z grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi lub chrupką parmezanową.




Ciasto imbirowe, chleb imbirowy.

 


Ciasto imbirowe, chleb imbirowy.

Ciasto wychodzi mocno korzenne i miękkie w środku dzięki dodaniu musu z jabłek. Wierzch jest mega słodki, więc jeśli chcecie by było mniej słodsze, to posypcie tylko wierzch cukrem pudrem. Przepis jest wzorowany na cieście imbiowym ze znanej sieciówki kawowej.

Składniki:

  • 150g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Lukier

  • 12 szklanki serka śmietanowego
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru


Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mus jabłkowy ( lub starte na papkę 1 jabłko), jajko. Jeśli trochę się zważy to i tak się upiecze, wystarczy dodać sypkie produkty i przyprawy i się wszystko wyrówna. Ciasto powinno wyjść gęstsze, przekładamy je do foremki na chleb lub małej keksówki. Pieczemy w 160 stopniach ok 50 min, pod koniec warto sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Studzimy ciasto. Z serka i cukru pudru robimy lukier, ma być gęsty, więc jeśli nie jest, dodajemy cukru pudru, po jakimś czasie zastygnie na cieście. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami.