4 marca 2022

Latte macchiato

 




Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 100 g mąki
  • 145 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą. Cukier ucieramy z żółtkami na puszysto.dodajemy wodę i olej, na koniec mąkę i proszek oraz białka. Forma 25x21 lub tortownica 22 cm. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C.
Biszkopt dzielimy na 2 części.

Ponch:
  • 300 ml mocnego naparu kawowego
  • 100 ml likieru kawowego

Krem:
  • 200g miękkiego masła
  • 400g serka waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem dodajemy serek i mleko i mieszamy wszystko ze sobą.

ok 140 g okrągłych biszkoptów i kakao do posypania.


Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy. Rozkładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty namoczone w kawie  i oprószamy kakaem. Biszkopty smarujemy cienko masą i  przykrywamy kolejnym blatem. dajemy resztkę masy. Układamy naponczowane biszkopty. Ciasto schładzamy, przed podaniem oprószamy kakaem.

Tropikalne ciasto z papai i kokosa

 Ciasto bardzo mokre o delikatnie słodko-ostrym posmaku. Pulpę z papai można kupić w Lidlu. Można też papaję zamienić na pulpę z banana lub marakui. Tortownica 24 cm.

 


Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 115 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jaja
  • puszka pulpy z papai
  • 1/2 szklanki wody kokosowej ( nie musi być, można zastąpić zwykłą wodą)

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy  ubite na puszystą masę jajka. Papaje połączyć z woda kokosową i również ląduje w masie jajecznej. Do powstałej masy wsypujemy suche składniki. Wszystko łączymy ze sobą. Pieczemy ok 50 min  w temp. 175 stopni C.