15 marca 2014

Strucla z kakao, drożdżówka z kakao

Ten przepis to taki ukłon w stronę przeszłości. Niezapomniany smak drożdżówek z kakao z  dzieciństwa jest nie do podrobienia, ale ten przepis jest zbliżony. Strucla i drożdżówki z tego przepisu nie są słodkie, ale bardzo aromatyczne.


Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru ( może też być mniej nie wpływa mniejsza ilość na smak)
  • szczypta soli
  • op suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
masa kakaowa:
  • 3 łyżki ciemnego kakao zmieszanego z 5 łyżkami cukru 
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem,  solą i suchymi drożdżami ( mąkę dobrze jest też wcześniej przesiać). Do suchych produktów dodajemy rozmącone jajka, mleko, oliwę. Wyrabiamy ciasto do całkowitego połączenia składników. Dodajemy płynne masło i znów wyrabiamy. Powinno się poczekać ,aż ciasto wyrośnie i dopiero wałkować, ale przyznam się szczerze, że nigdy tego nie robię, bo mi szkoda czasu. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Kakao z cukrem łączymy z masłem i rozsmarowujemy na prostokącie, zwijamy jak każdą inną struclę. Możemy w takiej postaci upiec całą, ale można też wycinać 1,5 cm krążki i układać zawinięciem do góry w postaci drożdżówek. Zarówno drożdżówkę jak i struclę smarujemy białkiem.
Pieczemy w temp 180 stopni C ok 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz