17 czerwca 2022

Enchilada z misem mielonym

 


 

 Składniki :

  • 6 tortilli pszennych (kukurydziane w przepisie oryginalnym)
  • 500g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • czerwona cebula
  • kulka mozzarelli
  • 20 dag sera żółtego ( o ostrym smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • można dodać również puszkę fasoli czerwonej

Sos do enchilady:

  • puszka pomidorów krojonych lub passata
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1/2 suszonego czosnku
  • szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczko oregano
  • sól, pieprz

Do rondelka wlewamy pomidory z puszki i oliwę, szklankę bulionu i zagotowujemy do zredukowania wody na koniec. Doprawiamy i  dusimy jeszcze chwile. 

Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę czerwoną cebule, gdy zmięknie dorzucamy mięso i obsmażamy. Po ok 10 min wlewam pomidory w puszcze oraz fasole ( jeśli taki wariant wybierzemy), przyprawiamy. Woda ma się lekko zredukować, ponieważ każdą z tortilli zanurzamy w tym mięsie. Tortilla zrobi się elastyczna i nadziewamy ją farszem mięsnym i startym serem żółtym. Zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem enchilada, a wierzch dekorujemy mozzarellą,  cebulką czerwoną i suszonych czosnkiem niedźwiedzim bądź oregano.


Brownie z truskawkami, baton truskawkowy

 Mocno czekoladowe i wilgotne, dzięki obecności truskawek. Mała blaszka.




 

Składniki:

  • 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 2 czekolady deserowe
  • ok 12-14 truskawek 
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

 Masło rozpuszczamy. Składniki suche (mąkę, proszek i kakao) przesiewamy  przez sito i dodajemy do nich cukry, sól, jajka i ciepłe masło ( nie gorące!). Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach C ok 25 min. Śmietanę podgrzewamy, gdy będzie już gorąca wrzucamy do niej połamaną czekoladę  i kakao. Ma wyjść gładka i lśniąca polewa czekoladowa. Na upieczone ciasto i namoczone lekko polewą ( tylko tak by się truskawki przykleiły i nie ruszały) układamy połówki truskawek i zalewamy całość polewą ( dokładnie pokrywamy truskawki). Schładzamy w lodówce co najmniej 1h.



Pita domowa nadziewana pomidorami suszonymi , feta, mozzarelą i szpinakiem

Do tej pory podchodziłam do pieczenia własnej pity jak pies do jeża. Dobry przepis na pewno to ułatwia.


Składniki na pite:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 łyżeczki soli

Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Do rozczynu dosypujemy 1 szklankę mąki. Odstawiamy wymieszane na 15 min.  Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i 1 1/2 szklanki mąki. Długo wyrabiamy podsypując pozostała mąką ( nawet 15 min). Odkładamy do wysmarowanej oliwą miski i zostawiamy na 30 min. Z ciasta tworzymy ok 8 kulek ( wielkość zależy od wielkości patelni, 8 sztuk - średnia  patelnia). Zostawiamy do wyrośnięcia co najmniej 1h, ale 2 h byłoby najlepiej. Przykrywamy ściereczką. Kulki spłaszczamy i i wałkujemy lekko na placek ( nie za cienki - taki ok 1,5 cm). Patelnie lub blaszkę mocno nagrzewamy, wlewamy niewielką ilość oleju i pieczemy po ok 3min z każdej strony. Jeśli podczas pieczenia, nie tworzą się na powierzchni placka wybrzuszenia,to znak, że patelnia jest słabo nagrzana. Po wystygnięciu kroimy placek na pół i z każdej połowy nożem tworzymy w wzdłuż kieszonkę.

Nadzienie:

  • szpinak świeży
  • mozzarella w oleju
  • feta

Tu oczywiście w dowolnych proporcjach nadziewamy pite dobrociami i zapiekamy na patelni lub w grillu elektrycznym.



 

13 czerwca 2022

Miniporcje, deserki,oreo mini, tiramisu mini, mus czekoladowy mini

 Jedna masa 3 możliwości:

  • mascarpone 250 gr
  • 250ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy 1/3 na później, a do reszty wrzucamy mascarpone i ubijamy całość na gęsto.

I wersja: tiramisu mini

  • biszkopty
  • zaparzoną kawę rozpuszczalną
  • likier amaretto lub olejek migdałowy 
  • masa w formie podstawowej

Biszkopty moczymy w zaparzonej kawie z alkoholem lub olejkiem.

Układamy na dnie pojemniczka - na to masa, znów biszkopty- masa, biszkopty i na wierzch rozetki z mascarpone posypane gorzkim kakao.

II wersja: Oreo mini

  • pokruszone ciastka oreo lub gotowy gruz oreo (Action)
  • masa podstawowa
  • listki mięty do ozdoby

Kruszonka oreo na dno, na to masa, oreo, masa i na wierzch oreo, całość ozdabiamy listkiem mięty.

 III wersja Mus czekoladowy z musem z truskawek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ubita śmietana (którą odłożyliśmy)
  • kilka truskawek
  • pół galaretki truskawkowej
  • klika borówek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, ale dalej jest lejąca dodajemy delikatnie do ubitej śmietany mieszamy, uzupełniamy pojemniczki do połowy musem.Wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 180 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, truskawki blendujemy na mus. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do musu truskawkowego. Wylewamy na czekoladowy mus i do lodówki. Ozdabiamy borówkami.



Doniczki czekoladowe z owocami

 Deser zaskakujący, ze względu na formę podania. Największe wyzwanie to stworzenie doniczek, ponieważ są dość problematyczne, ale trochę wytrwałości oraz wprawy i można cieszyć się tym nietuzinkowym deserem. Z tej porcji powinno wyjść ok 10 doniczek w wersji mini.


Składniki

  • 2 czekolady gorzkie  najlepiej z dużą zawartością kakao
  • 250 g serek mascarpone
  • 200 ml śmietanki  36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce wedle uznania : truskawki, maliny, borówki
  • ciemne herbatniki lub ciasta oreo bez nadzienia
  • małe kubeczki papierowe lub plastikowe

Kubeczki smarujemy łyżką wewnątrz, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Tą czynność warto zrobić 2 krotnie -trzeba zwrócić uwagę by dokładnie wypełnić kubek, inaczej czekolada pęknie przy ciągania kubka i z kubka czekoladowego nic nie będzie. Maziamy raz dajemy do lodówki na ok 1h znów maziamy i trzymamy ok 2h . Dopiero po tych zabiegach możemy lądować masę do środka.Trzeba pilnować by przy ściąganiu kubka nie ściskać go, bo pęknie.


Masa:

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Powstałą masę wkładamy  do doniczek na przemian z owocami. Na górę rozkruszamy ciastka i ozdabiamy listkami mięty i owocami.

Gulasz z batatami i czerwoną soczewicą

 

 Składniki:

  • ok 400g łopatki lub karczku
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ziemniaki
  • 2 bataty
  • ok 250g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • kumin roztarty
  • płatki chili
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsmażamy w garnku na, na drugiej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę  i czosnek. Dorzucamy zeszkloną cebulkę z czosnkiem do mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy ok 20 min. Paprykę, ziemniaki i bataty kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. wsypujemy soczewice i do garnka i podlewamy passatą. Dusimy ok 15 min, dolewamy wody wedle potrzeby. Przyprawiamy do smaku, można dołożyć świeżą natkę z pietruszki. Gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Soczewica bardzo ciągnie wodę, dlatego trzeba pilnować by gulasz się nie wygotował.

 

 

 

 

 



Placuszki ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

 Jest to moje ulubione połączenie smakowe. Nie lubię śniadań na słodko, więc to jest dla mnie śniadanie idealne.


Składniki na ok 8 placuszków:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 4-6 sztuk pomidorów suszonych w zlewie
  • pól łyżeczki sody
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta koperku suszonego ( ja często dodaje sól koperkową i mam takie 2 w 1)
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki mleka

Mleko łączymy z jajkiem do tego wrzucamy listki szpinaku, pokrojone drobno pomidory suszone, przyprawy, sodę i na koniec mąkę, łączymy energicznie i smażymy  na oleju. Konsystencja masy ma być taka jak gęstego jogurtu greckiego. Placki można podawać z lekkim sosem koperkowo-jogurtowym.



Grysikowiec z truskawkami

Ciasto jest lekkie i mało słodkie, przy tym smakuje wybornie.

 



 

Składniki: 

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • esencja waniliowa
  • 200g masła
  • szklanka kaszy manny
  • 2 galaretki o smaku truskawkami
  • ok 500g truskawek
  • paczkę herbatników ( lub gruz oreo do kupienia w action)

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, esencją waniliową i masłem. Do pozostałego mleka wsypujemy grysik  i mieszamy. Gdy masło się rozpuści  dolewamy mleko z grysikiem. Mieszamy cały czas do zgęstnienia. Odstawiamy z gazu. Na spód blaszki 24x24 wyłożonej folią spożywczą, układamy herbatniki. Wylewamy na nią gorącą kaszę manną. Zostawiamy do ostudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Gdy masa przestygnie wbijamy w nią truskawki.Na wierch wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto musi koniecznie pobyć w lodówce   co najmniej 6h.




Szakszuka-danie z Bliskiego Wschodu

 Inaczej shakshuka - danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Danie składa się z jajek duszonych w pomidorowym sosie, dodatki mogą być według własnego uznania: z awokado, szpinakiem, fetą, papryką, serem żółtym, szczypiorkiem, kawiorem- ogranicza nas tylko wyobraźnia. Doskonałe na śniadanie, ale również jako lekka kolacja.


Składniki na 1 dużą porcję podstawową:

  • 3 jajka
  • 1 mała cebula,może być czerwona 
  • 1 mała papryka czerwona
  • pomidory w puszce całe lub w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • pół dojrzałego awokado
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • sól
  • pieprz
  • szczypta roztartego kuminu
  • szczypta gałki
  • szczypta ostrej papryki w proszku

 

 Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę, po 5 minutach dorzucamy drobno posiekana paprykę i dusimy do miękości. W kolejnym etapie wlewamy pomidory i dusimy do momentu, aż woda wyparuje. Po tym czasie wbijamy jaka doprawiamy przyprawami i przykrywamy pokrywką do lekkiego ścięcia jajek. Pod sam koniec układamy awokado i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim ( szczypiorek też fajnie się komponuje).

 



12 czerwca 2022

Sałatka czerwony kapturek

 Oryginalna nazwa to "Red Riding Hood Salad". Sałatka jest prosta w wykonaniu, cieszy oko i smakuje zdumiewająco dobrze. W niektórych wersjach granat zastąpiony jest pomidorem- osobiście uważam, że wersja z granatem lepiej się komponuje, ale jeśli nie lubisz granatu zmień na świeżego pomidora bez skórki i nasion.



Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • marchewka średnia
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1 granat
  • garść obranych orzechów włoskich
  • ok 15 dag cera żółtego typu gouda
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku

 Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzą i obsmażamy na rumiano. Ziemniaki z marchwią gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy, trzemy na dużych oczkach. Śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy sola i pieprzem.

Na dnie szklanej miski od dołu układamy kurczaka- smarujemy go sosem śmietanowo-majonezowym. Na to  układamy tarte ziemniaki, smarujemy sosem. Wyżej ląduje marchewka na to sos. Jajka również ścieramy na tarce smarujemy sosem i układamy na marchewkę. Kolejna warstwa to ser żółty utarty , garść poszatkowanych orzechów włoskich i na koniec zwieńczeniem sałatki jest warstwa z pestek granatu.