Kapusta wigilijna z grzybami
Składniki:
- pól kilo kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 2 duże garści grzybów suszonych
- olej do smażenia lub 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- 2 łyżki miodu
Grzyby moczymy przez noc. Odcedzamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości.
Kapustę kroimy drobniej i gotujemy ok 20 min, po tym czasie odcedzamy, zalewamy połową wody z ugotowanych grzybów, dolewamy czystej wody i gotujemy dalej kapustę z liściem laurowym i zielem do miękkości.
Na oleju ( jeśli ma być postne, w innym wypadku na maśle) podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie dodajemy 2 łyżki miodu i chwile podsmażamy. Dorzucamy drobno posiekane grzyby, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzamy. Łączymy z grzybami i dusimy, dolewając jeszcze trochę oleju i doprawiając solą, pieprzem i papryką. Im więcej grzybów tym kapusta jest bardziej aromatyczna. Można mrozić, gdy zrobimy za dużo.