30 listopada 2012

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem



Oszukany mielony



Składniki:
ok. 6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
pęczek szczypiorku
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Dodatkowo:
1 jajko
0,5 szkl. bułki tartej
olej do smażenia

Ugotowane i ostudzone jaja zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pokroić drobno szczypiorek i razem wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, odtaczać w roztrzepanym jaku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

29 listopada 2012

Spaghetti z gorgonzolą



Na włoską nutę...

Składniki: 
 500 g spaghetti
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 szkl. śmietanki
200 g sera gorgonzola
świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa
  
 Czosnek obieramy i rozgniatamy. W garnku na maśle podsmażamy czosnek. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki śmietany, dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę i mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści Dodajemy resztę śmietany i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany,przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy ugotowany jeszcze ciepły makaron ( nie wolno makaronu przelewać wodą) z sosem i posypujemy startymi orzechami włoskimi.

Muffinki czekoladowe z bananami



Muffinki czekoladowe z bananami

Składniki:

1/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
pół szklanki  cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki drobno posiekanej czekolady
1 duży banan
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Przepis:
Banana rozrobić widelcem. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C .

Roladki schabowe z pieczarkami



Mięcho :) 

Roladki schabowe z pieczarkami

  • 4 kotlety schabowe
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
sól, pieprz, musztarda,papryka wędzona w proszku tłuszcz do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na patelni, po chwili dodać pokrojone w drobne kawałki pieczarki i dusić ,aż do odparowania wody. Na koniec doprawić pieczarki solą i pieprzem do smaku. Kotlety schabowe rozbić cieniutko, popieprzyć i posolić i lekko posmarować musztardą z jednej strony. Na każdy kotlet nałożyć  pieczarek i zwinąć w roladkę, a następnie obwiązać nicią. Smażyć na mocnym ogniu do zrumienienia, potem zalać wodą, dodać wędzoną paprykę  i dusić na małym ogniu ok 30 min. Sos zagęścić łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie wody.

Sernik z polewą toffi

Mokry sernik


Składniki:

1 kg sera w wiaderku
1,5 szkl cukru
2 łyżki kaszy mannej
1 łyżka mąki ziemniacznanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jaja
garść rodzynek
gotowy kajmak

Na spód:
paczka ciemnych herbatników
2 łyżki masła lub margaryny
 2 łyżki bułki tartej


Mąkę,  kaszę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z serem. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy  z cukrem i cukrem waniliowy, dodajemy do utartych jajek ser i rodzynki na koniec białka ubite z odrobiną soli, wszystko dokładnie mieszamy. Herbatniki kruszymy ręcznie mieszamy z masłem i bułką i układamy na dnie formy , na herbatniki wylewamy masę serową.piec 1h w temp. 170 stopni.Po przestudzeniu wylewamy na ser gotowy kajmak-jeśli jest za gęsty podgrzewamy trochę w kąpieli wodnej ( woda w rondlu i wkładamy otwarty kajmak).Sernik najlepiej schłodzic, na drugi dzień jest najlepszy.
Ten przepis jest na tortownice o wymiarze 22-23 cm.

Krokieto -pierogi

Kajzerki nadziewane pieczarkami i serem

Farsz:
1 kg pieczarek
średnia cebula
30 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Na 20 sztuk dodatkowo:
10 kajzerek
bułka tarta
szklanka mleka+ 1 jajo
olej do smażenia

Kajzerki kroimy tak jak na kanapkę ( na połowę ) i wydrążamy środek. Miąższ bułki będzie jeszcze potrzebny! Pieczarki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w kosteczkę i całość podsmażamy z olejem na patelni.Przyprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu pieczarek dodajemy do nich starty ser oraz rozdrobniony środek bułki wszystko mieszamy ze sobą. Jajko i mleko łączymy ze sobą i moczymy w tym kajzerkę ( ale tak by je tylko zwilżyć). Nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi.Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej kleją się właśnie w bułce. Pieczemy n aoleju jak krokiety i podajemy z barszczem :)





Ryż po myśliwsku

Zapiekanka z ryżem
niby dziwne ,ale na prawdę dobrze smakuje :)


Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
2 torebki ryżu parboiled ( to taki długi, który się nie lepi, zwykły też by mógł być)
1 duża cebula
25 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki
ok 15-20 dag żółtego startego sera
warzywna kostka rosołowa
1 szklanka śmietany 30 %
przyprawa myśliwska lub przyprawa do dań z dziczyzny
pieprz, masło, sól

Cebulę drobno kroimy  i podsmażamy  bez zarumienienia, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy do miękkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do dziczyzny i obsmażamy na maśle. Ryż gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu w kostce rosołowej, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła.Mięso mieszamy z grzybami i ryżem wykładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy śmietaną i posnujemy z wierzchu pietruszką oraz serem żółtym. Zapiekamy około godziny w piekarniku ok 180 stopni.