16 grudnia 2024

Kapusta wigilijna z grzybami

 

Kapusta wigilijna z grzybami


Składniki:

  • pól kilo kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 2 duże garści grzybów suszonych
  • olej do smażenia lub 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki wędzonej
  • 2 łyżki miodu

Grzyby moczymy przez noc. Odcedzamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości.

Kapustę kroimy drobniej i gotujemy ok 20 min, po tym czasie odcedzamy, zalewamy połową wody z ugotowanych grzybów, dolewamy czystej wody i gotujemy dalej kapustę z liściem laurowym i zielem do miękkości.

Na oleju ( jeśli ma być postne, w innym wypadku na maśle) podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie dodajemy 2 łyżki miodu i chwile podsmażamy. Dorzucamy drobno posiekane grzyby, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzamy. Łączymy z grzybami i dusimy, dolewając jeszcze trochę oleju i doprawiając solą, pieprzem i papryką. Im więcej grzybów tym kapusta jest bardziej aromatyczna. Można mrozić, gdy zrobimy za dużo.