28 grudnia 2023

Łódeczki nadziewame pastą łososiową.

 



Składniki:

  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • 1-2 łyżki majonezu lub serka śmietankowego
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • Dodatki: awokado, ogórek, czarny sezam lub czarnuszka, papryka czerwona, marynowana czerwona cebulka itd

Formę do muffin odwracamy, wypukłe części spryskujemy olejem, nakładamy kwadraciki powycinane z ciasta francuskiego. Tworzymy naczynka. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni ok 12 min, do przybrązowienia. Delikatnie odrywamy od formy i studzimy.  Majonez blendujemy z majonezem lub serkiem. Dekorujemy pastą środki łódeczeki  dodatkami.



Paluchy serowe z ciasta francuskiego

 



Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki parmezanu lub grana padano (można tez użyć innego sera)
  • łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta chili w płatkach


Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, odstawiamy na ok 10 min by się ociepliło. Ciasto tniemy ostrym nożem na pól wzdłuż dłuższego brzegu i każdy powstały pasek na drobne paseczki. Mieszamy 2 jajka z przyprawami i serem tartym. Pędzlem nakładamy masę na każdy paseczek. Wkładamy nasze paluszki do rozgrzanego pieca do 180 stopni na ok 10 min ( maja się przyrumienić). Doskonałe do chrupania.



26 grudnia 2023

Przystawka z kawiorem

Składniki:

  • 3-4 jajka na twardo
  • 1 mała cebula czerwona
  • krakersy lub talarki
  • serek śmietanowy lub szczypiorkowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sół i pieprz do smaku
  • kawior na górę do dekoracji (może być czarny, ja dałam biały z dorsza)
 Małą  tortownicę  wykładamy folią spożywczą. Jajka drobno kroimy i mieszamy z majonezem, doprawiamy. Układamy na dnie i dociskamy,. Cebulę kroimy bardzo drobno i nakładamy na jajak. Serek mieszamy ze śmietaną i ponownie idzie do tortownicy. Wierzch dekorujemy kawiorem. Chłodzimy ok 2 h.  Wyciągamy delikatniez rantu, podajemy na stół z krakersamy. Jemy nakładając na krakersa każdą warstwę.

 

Om Ali po polsku

 

 

Składniki:

  • ok 4 kromki czerstwej chałki
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść rodzynek
  • garść kokosu
  • garść orzechów 
  • garść migdałów
  • 1 łyżka masła
 
Kromki chałki smażymy z każdej strony na łyżce masła. Rozdrabniamy ją jak ostygnie palcami i mieszamy  z bakaliami. W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną i cukrem do pierwszego zabulgotania. Kokilki smarujemy oliwą i układamy chałkę z bakaliami., wyrównujemy. Całość zalewamy mlekiem ze śmietaną, tak by przykryć pieczywo. Zapiekamy w 180 stopniach C ok 20-25 min do zarumienienia góry.