23 listopada 2012

Pizza idealna


Tę pizze jemy co roku na Mazurach i jest tak smaczna,że musiałam stworzyć wersje domową:)Jeśli ktoś będzie w Mikołajkach lub Mrągowie to warto zajrzeć do Pizzerii Margarita, gdzie tą pizzerie można zjeść.

Ale wracając do przepisu, same dodatki nie wystarczą ważny  też jest spód. Przepisów na idealny spód na ciasto jest na pewno mnóstwo ja mam swój już wypróbowany i mi osobiście takie wydanie najlepiej smakuje.Przepis jest raczej na oko,ale i tak powinno się udać.
Najważniejsze to drożdże-ale tylko instant( wtedy ciasto nie ma takiego drożdżowego posmaku i nie wyrasta tak bardzo( jest raczej kruche, nie lubię grubych spodów). Jeśli chcecie bardziej wyrośnięty spód drożdże muszą być w tedy świeże , wystarczy 5 dag.

składniki:

1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli szczypta cukru
szklanka podgrzanego mleka
3 łyżki oliwy
ok pół kilo mąki

Do miski wsypujemy drożdże podlewamy ciepłym mlekiem dodajemy cukier sól i tyle by mąki by powstała kleista papka.Odstawiamy w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu dodajemy kolejna porcje mąki oraz olej i wyrabiamy do momentu ,aż ciasto będzie odchodzić nam od ręki.Rozwałkujemy i kładziemy na blachę posmarowaną delikatnie olejem- ja używam tej kwadratowej blachy z pieca-i robimy dziurki widelcem.
Pieczemy ok 20-25 min w temp 180  ( przynajmniej ja tyle piekę w starej kuchence Ewa i nie wiem dokładnie jak to będzie z termoobiegiem)

Uwieńczenie pizzy :)

sos pomidorowy ( równie dobrze sprawdza się koncentrat pół na pół z ketchupem pikantnym, rozmieszany z olejem i oregano ) lub ketchup na spód
na to wędlina : szynka biała lub szynka prasowana
papryczki pepperoni
czarne oliwki
zielony pieprz w zalewie( oczywiście zalewy nie dajemy)
ser mozzarella do pizzy

Ta pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym:) 

ziemniaki pieczone

 idealna alternatywa dla gotowanych ziemniaków 

2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
oregano, majeranek, papryka, gałka muszkatołowa
sól pieprz, może być trochę Vegety
8 dużych ziemniaków
sos worcestershine łyżeczka ( jeśli nie macie sosu to nic straconego, bez niego też są dobre)

ziemniaki kroimy w ząbki o grubości 1 cm wrzucamy do marynaty powstałej po połączeniu wszystkich składników, trzymamy 20 min w lodówce, wykładamy na blachę pokrytą folia aluminiową pieczemy ok 1h w temp 200 stopni C

Ziemniaki są pikantne, doskonale pasują do ryby i karkówki

Zapiekanka bawarska

Zapiekanka Bawarska- lub jak kto woli chłopa:)

8 dużych ziemniaków gotujemy na pół miękko w koszulkach
2 duże cebule
wędlina  lub boczek lub chude podgardle
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
beszamel
kilka plastrów sera  żółtego

Ziemniaki po ugotowaniu obieramy ze skóry i tniemy na talarki nie za grube.Cebule kroimy plasterki i przesmażamy na złoty kolor wraz z wędliną którą mamy pod ręką.Ziemniaki układamy w naczyniu wcześniej wysmarowanym olejem, oprószamy solą, pieprzem i gałką. Na to pół cebuli z wędliną, następnie kolejna warstwa ziemniaków( oprószamy solą pieprzem i gałką)i połowa cebuli z wędliną. Całość podlewamy beszamelem i przykrywamy serem żółtym
Pieczemy w 180 stopniach C 1h

Zupa krem z cukini

To jest rodzaj zupy, który u jednym wywołuje salwy zachwytu a inni po prostu jej nie znoszą-ja lubię bardzo:)

3 średnie cukinie
bulion
śmietana 18%
ok 4 zabki czosnku
oregano lub bazylia
duża cebula
sól pieprz do smaku


W pierwszej kolejności obieramy cukinie, wydrążamy pestki i wraz z wcześniej pokrojona cebula podsmażamy do miękkości na patelni.Następnie blenderem robimy miazgę, którą następnie wrzucamy do ciepłego bulionu. Doprawiamy, dodajemy czosnek, ok 3 łyżek śmietany 18%, odrobinę oregano( może tez być tymianek jeśli ktoś go lubi). I jemy:) oczywiście jak każdy krem najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym :)Ta zupa ma lekko słodkawy smak.

Poduszkowiec

jOBozbp5wPkqMa1crB.jpg Ciasto poduszki

Składniki:

5 jaj
2 niepełne szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
3 łyżki gorzkiego kakao
0,5 szklanki wody

Masa serowa

500 g serka w wiaderku( np. {President}
1 op budyniu waniliowego
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki masy utrzeć ze sobą i przełożyć do rękawa cukierniczego (łyżką też można sobie poradzić).

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać olej i wodę, utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej.Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Następnie przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę (20X30).Masę serowa wyciskamy z rękawy na ciasto formując kratkę.Po upieczeniu brązowe ciasto napęcznieje i dlatego nazywa się poduszkowiec :D

Piec w temp 180 stopni C przez 30-35 min

Paluchy z ciasta francuskiego

Proste, dobre do piwa i można zrobić na wiele wariantów- paluchy z ciasta francuskiego

składniki:

ciasto francuskie ze sklepu-najlepiej to nie zamrożone
odrobinę sera żółtego
ketchup
pieprz
ostra papryka


Rozkładamy ciasto i kroimy na pół, jedną część smarujemy ketchupem posypujemy startym serem, oprószamy pieprzem i ostrą papryką, przykrywamy drugą częścią.Wycinamy paski o grubości ok 2 cm i zwijamy w spiralki.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.

Można zrobić również z paskami boczku lub na słodko z powidłami.
Z jednego papieru wychodzi ok. 10 sztuk paluchów:)

Ciasto cappuccino

Tym ciastem szczególnie zajadają się panowie :)

Składniki:

  2 opakowania okrągłych biszkoptów ( duża blacha)
   200 g masła lub margaryny
   3 żółtka
   1/2 szkl. cukru pudru
   2 szkl.mleka w proszku
   500 g serka homogenizowanego waniliowego
   3 łyżki żelatyny
   7 łyżek cappuccino w proszku
   ok. 50 g gorzkiej czekolady


Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.), następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Chilli Con Carne



Chilli con carne w wersji polskiej




Składniki:

400 g mielonej wieprzowiny
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
pomidory w puszce bez skóry
ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryczki chilli
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich ( głównym składnikiem tej przyprawy jest kmin rzymski, papryka chili)
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól

Przygotowanie:

- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy chwilę posiekany czosnek, dodajemy wołowinę, rozdrabniamy,gdy mięso będzie już ładnie podsmażone, dodajemy osączoną fasolę oraz kukurydzę, mieszamy, czekamy 5 minut, dodajemy następnie pomidory rozdrabniamy je widelcem
- gotowej wieprzowiny z kukurydzą i fasolą, doprawiamy solą, przyprawą meksykańską oraz dodajemy posiekane chilli i  można dodać również łyżkę przecieru pomidorowego , starannie mieszamy.  Po upływie 15 minut gasimy płomień.

Browni z musem czekoladowym- MOJE ULUBIONE

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym

Ciasto jest pyszne, mega kaloryczne ;) i bardzo ekskluzywne


ciasto:
150g masła,

150 g ciemnej czekolady
5 jaj
1 łyżka kakao
150g cukru

Rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić. Wymieszać żółtka (5) z kakao i dodać do wystudzonej czekolady. Mikserem ubić  białka na sztywno i delikatnie połączyć z czekoladą, wymieszać ostrożnie. Ciasto wylewamy na tortownicę o wym 21-23 cm ( ja nie miałam więc zrobiłam w małej formie prostokątnej) pieczemy 20-30 min w temp 180 stopni C.Ciasto początkowo ładnie wyrasta, po wyjęciu z pieca zaczyna opadać tworząc wgłębieni-tak ma być -później w to wgłębienie będzie wlewany mus. na zdjęciu pokazane jak się ciasto zachowuje po upieczeniu.

Mus:
100g masła
100g ciemnej czekolady
3 duże jaja
2 łyżeczki kakao
100g cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody.

Rozpuścić masło z czekolada ostudzić.Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać.Dolewamy do czekolady rozpuszczona i ostudzoną żelatynę.Z białek ubić piane i delikatnie połączyć z czekoladą. Masę wylać na środek upieczonego wcześniej ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Kroimy zwilżonym nożem.Równie dobrze ciasto może posłużyć jako tort:)

Ja na wierzch dodałam esy floresy z polewy czekoladowej.
polewa:

Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Zapiekanka z tuńczykiem

Zdjęcia nie robiłam bo raczej elegancko to nie wygląda, natomiast lepiej smakuje.Mój mąż jest typowym mięsożercą więc zapiekanka mu nie podeszła ,mi smakowała bardzo:)


Tuna pod pierzynką:)

3/4 torebki makaronu ( świdry, pióra, kolanka co tam kto lubi)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
5 większych pieczarek
1/2 papryki czerwonej(świeża)
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta oregano
sól pieprz do smaku
kilka plastrów żółtego sera
beszamel
Warzywa przesmażyć dodać czosnek przecier i na końcu tuńczyka układać : makaron na to sos warzywny z tuńczykiem, makaron, sos warzywny z   tuńczykiem , ułożyć na wierzch ser żółty i podlać wszystko beszamelem . Zapiekać 30 min w temp 160 i wcinamy.