3 stycznia 2023

Ciasto Królowa Śniegu

 

Ciasto może nie wygląda zachęcająco, ale smak jest dobrze zbalansowany i ciasto na długo zapada w pamięci. To jest węgierska wersja ciasta o nazwie Królowa Śniegu, polska wersja jest nieco inna. Blacha 24x24

Składniki:

Ciasto:

  • 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie biała i lśniąca. Kolejno dokładamy olej i przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt białkowy. Pieczemy w 175 stopniach C ok 15 min bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku jeszcze pół godziny. Po wyjęciu namaczamy ciasto 6 łyżkami mleka.

Krem:

  • 4 łyżki mąki
  • 150g cukru
  • esencja waniliowa
  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 100g czekolady deserowej
  • 250g masła temp pokojowa
  • 200g herbatników waniliowych sklepowych
  • 300 ml śmietany 30%
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żółtka, cukier, wanilię i mąkę wrzucamy do garnka, zalewamy wszystko mlekiem i gotujemy cały czas, mieszając rózgą by nie było gródek. Powinien powstać gęsty budyń. Dzielimy go na pół. Do jednej części wrzucamy połamaną czekoladę deserową, mieszamy do rozpuszczenia i przykrywamy folią spożywczą, studzimy. Drugą od razu przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu, studzimy. Do zimnego kremu czekoladowego dokładamy 100g miękkiego masła, do masy białej 150g miękkiego masła. Na spód z białek wylewamy masę czekoladową, na niej układamy herbatniki. Na herbatniki ląduje masa biała, a samą górę wykładamy bitą śmietaną ( można dodać żelatyny by była stabilniejsza) i posypujemy wiórkami kokosowymi. |Ciasto trzymamy w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku.




Pierś z patelni z chorizo, mozzarellą i sosem pomidorowym.



Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • kawałek chorizo
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz
  • cebula czerwona
  • suszone oregano


Piersi wybieramy średniej wielkości, ale wysokie. Pod kątem tniemy nożem, by zrobić kieszonki, uważamy by nie przeciąć piersi o końca. Kieszonek powinno być ok 5-6 ( zależny od wielkości piersi). Chorizo obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, mozzarelle odsączamy kroimy w plastry. Do kieszonek wkładamy po jednym plasterku chorizo, mozzarelli i jednym listku szpinaku. Całe danie dusimy na patelni dużej co najmniej 28 cm z wyższym rantem. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na olej do zarumienienia. Dolewamy pulpę pomidorową. Na to układamy piersi, na wierzch układamy pozostałe plasterki sera i oprószamy oregano, solą i pieprzem. Dusimy pod pokrywką ok 10 min na średnim ogniu, dolewamy pół szklanki wody lub bulionu i dusimy kolejne 10 min pod pokrywką. Mięsko wychodzi soczyste. Podajemy z redukowanym sosem. Bardzo pasują kluski kładzione, kopytka.



 

Tatar z pieczonych warzyw

 


Składniki na 2 tatary:

  • 1 bakłażan
  • 3 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 6-7 pieczarek marynowanych
  • garść zielonych oliwek
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek
  • gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Bakłażana kroimy w grubsze plastry, oprószamy solą, czekamy ok 10 min, aż warzywo puści soki, po tym czasie ściągamy nadmiar wilgoci z bakłażana ręcznikiem papierowym. Blaszkę od pieca wykładamy papierem do pieczenia, układamy plastry bakłażana, paprykę i pomidory w całości. Podlewamy oliwą z oliwek i układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości (skórka z pomidora i papryki ma ładnie odchodzić. Studzimy warzywa. Bakłażana w całości kroimy w drobną kostkę, paprykę obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i też drobno kroimy. Z pomidora ściągamy skórę i wyrzucamy nasiona, kroimy drobno. 

Wszystko mieszamy z sobą, formujemy w kulkę lub przy użyciu ringu, na środek delikatnie kładziemy żółtko. Pieczarki, cebulę i oliwki drobno koimy i układamy obok. Konsumować należy po zmieszaniu całości, dosoleniu i popieprzeniu do smaku.