22 września 2013

Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • tuńczyk w sosie własnym
  • kilka grzanek pieczonych na maśle
  • sos musztardowo-miodowy (łyżka musztardy. łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku, sól, kilka kropel soku z cytryny, oliwa z oliwek)

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidora również, tuńczyka odsądzamy z puszki i rozdrabniamy palcami,podlewamy powstałym dresingiem , układamy ciepłe jaja i posypujemy grzankamy. Sałatke jemy od razu.

Papryka konserwowa

Składniki:


  • Papryka czerwona 1kg (ok 3 małe słoiki wyjdą)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ok 2,5 szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ok 1/2 szkalnki octu 10%
Paprykę obrać i zanurzyć na 1 minute we wrzącej wodzie (wrzątek spłucze z papryki woski oraz przyśpieszy proces kwaszenia), ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa: wodę ugotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.Pasteryzować ok 15-25 min.

Cebulowe chipsy


Składniki:

  • ok 6 sztuk sporej cebuli
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne
  •  mleko lub piwo
  •   ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  •  olej do smażenia
  • szczypta vegety

Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, rozdzielamy krążki cebuli od siebie, pokroić na grube plastry i delikatnie rozdzielić każdy plaster na krążki.
Ciasto: mąkę,  jajak, proszek do pieczenia, mleko, oraz przyprawy mieszamy ze sobą. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Na osobnym półmisku wysypujemy mąkę i każdy krążek cebulowy obtaczamy w mące a, następnie w cieście. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.