Ciasto to popularnie zwane jest
Zemstą Teściowej. Podobno teściowa nie obrała z pestek wiśni i zięć połamał na nich zęby ;)
Dobrze zbilansowany smak słodko- kwaśnych wiśni, słodkiej bezy i bitej śmietany. Ekskluzywne, doskonałe i najważniejsze bardzo dobre. Ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień.
Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki o temp pokojowej, łączymy ze sobą. Powstałe ciasto ma być lekko lepiące- jeśli się bardzo będzie lepić dodajemy mąki. Dzielimy na 2 równe części. Jedna część ląduje w lodówce, drugą wyklejamy dużą blachę - wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st C ok 20-30 min ( wszystko zależy od pieca).
beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- małą paczkę płatków migdałowych
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy tak długo aż cukier zniknie. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, rozkładamy na papier do pieczenia i dużą blachę, na surowe ciasto wykładamy powstałą bezę i obsypujemy płatkami migdałowymi. Całość pieczemy 30 min w temp 150 st C.
masa wiśniowa:
- 40 dag wiśni drylowanych ( mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić)
- 2 kisiele wiśniowe lub brzoskwiniowe
- ok 3 szklanki wody
- pół szklanki cukru ( cukru może być mniej, bo i tak warstwa bezowa zasłodzi całość)
Wiśnie gotujemy w 3 szklankach wody, gdy zmiękną i puszczą sok wrzucamy cukier. Jeszce przez chwile gotujemy. Zmniejszamy ogień i ostrożnie wsypujemy 2 kisiele mieszając ciągle rózgą- ma zgęstnieć jak kisiel.
Powstałą masę wiśniową studzimy-ma być ciepła nie gorącą.
Na ciasto bez niczego wykładamy ciepłą masę wiśniową- teraz można schłodzić w lodówce, a w między czasie przygotować bita śmietanę.
masa śmietanowa:
- 2 śmietany 36 % w małych kubkach ( np. piątnica)
- fix do śmietany
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix. Wykładamy na wystygłą masę wiśniową i przykrywamy ciastem z bezą i migdałami.