Spód:
300 g herbatników
150 g masła
Spód:
Rozgnieść i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Na blaszce 25x35 wysypać i ugnieść łyżką.
Masa serowa:
6 żółtek
300 g cukru
1 kg twarogu
4 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
2,5 op budyniu waniliowego
Wierzch:
6 białek
6 łyżek cukru
wiórki kokosowe
Żółtka ubić z cukrem na gładką masę.Dodać po łyżeczce zmielonego sera, potem śmietanę, olej, ekstrakt. Pod koniec delikatnie dodać sypkie budynie.Tak przygotowaną masęwylać na herbatnikowy spód. Piec w temp 190 stopni ok 40 min do zarumienienia wierzchu.
Ubić pianę z białek, dodać cukier.Następnie wyłożyć na wierzch sernika, posypać wiórkami kokosowymi i piec kolejne 10 min, aż wierzch będzie złotawy. Po wystygnięciu schłodzić.
1 marca 2013
Kwaśnica
Królowa zup
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wędzonych żeberek( lub wędzonych kości)
0,5 kg kiełbasy
1 średnia marchewka
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego lub chudego wędzonego podgardla
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie ok. 4 ziarna , pieprz, sól, szczypta majeranku i kminku
Wykonanie:
Do dużego naczynia dajemy kości wędzone lub żeberka, marchewkę, liść laurowy i ziele.W tym samym czasie podsmażamy na patelni boczek( podgardle) z cebulą pokrojona w kostkę. Kroimy kiełbasę i również dorzucamy do wywaru ( jak ktoś lubi całą kiełbasę w zupie to nie musi kroić). Wrzucamy wszystko z patelni do wywaru po ok 40 min dorzucamy kapustę wcześniej pokrojoną.Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty.Na koniec doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, kminkiem, oraz vegetą. Zupę podaje sie z kiełbasa, żeberkami oraz z chlebem.
.
Cebulak drożdżowy
Składniki:
ciasto:
pół kg mąki
5 dag drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżka oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru
ok 2 kg cebuli
śmietana 18 % ok 2-3 łyżki
1 jajko surowe
gałka muszkatołowa
sól
vegeta
pieprz
Ciasto:
Drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku dodajemy sól i cukier i szklankę mąki, wszystko ze sobą łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy łyżkę oliwy i resztę mąki, wyrabiamy, ciasto układamy w wysmarowanej olejem blaszce (duża), nakłuwamy widelcem.
Farsz
Cebule ciekamy w pół talarki i dusimy w wodzie i odrobinie oleju do miękkości ( nie może się przypalić), gdy cała woda odparuje ,a cebula zmięknie i trochę ostygnie wbijamy całe surowe jajko , pod wpływem temp. się zetnie, dodajemy kolejno śmietanę 18% i doprawiamy gałką solą i pieprzem.Farsz powinien być pikantny.Wylewamy cebule na surowe ciasto i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min ( cebul powinna się na wierzchu lekko zarumienić).
ciasto:
pół kg mąki
5 dag drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżka oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru
ok 2 kg cebuli
śmietana 18 % ok 2-3 łyżki
1 jajko surowe
gałka muszkatołowa
sól
vegeta
pieprz
Ciasto:
Drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku dodajemy sól i cukier i szklankę mąki, wszystko ze sobą łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy łyżkę oliwy i resztę mąki, wyrabiamy, ciasto układamy w wysmarowanej olejem blaszce (duża), nakłuwamy widelcem.
Farsz
Cebule ciekamy w pół talarki i dusimy w wodzie i odrobinie oleju do miękkości ( nie może się przypalić), gdy cała woda odparuje ,a cebula zmięknie i trochę ostygnie wbijamy całe surowe jajko , pod wpływem temp. się zetnie, dodajemy kolejno śmietanę 18% i doprawiamy gałką solą i pieprzem.Farsz powinien być pikantny.Wylewamy cebule na surowe ciasto i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min ( cebul powinna się na wierzchu lekko zarumienić).
Piersi z kurczaka zapiekane na brokułach
Szybkie, na pewno kaloryczne, ale bardzo dobre.
Przepis powstał z modyfikacji, pierwotnie piersi miały być zapiekane z porami- ta wersja nie smakuje mojej rodzinie, tak jak ta z brokułami.Jednak by wyrobić sobie zdanie warto spróbować dwóch wersji.
Składniki:
1 podwójna duża pierś z kurczaka
brokuły ( jeśli mrożone to całe opakowanie, świeży jeden większy brokuł)
3-4 łyżki majonezu ( w zależności od wielkości piersi)
szczypta soli lub vegety
szczypta pieprzu
Brokuła świeżego hartujemy w gorącej wodzie ( zanurzamy na ok 5 min i przelewamy zimną wodą), z mrożonym jest łatwiej bo zostawiamy go do odmrożenia. W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kolejno różyczki brokuła, na nie wcześniej oprószone solą i pieprzem piersi, a wierzch piersi smarujemy majonezem (oczywiście można stworzyć wersje light tego dania, mieszając niewielką ilość majonezu z gęstym jogurtem, jednak efekt i smak nie będą już takie same). Wstawiamy do pieca na ok 1h w 180 stopniach.Cały majonez powinien stać się przeźroczysty i przeniknąć przez piersi do brokułów.
Jeśli będzie wersja z porami to należy dwie średnie pory drobno posiekać w talarki i sparzyć wrzątkiem, następnie układa się tak jak w wersji z brokułami.
Przepis powstał z modyfikacji, pierwotnie piersi miały być zapiekane z porami- ta wersja nie smakuje mojej rodzinie, tak jak ta z brokułami.Jednak by wyrobić sobie zdanie warto spróbować dwóch wersji.
Składniki:
1 podwójna duża pierś z kurczaka
brokuły ( jeśli mrożone to całe opakowanie, świeży jeden większy brokuł)
3-4 łyżki majonezu ( w zależności od wielkości piersi)
szczypta soli lub vegety
szczypta pieprzu
Brokuła świeżego hartujemy w gorącej wodzie ( zanurzamy na ok 5 min i przelewamy zimną wodą), z mrożonym jest łatwiej bo zostawiamy go do odmrożenia. W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kolejno różyczki brokuła, na nie wcześniej oprószone solą i pieprzem piersi, a wierzch piersi smarujemy majonezem (oczywiście można stworzyć wersje light tego dania, mieszając niewielką ilość majonezu z gęstym jogurtem, jednak efekt i smak nie będą już takie same). Wstawiamy do pieca na ok 1h w 180 stopniach.Cały majonez powinien stać się przeźroczysty i przeniknąć przez piersi do brokułów.
Jeśli będzie wersja z porami to należy dwie średnie pory drobno posiekać w talarki i sparzyć wrzątkiem, następnie układa się tak jak w wersji z brokułami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)