Placek grzybowy do barszczu
Bardzo fajna alternatywa dla krokietów i kulebiaka.
Foremka do keksu lub chleba.
Składniki:
Farsz:
- 40dag pieczarek
- 15 – 20 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki kaszy manny
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- pół łyżeczki soli
Grzyby suszone moczymy min 3 h. Gotujemy je do miękkości. Na maśle przysmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, jak się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i odsączone grzyby leśne. Całość przesmażamy na wolnym ogniu, ok pół godziny, by grzyby suszone zaczęły się rozpadać. Po tym czasie dolewamy pół szklanki wody i wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, dalej dusimy do zagęszczenia się farszu, jeśli braknie wody to dokładamy. Kasza ma być niewidoczna dla oka. Doprawiamy grzyby i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.
Do farszu można dodać również podgotowaną kapustę kiszoną.
Ciasto kruche-drożdżowe:
- ok. 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka M
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 100g masła
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na pół- jeśli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto nie potrzebuje czasu w lodówce i nie musi wyrastać. Z jednej czyści tworzymy spód, wałkujemy ciasto układamy na posmarowanym masłem dnie i nakłuwamy widelcem. Układamy na nim zimny farsz grzybowy i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową. Pieczemy ok 35-40 min góra-dół w temp 160 stopni C. Ciasto najlepiej wyjmuje się gdy całe ostygnie. Można serwować na zimno i ciepło z barszczem lub solo.