Biszkopt:
- 4 jaja
- 100 g mąki
- 145 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą. Cukier ucieramy z żółtkami na puszysto.dodajemy wodę i olej, na koniec mąkę i proszek oraz białka. Forma 25x21 lub tortownica 22 cm. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C.
Biszkopt dzielimy na 2 części.
Ponch:
- 300 ml mocnego naparu kawowego
- 100 ml likieru kawowego
Krem:
- 200g miękkiego masła
- 400g serka waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem dodajemy serek i mleko i mieszamy wszystko ze sobą.
ok 140 g okrągłych biszkoptów i kakao do posypania.