9 grudnia 2014

Wiśniowa fantazja

   Ciasto to popularnie zwane jest Zemstą Teściowej. Podobno  teściowa nie obrała z pestek wiśni i zięć połamał na nich zęby ;)
   Dobrze zbilansowany smak słodko- kwaśnych wiśni, słodkiej bezy i bitej śmietany. Ekskluzywne, doskonałe i najważniejsze bardzo dobre. Ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień.


Składniki

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Wszystkie składniki o temp pokojowej, łączymy ze sobą. Powstałe ciasto ma być lekko lepiące- jeśli się bardzo będzie lepić dodajemy mąki. Dzielimy na 2 równe części. Jedna część ląduje w lodówce, drugą wyklejamy dużą blachę - wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st C ok 20-30 min ( wszystko zależy od pieca).

beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • małą paczkę płatków migdałowych
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier  i miksujemy tak długo aż cukier zniknie. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, rozkładamy na papier do pieczenia i dużą blachę, na surowe ciasto wykładamy powstałą bezę i obsypujemy płatkami migdałowymi. Całość pieczemy 30 min w temp 150 st C.

masa wiśniowa:
  • 40 dag wiśni  drylowanych ( mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić)
  • 2 kisiele  wiśniowe lub brzoskwiniowe
  • ok 3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru ( cukru może być mniej, bo i tak warstwa bezowa zasłodzi całość)
Wiśnie gotujemy w 3 szklankach wody, gdy zmiękną i puszczą sok wrzucamy cukier. Jeszce przez chwile gotujemy. Zmniejszamy ogień i ostrożnie wsypujemy 2 kisiele mieszając ciągle rózgą- ma zgęstnieć jak kisiel.
Powstałą masę wiśniową studzimy-ma być ciepła nie gorącą.

Na ciasto bez niczego wykładamy  ciepłą masę wiśniową- teraz można schłodzić w lodówce, a w między czasie przygotować  bita śmietanę.

masa śmietanowa:
  • 2 śmietany 36 % w małych kubkach ( np.  piątnica)
  • fix do śmietany
 Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix. Wykładamy na  wystygłą masę wiśniową i przykrywamy ciastem z bezą i migdałami.

Sałatka kebab, surówka z czerwonej kapusty

To jest wariacja na temat kebabu.

Składniki na sałatkę ok 4 porcje:
  • pół główki kapusty czerwonej
  •  szczypta soli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kebaba
  • ogórek zieony
  • pół papryki czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
 Kapustę drobno szatkujemy i solimy, zostawiamy by puściła soki i zmiękła. Gdy zmięknie, dodajemy majonez i wciskami ząbki czosnku. I w tej formie surówka z  kapusty nadaje się zarówno do obiadu jak i do grilla. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski i obsmażamy. Doprawiamy przyprawą do kebaba. Sałatkę najlepiej podawać warstwowo każdemu osobno, na dół wkładamy sałatkę z czerwonej kapusty , pokrojoną paprykę, ogórka pokrojonego w kostkę lub plasterki, odcedzoną fasolę i kukurydzę, a na wierzch mięso.

Spagetti Carbonara

Carbonara w oryginalnej wersji jest prostym, klasycznym daniem włoskim. Oczywiście makaron powinien być spaghetti lub tagliatelle, ja wolę zawsze z małymi  Conchiglie  (muszelkami)- dlatego na zdjęciu moja wersja.


Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (wędzonego lub pancetty- w wersji polskiej może być chude podgardle)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtka
  • 50 ml słodkiej śmietany (18% lub 30%) ok 3 łyżki
  • 50 g parmezanu lub pecorino
  • szczypta świeżo zmielonego  czarnego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól


Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, wybierajcie te makarony , które powstały z semoliny- danie będzie na pewno zdrowsze, a sam makaron zachowa ładny kształt. Boczek lub podgardle kroimy w kostkę i obsmażamy w głębokiej patelni po ok 5 min wrzucamy porojony w plastry czosnek i dalej dusimy. Jaja, śmietanę oraz parmezan należy roztrzepać ze sobą i dodać soli i pieprzu. Do boczku wrzucamy przecedzony, ugotowany makaron. NIE PRZELEWAMY GO ZIMNĄ WODĄ! Wlewamy na patelnie masę jajeczną i wszystko energicznie mieszamy do zgęstnienia. Jemy od razu.