19 listopada 2022

Odrywane ślimaki drożdżowe

 



Składniki:

  • pół szklanki mleka
  • ok 250g-300g mąki + coś do podsypania
  • 7 g drożdży suchych piekarskich
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
Z pół szklanki ciepłego mleka, cukru i pół szklanki mąki robimy rozczyn, który zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok 20 min.

Po tym czasie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką ( najlepiej na początku użyć 250 g jeśli po jajku ciasto będzie za luźne dodajemy kolejne 50 g, pod koniec dodajemy jajko w temperaturze pokojowej. Wyrabiamy ok 10 min, podsypując mąką w razie potrzeby. Odkładamy ciasto do miski obsypanej mąką na 45 min do 1h. Ma podwoić objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Wałkujemy każdą kulkę na długi pasek ( jak do rolady). 
Nadzienie:
  • 2 garści malin
  • 3 brzoskwinie z puszki odsączone
  • 150g mascarpone lub inny serek naturalny
  • 2 łyżki cukru
Każdy pasek drożdżowy smarujemy serkiem z cukrem nakładamy kilka pasków pokrojonych brzoskwini i ok 4 świeże malinki, Rolujemy i roladkę tniemy na pół, układamy  przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę przyklejamy do poprzedniej.
 
 

Kruszonka:
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru 
  • 30g masła
Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy wierzch drożdżówek.
Pieczemy w 165 stopniach góra-dół ok 17 min. Wierzch ma deliktnie się przyrumienić.