7 września 2013

Gazpacho

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodzi się z Andaluzji. Podawana jest na zimno, a powstaje głównie ze świeżych dojrzałych pomidorów.

Składniki:

  • 50 dag dojrzałych pomidorów (bez skóry)
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 średni ogórek zielony
  • 2 papryki czerwone
  • łyżka octu winnego
  • 1 kropka pszennego chleba bez skórki ( namoczony w wodzie i odsączony)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Można zrobić na dwa sposoby:

1. Wszystko ze sobą łączymy i miksujemy podajemy z grzankami

2. Odkładamy 1/5 pokrojonej cebuli, papryki, pomidora (oczywiście bez skóry) i ogórka, resztę miksujemy (również czosnek i namoczony chleb), a pokrojone w kostkę  pozostałe warzywa wrzucamy do tych zmiksowanych, również ozdabiamy grzankami.

Osobiście wole sposób 2.
Doskonały chłodnik na bardzo gorące dni .


Szpinak z grillowanymi warzywami i fetą


 Składniki:

  • 100g fety 
  • 100g młodego szpinaku
  • średni bakłażan 
  • średnia  cukinia
  • 1 papryka pieczona
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sol i pieprz



 Szpinak płuczemy i odsączamy na ręczniku papierowym, szarpiemy rękami na drobne kawałki. Bakłażana i cukinie kroimy w plastry i oprószamy solą. Gdy warzywa puszczą sok płuczemy je, odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczemy plastry na patelni grillowej wraz z papryką. Papryk obieramy ze skóry i kroimy w kostke, tak samo kroimy bakłażan i cukinie. Łączymy wszystko ze sobą , podlewamy oliwą i octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy fetę w kostce.


Kapuśniaczki

Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" jest trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Z tego przepisu wychodzi ok 40 małych kapuśniaków

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1/2 szklanka kwaśnej śmiatany 18 %\
  • 2 łyżki mleka
  •  2 łyzeczki cuku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania kapuśniaków

Farsz:

  • ok 60 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz łyżką mąki. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Siekamy masło dodajemy jaja, śmietanę i na końcu wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Cebule i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy ze szczyptą soli i pieprzu. Kapustę chwile przegotowujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Rozwałkowujemy ciasto i na brzegu układamy farsz zawijamy, odcinamy nadmiar, kolejna partia na ciasto ,znów raz zawijamy odcinamy itd... powstaje kilka wałków z farszem , każdy z nich tniemy na mniejsze.Układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp 180-200 stopni C przez 20 min. Doskonałe do barszczu :)

kalafior zapiekany z beszamelem

Jest to zarówno samodzielne danie jak również dodatek obiadowy.
Kalafior nie jest specjalnie moim ulubionym warzywem, ale w tym wydaniu nabiera maślanego posmaku i dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • kalafior średni
  • beszamel
  • ok 15 dag sera żółtego


Kalafior podgotowujemy do miękkości. Układamy na dno naczynia żaroodpornego zalewamy cały beszamelem i przykrywamy startym serem .
Przepis na beszamel tu:

http://chocospoko.blogspot.com/2012/11/beszamel.html

Sernik puszysty z jagodami

 Mokry, puszysty, smaczny- sernik doskonały :)

Składniki:


  • ser w wiaderku 1 kg
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Na spód

  • paczka herbatników ciemnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
Wszystko łączymy ze sobą .

Poza tym:

ok 15 dag jagód


Mąkę i kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia , nastepnie dodajemy do sera.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieraamy z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszamy utarte żółtka z serem.

Wykładamy na formę ok 24 cm , rozgniecione z masłem i bułką herbatniki, a to masa serowa.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C, można dodatkowo owinąć tortownice folią aluminiową- ciepło będzie rozchodzić się równomiernie, pieczemy ok 1h. 15 min pzred końcem  otwieramy piekarnik i wrzucamy na na masę serową jagody.

3 września 2013

Pulpety w sosie koperkowym

To typowe danie z jadłodajni, ale bardzo dobre i szybkie. Smak mojego dzieciństwa.


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka mąki
koperek najlepiej świeży
sól pieprz
papryka słodka w proszku
1 jajo surowe
trochę bułki tartej
śmietana 18 % ok 3-4 łyżki

Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i z startą drobno cebulą. Formujemy okrągłe pulpety wielkości piłki golfowej, dobrze dodać trochę bułki tartej, mięso będzie się lepiej wiązać.

W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy pulpety do wrzątku. Łyżkę mąki mieszamy z ok 5-6 łyżkami wody- dokładnie by nie było grud. Pulpety wyciągamy na chwile z wywaru , pozostały wywar po pulpetach  mieszamy z mąką. Doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy drobno posiekany koper i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakują z purre ziemniaczanym.

Dorsz zapiekany z ajvarem

Doskonałe połączenie delikatnej ryby i ostrego mocno paprykowego ajvaru.


Składniki:
  • dorsz ok. 3 filety
  • 4 łyżki ajvaru
  • 1 cebulka
  • trochę świeżej natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • ok 15 dag sera żółtego


Oliwa na dno naczynia żaroodpornego na to płaty dorsza. Na rybę nakładamy równomiernie ajvar przepis w linku poniżej
http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/ajvar.html
Na ajvar rzucamy krążki cebuli , posiekaną pietruszkę , pomidor obrany ze skóry (plastry)i na wierzch starty ser.
Zapiekamy ok 20 min w temp 180 stopni C