18 kwietnia 2022

Sernik nowojorski

Sernik mocno serowy z nutką cytrynową.







Składniki na spód:
  • 150g maślanych herbatników
  • 70 g masła
  • szczypta soli

Dno szczelnej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Natomiast zewnętrzny rant owijamy 3-krotnie folią aluminiowa by dół uszczelnić, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownica 21-22 cm. Herbatniki miażdżymy drobno, wlewamy do gotowej maczki ciastkowej roztopione masło i solimy. Wsypujemy do tortownicy i ugniatamy łyżką.
Wstawiamy do lodówki na 20 min.

Masa:
  • 1kg twarogu sernikowego bardzo dobrej jakości lub serek philadelfia-vtak jak  oryginalnym przepisie.
  • 200g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 średnie jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą przy użyciu szpatułki, do sernika nie może dostać się za dużo powietrza- ma być niski i prosty.
Przygotowujemy naczynie szczelne, do którego włożymy tortownice ( wejdzie nam ta konstrukcja do pieca). Masę serową wylewamy na kruchy spód. Między blachy wlewamy gorącą wodę ( dobrze robić to już w piecu). Zamykamy piekarnik i pieczemy 180 stopni c przez 15 min, a później 120 stopni C ok 90 min. Sprawdzamy sernik patyczkiem.
Po upieczeniu , uchylamy drzwiczki i tak zostawiamy sernik na 1h.
Po wyjęciu  i ostygnięciu zdobimy polewą powstałą po wymieszaniu wszystkich składników.

Polewa:
  • 200ml śmietany 18%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny.







 

Zupa chrzanowa


Doskonały wyraźny smak , który  idealnie  komponuje z jajkiem, białą kiełbasą, sprawia, że jest to ciekawa propozycja na Wielkanoc. 





Składniki na 4 porcje:
  • 2 kości wędzone lub żeberka
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 szklanki wody
  • chrzan tarty w słoiku
  • 1szt marchewka
  • 1 szt pietruszka korzeń
  • 1/3 szklanki śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryki wędzonej w proszku
  • 4 ziela angielski 
  • 3 listki laurowe
  • 4 jajka na twardo
  • 4 kiełbaski białe
  • świeży koperek do ozdoby
  • sól pieprz do smaku
  • boczku wędzonego bez skóry 15 dag
  • 3-4 średnie ziemniaki


Kości wędzone zalewamy bulionem i woda, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 15min. W miedzy czasie obieramy warzywa. Można kroić je w kostkę, przesmażyć na maśle i tak do zupy wrzucić. Ja osobiście wolę ugotować marchew i pietruszkę z wywarem wędzonym , a ziemniaki ugotować w osobnym garnku i podawać klane. Gdy warzywa zmiękną rzucamy kiełbaskę białą przekrojoną na pół i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy  ok 3 łyżki chrzanu- wszystko to zależy jaki chrzan ma wsad procentowy chrzanu. Owszem, można się pokusić i chrzan zetrzeć samemu, czasami jednak lepiej sobie ułatwiać życie. Warto poszukać takiego, który ma w sobie mało ulepszaczy i nie ma w składzie mleka w proszku. Zagotowujemy z chrzanem, doprawiamy przyprawami i na koniec zabielamy. Zupę przed podaniem dekorujemy świeżym koperkiem.





 

Boczek rolowany


Doskonała wędlina domowa.

Składniki:
  • boczek ok 1,5 kg surowy bez skóry
  • musztarda sarepska
  • ok 5-6 ząbków czosnku
  • papryka, sól, pieprz, majeranek, płatki chili


Cały boczek smarujemy mieszanką przyprawy - z każdej strony. Strona boczku, która jest tłustsza powinna być na zewnątrz. Wewnętrzną część nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i łyżką musztardy. Zwijamy w roladę, obwiązujemy ciasno dratwą i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do  lodówki na przynajmniej 12h. Po tym czasie ściągamy folię i wkładamy boczek do rękawa do pieczenia.  Pieczemy 90 min w temp 170 min. Na 10 min przed końcem rozcinamy worek i przypiekamy jeszcze wierzch.








 

Jajka faszerowane



Doskonałe na imprezę, ale również na Święta Wielkanocne.


Przepis podstawowy:
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka kroimy wzdłuż i wyciagamy żółtka.  Miażdzymy żółtka widelcem, dodajemy majonez i przyprawy, powstałą pastą wypełniamy wnętrze połówek jaj. 


Na postawie przepisu podstawowego robimy inne smaki jajek:
  1. Jajka z awokado, łososiem i kaparami
Do przepisu podstawowego dodajemy całe awokado, łączymy z żółtkami .Wierzch jajek zdobimy kawałeczkami wędzonego łososia i kilku kaparów.


       2. Jajka z pomidorami suszonymi i fetą

Do przepisu podstawowego dodajemy  2 łyżki pokrojonych drobno pomidorów i łyżkę fety. Wierzch zdobimy pokrojonymi w talarki czarnymi oliwkami.

      3. Jajka z ćwikłą i serkiem kremowym

Do przepisu podstawowego dodajemy  2 łyżki serka philadelfia lub innego podobnego, 2 łyżki ćwikły z chrzanem, drobno kroimy filet  matijas i wrzucamy do pasty. Faszerujemy jajko, a wierzch ozdabiamy kawałeczkami śledzia.

      4 .Jajka z ogókiem konserwowym i szczypiorkiem

Do przepisu podstawowego dodajemy  pokrojonego w drobną kostke ogórka konserwowego, garstkę pokrojonego szczypiorku, łyżkę musztardy z gorczycą. Wierzch zdobimy drobno posiekanym szczypiorkiem.
 
      5. Jajka z szynką i serem żółtym

 Do przepisu podstawowego dodajemy 2 łyżki pokrojonej drobniutko szynki, garść drobno startego sera i szczypiorekdrobno pocięty. Ozdobic można szczyptą papryki w proszku.

      6. Jajka faszerowane brokułem i fetą

 Do przepisu podstawowego dodajemy kilka różyczek ugotowanego brokuła oraz łyżkę fety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch można ozdobic kiełkami lucerny lub rzeżuchą.

Rolada ze szpinakiem, łososiem i fetą


Bardzo proste danie, szybkie do przygotowania, a niesamowicie pyszne.
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • paczka łososia wędzonego ok 120g lub świeży łosoś
  • ser feta
  • szpinak świeży
  • sól, pieprz
Ciasto francuskie kroimy w paski, tak jak na zdjęciu poniżej. Szpinak podsmażamy na maśle do miękkości doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.na to kroimy fetę ( najlepiej tą oryginalną , ponieważ nie jest taka słona). Na wierzch ląduje łosoś. Zawijamy naprzemiennie, końcówki zawijamy do środka by nic nie uciekło, a wierch smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy ok 190 stopni C przez 15-20 min.
Najlepiej smakuje na świeżo.