Dzisiaj mam do zaproponowania takiego dziwoląga kulinarnego, ale zaskakująco dobrego. Blaszka 24x24.
Składniki:
- 1 paczka mieszanki chińskiej
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- pół łyżeczki sosu srilacha
- 3-4 duże jajka
- 3-4 plastry dowolnego sera
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta mielonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- kolendra suszona liście szczypta
Mieszankę chińską rozmrażamy i odsączamy na sicie. Jajka wbijamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowy, imbirem, kolendrą i wrzucamy mieszankę warzyw. Mieszamy wszystko. Masę ugniatamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni c ok 20-25 min. Mięso kurczaka kroimy na drobno, doprawiamy solą i srilachą. Wyjmujemy spód z pieca i układamy na niego mięso, zawijamy w roladę i pieczemy kolejne 20 minut. W połowie pieczenia można na górę wyłożyć plastry sera lub posypać startym. Rolada dobrze smakuje na ciepło, ale również na zimno.