Ten przepis to taki ukłon w stronę przeszłości. Niezapomniany smak drożdżówek z kakao z dzieciństwa jest nie do podrobienia, ale ten przepis jest zbliżony. Strucla i drożdżówki z tego przepisu nie są słodkie, ale bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru ( może też być mniej nie wpływa mniejsza ilość na smak)
- szczypta soli
- op suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki ciemnego kakao zmieszanego z 5 łyżkami cukru
- 2 łyżki masła rozpuszczonego
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i suchymi drożdżami ( mąkę dobrze jest też wcześniej przesiać). Do suchych produktów dodajemy rozmącone jajka, mleko, oliwę. Wyrabiamy ciasto do całkowitego połączenia składników. Dodajemy płynne masło i znów wyrabiamy. Powinno się poczekać ,aż ciasto wyrośnie i dopiero wałkować, ale przyznam się szczerze, że nigdy tego nie robię, bo mi szkoda czasu. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Kakao z cukrem łączymy z masłem i rozsmarowujemy na prostokącie, zwijamy jak każdą inną struclę. Możemy w takiej postaci upiec całą, ale można też wycinać 1,5 cm krążki i układać zawinięciem do góry w postaci drożdżówek. Zarówno drożdżówkę jak i struclę smarujemy białkiem.
Pieczemy w temp 180 stopni C ok 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz