Sernik mocno serowy z nutką cytrynową.
Składniki na spód:
- 150g maślanych herbatników
- 70 g masła
- szczypta soli
Dno szczelnej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Natomiast zewnętrzny rant owijamy 3-krotnie folią aluminiowa by dół uszczelnić, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownica 21-22 cm. Herbatniki miażdżymy drobno, wlewamy do gotowej maczki ciastkowej roztopione masło i solimy. Wsypujemy do tortownicy i ugniatamy łyżką.
Wstawiamy do lodówki na 20 min.
Masa:
- 1kg twarogu sernikowego bardzo dobrej jakości lub serek philadelfia-vtak jak oryginalnym przepisie.
- 200g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 średnie jajka
- skórka otarta z cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą przy użyciu szpatułki, do sernika nie może dostać się za dużo powietrza- ma być niski i prosty.
Przygotowujemy naczynie szczelne, do którego włożymy tortownice ( wejdzie nam ta konstrukcja do pieca). Masę serową wylewamy na kruchy spód. Między blachy wlewamy gorącą wodę ( dobrze robić to już w piecu). Zamykamy piekarnik i pieczemy 180 stopni c przez 15 min, a później 120 stopni C ok 90 min. Sprawdzamy sernik patyczkiem.
Po upieczeniu , uchylamy drzwiczki i tak zostawiamy sernik na 1h.
Po wyjęciu i ostygnięciu zdobimy polewą powstałą po wymieszaniu wszystkich składników.
Polewa:
- 200ml śmietany 18%
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny.