Ciasto może nie wygląda zachęcająco, ale smak jest dobrze zbalansowany i ciasto na długo zapada w pamięci. To jest węgierska wersja ciasta o nazwie Królowa Śniegu, polska wersja jest nieco inna. Blacha 24x24
Składniki:
Ciasto:
- 4 łyżki mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 białek jaj
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier partiami i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie biała i lśniąca. Kolejno dokładamy olej i przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt białkowy. Pieczemy w 175 stopniach C ok 15 min bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku jeszcze pół godziny. Po wyjęciu namaczamy ciasto 6 łyżkami mleka.
Krem:
- 4 łyżki mąki
- 150g cukru
- esencja waniliowa
- 5 żółtek
- 500ml mleka
- 100g czekolady deserowej
- 250g masła temp pokojowa
- 200g herbatników waniliowych sklepowych
- 300 ml śmietany 30%
- wiórki kokosowe
- 2 łyżeczki żelatyny
Żółtka, cukier, wanilię i mąkę wrzucamy do garnka, zalewamy wszystko mlekiem i gotujemy cały czas, mieszając rózgą by nie było gródek. Powinien powstać gęsty budyń. Dzielimy go na pół. Do jednej części wrzucamy połamaną czekoladę deserową, mieszamy do rozpuszczenia i przykrywamy folią spożywczą, studzimy. Drugą od razu przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu, studzimy. Do zimnego kremu czekoladowego dokładamy 100g miękkiego masła, do masy białej 150g miękkiego masła. Na spód z białek wylewamy masę czekoladową, na niej układamy herbatniki. Na herbatniki ląduje masa biała, a samą górę wykładamy bitą śmietaną ( można dodać żelatyny by była stabilniejsza) i posypujemy wiórkami kokosowymi. |Ciasto trzymamy w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku.