27 stycznia 2019

Tort chałwowy, red cake

Ciekawy kolor, masa mocno chałwowa, tort ma ciekawy smak i strukturę. Szybki w wykonaniu a robi wrażenie. Tortownica ok 24 cm.


Biszkopt:


  • 6 jajek ( temp. pokojowa)
  • 220 g cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
  • czerwony barwnik ( ja miałam w proszku)

    Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do gęstości, masa ma być śnieżnobiała i lśniąca. Do białka wrzucamy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy szpatułką. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i barwnik. Nie napisałam ile tego barwnika ,bo tak naprawdę samemu trzeba zdecydować czy tort ma być krwisto czerwony ,czy pomidorowy. Ja dodałam ok 1 płaskiej łyżeczki, ale to również zależy od barwnika.

Masa chałwowa:
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 400 g chałwy
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu
  • szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • wiórki kokosowe
 Masło (temp pokojowa) ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.  Do masła dodajemy wystudzony budyń  , pokruszoną chałwę oraz na koniec wódkę. Garść chałwy można zostawić do dekoracji wierzchu tortu.

Tort dzielimy na 2 lub 3 blaty i przekładamy kremem chałwowym, smarując również wierzch i boki. 
 Orzeszki ziemne kruszmy , mieszamy z chałwą i wiórkami kokosowymi i osypujemy tort.

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto można również zrobić w tortownicy w formie tort. Duża blaszka lub tortownica 26 cm.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Białko ubić ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Piana ma być gęsta, śnieżnobiała i lśniąca.Do ubitej masy białkowej dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie olej, mleko.Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Na koniec mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i dosypujemy do masy jajecznej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , ale tylko dno. Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min. Po wyjęciu studzimy.


Krem:
  • 250 gr mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

  Zalać żelatynę 3 łyżkami wody zimnej, odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać  cukier. Żelatynę delikatnie podgrzać, by miała bardziej leistą strukturę. Do mascarpone dodać śmietanę i płynną żelatynę.

Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystko razem rozpuszczamy ze sobą.

Przełożenie:
Biszkopt dzielimy na 2 części. Na pierwszy blat wylewamy 1/2 śmietany, na to  1/2 polewy.Wkładamy na chwile do lodówki by zastygło. Kolejna warstwa czyli 1/2 śmietany ląduje na utwardzonej polewie, na to biszkopt i na koniec 1/2 polewy. Schładzamy