6 czerwca 2023

Łosoś pieczony z ziemniakami

 



Składniki:

  • kawałek świeżego łososia (250g )
  • garść pokrojonego koperku lub pietruszki
  • kilka sztuk (ok 400g )małych ziemniaków w mundurkach
  • 2 łyżeczki kaparów 
  • 1 cebulka
  • 3 jajka ugotowane na pół twardo
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Ziemniaki podgotowujemy by były al dente. Układamy pokrojone na ćwiartki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy pokrojony w kostkę łosoś i cebulę, doprawiamy pieprzem i solą, podlewamy olejem i pieczemy w temp 180 stopni ok 20 min. W połowie dodajemy 2 łyżeczki kaparów( można pominąć). Podajemy z średnio twardymi jajkami.






Panzerotti, włoskie pierogi

 

Panzerotti to włoskie pierog, pieczone w głębokim tłuszczu, nadziewane sosem i mozzarellą.



Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki 00
  • 300ml wody letniej
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • 250g sera twardego mozzarella
  • 3/4  szklanki gęstej passaty
  • oregano
  • sól

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, w osobnej misce łączymy maki, oliwę, sól i dolewamy rozpuszczone drożdże. Całość długo wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Z tej porcji formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1h. Passatę łączymy z łyżeczką oliwy i oregano i zagotowujemy do zredukowania- studzimy. Po godzinie kulki rozwałkowujemy i nadziewamy kawałkiem mozzarelli i passatą( ok pół łyżeczki). Zaklejamy jak pierogi i pieczemy na głębokim tłuszczu (góra 170 stopni C) z każdej strony na złotawo. Pierogi podwajają objętość po upieczeniu.



Proste ciasto truskawkowe

 


Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mąki (szklanka 200ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeniu
  • szczypta soli
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania


Jajko ucieramy z cukrem tak, by cukier nie był wyczuwalny. Do jajek dolewamy mleko i olej. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy tez ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość delikatnie mieszamy. Truskawki powinny być świeże i jędrne. Pokrojone w kostkę obtaczamy w 2 łyżkach mąki i dorzucamy do masy. Delikatnie należy przemieszać. Keksówkę należy wysmarować masłem lub margaryną. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 170 stopni C na 50-55 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Marchewka marynowana z fetą

 

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • kawałek fety
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki wody różanej
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • garść pistacji
  • szczypioner
Marchew obieramy i  ścieramy wzdłuż na mandolinie lub za pomocą obieraczki do warzyw. Wrzucamy na chwile na gotującą sie wodę wyjmujemy gdy lekko zmiękknie( 4-5 min). Studzimy i zimne wkładamy do marynaty na pół godziny. wykładamy marchew na talerz na to rozkruszamy fetę, posypujemy pistacjami i szczypiorkiem, jeśli zostanie cos marynaty można podlać dodatkowo górę.