30 lipca 2014

Gulasz po mazursku

Składniki:
  • ok 70 dag mięsa ( łopatka, szynka, a najlepiej pół na pół )
  • średniej wielkości marchewka
  • duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • ok 3 ogórki kiszone
  • sól pieprz, vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  •  szczypta majeranku
  •  śmietana 18 % ok 2-3 łyżki


   Mięsko  i marchewkę kroimy w dużą kostkę, gotujemy w niewielkei ilości wody( ma myć miękkie ale się nie rozpadać). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wywar z mięsa odlać  (ale  nie wylewać!). Podsmażoną cebule łączymy z mięsem i marchewką. Wlewamy wywar i dusimy razem z liściem i zielem angielskim. Ziemniaki drobno kroimy i gotujemy osobno do miękkości, dodajemy do mięsa. Ogórki lądują pokrojone w kostkę na koniec. Doprawiamy solą pieprzem, vegetą, majerankiem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i łyżką gorącego wywaru , ostrożnie wlewamy do gulaszu i mieszamy rózgą.

29 lipca 2014

Porzeczkowiec


Mało doceniane owoce w sezonie letnim. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodycz została przełamana cierpkim smakiem porzeczki. Ciasto łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi.



Składniki ciasto:
  • 3 szlanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao, przesianą mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 równe części. Wkładamy do zamrażalki na 1 h.


Masa: 
  • 4 białka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 330 ml gęstej śmietany 18 %
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 2 szklanki obranych porzeczek
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Śmietanę mieszamy z budyniem sypkim i kaszą manną. Dodajemy do śmietany białka ubite.

Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę ( ja robię na tortownicy o wymiarach 24 cm). Ścieramy na grubych oczkach jedną część ciasta i pieczemy ok 10 min w 200 stopniach C. Wylewamy na  podpieczone ciasto masę , obsypujemy masę porzeczkami i na koniec ścieramy drugą połowę ciasta. Ciasto ląduje w piecu na ok 1h  ( 180 stopni C)




Świeżonka, Świeżynka

Danie swoje zaczątki podobno miało na Podlasiu. Ze względu iż danie jest raczej tłuste i do małokalorycznych je zaliczyć nie można, a w tym regionie jednak dominują mroźne zimy, zapasy tłuszczu są jak najbardziej wskazane.  Mięso do przygotowania dania miało być świeże, zaraz po uboju- dzięki czemu zyskiwało specyficzny smak. Pewnie znajdzie się ktoś, kto podważy tą tezę, nie zgodzi się ze składnikami. To nie ważne, moja świeżonka to danie serwowane w przydrożnych barach dla Tirowców ( i nie tylko). Dla kierowców zawodowych jest to must have co najmniej jak musaka dla greków ;) Danie jest bardzo pożywne, proste w  wykonaniu i zdecydowanie smakuje męskiej części mojej rodziny :) Tak więc mobile do gotowania:

"Powodzonka, szerokości, bajo"


 Składniki:

  • 1 kg świeżonki wieprzowej (podgardle, boczek, karczek, łopatka – pokrojone w  duże kawałki, jak się znajdzie schab to też można wykorzystać)
  •  3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • smalec ( dzięki niemu zyskuje specyficzny smak- może być go jednak nie dużo tylko tyle by się mięso podsmażyło)
  •  sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • szczypta majeranku
 Mięso kroimy na kawałki wielkości 3 cm, oddzielamy kawałki tłuste od chudych, cebulę kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec, słoninę),dodajemy  tłuste kawałki, po wytopieniu  mięso chude. Gdy wszystko zmięknie doprawiamy ząbkami czosnku i przyprawami
Można podawać z pieczywem lub kaszą . Ja już nie daje zasmażki.


28 lipca 2014

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo



Przepis znalazłam na Kuchni Lidla. Zapiekanka uległa delikatnemu liftingowi, w pierwotnej wersji była lekko mdła :)


Składniki: ( na 2 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • ok 5 zielonych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chorizo ( wystarczy takie w plastrach)
  • sól, pieprz, vegeta, pieprz caney lub chilli
  • pół puszki przecieru pomidorowego

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzi, mają zmięknąć ,ale nie rozlecieć się. Studzimy, kroimy w plastry i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego (wysmarowanego oliwą ).
Na patelni smażymy  na maśle pokrojoną cebulę w drobną kostkę oraz sparzony pomidor, gdy produkty zmiękną wlewamy pół puszki przecieru pomidorowego i wciskamy ząbki czosnku. Pierś kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie do sosu pomidorowego- mają dojść w sosie.  Doprawiamy całość solą , pieprzem,  chilli, vegetą.Wylewamy sos na ziemniaki. Na wierzch układamy plastry chorizo oraz pastereczki oliwek jak na zdjęciu.







Pani Walewska, Pychotka

Przepis wyszperałam ze starego zeszytu mojej mamy. Podchodziłam już do niego kilkakrotnie, ale opinie że jest pracochłonny i często nie wychodzi, odstraszały mnie skutecznie. W końcu ciasto doczekało się realizacji i z mojej strony mogę powiedzieć, że nakład pracy jest porównywalny z innymi plackami.
Z tego przepisu wyjdzie na pewno. Pani Walewska robi wrażenie wizualne i smakowe.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200g margaryny lub masła 
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagniatamy.Dzielimy na dwie równe części.Można upiec je jednocześnie  ( jeśli mamy takie same formy)  lub pojedynczo- druga część w tym czasie musi być w chłodnym miejscu .Formy wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto rozciągamy rękami na całą długość blachy.


Beza
  •  6 białek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białko ubijam ze szczyptą soli pod koniec wsypujemy małymi porcjami cukier. Mąkę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe ( słoik)
  • migdały w płatkach ( mała torebeczka wystarczy)
 Na pierwsze surowe ciasto dajemy połowę słoika powideł, następnie połowę ubitych białek i posypujemy płatkami migdałowymi  - ciast pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ( wszystko zależy jaki mamy piec- ja piekę bez termoobiegu) z drugim plackiem postępujemy identycznie.

Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200g masła

Szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym , w drugiej szklance mleka rozrabiamy mąki  z żółtkami.Gdy cukry się rozpuszczą dodajemy rozmieszaną drugą szklankę mleka i ciągle mieszamy do powstania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Do miękkiego masła dodajemy porcje zimnego budyniu( nie odwrotnie!) . Ja budyń przygotowuje jako pierwszy, gdy skończę blaty ,zdąży się schłodzić w lodówce i mogę z masłem później bez przeszkód łączyć.

Jeden z upieczonych blatów dajemy na spód na niego krem i przykrywamy drugim blatem. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.