Składniki :
- 6 tortilli pszennych (kukurydziane w przepisie oryginalnym)
- 500g mięsa mielonego
- puszka pomidorów krojonych
- czerwona cebula
- kulka mozzarelli
- 20 dag sera żółtego ( o ostrym smaku)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kuminu
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
- można dodać również puszkę fasoli czerwonej
Sos do enchilady:
- puszka pomidorów krojonych lub passata
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
- 1/2 suszonego czosnku
- szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczko oregano
- sól, pieprz
Do rondelka wlewamy pomidory z puszki i oliwę, szklankę bulionu i zagotowujemy do zredukowania wody na koniec. Doprawiamy i dusimy jeszcze chwile.
Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, gdy zmięknie dorzucamy mięso i obsmażamy. Po ok 10 min wlewam pomidory w puszcze oraz fasole ( jeśli taki wariant wybierzemy), przyprawiamy. Woda ma się lekko zredukować, ponieważ każdą z tortilli zanurzamy w tym mięsie. Tortilla zrobi się elastyczna i nadziewamy ją farszem mięsnym i startym serem żółtym. Zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem enchilada, a wierzch dekorujemy mozzarellą, cebulką czerwoną i suszonych czosnkiem niedźwiedzim bądź oregano.