18 listopada 2014

Zapiekanka warzywna

Doskonały dodatek obiadowy, ale również jako odrębne danie- smaczne, proste...

Składniki na 2 porcje :
  • cukinia średnia
  • bakłażan średni
  • 1 pomidor ( dobrze sprawdzi się lima)
  • kulka mozzarelli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chili
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy  z  oregano, solą i pieprzem na oliwie, aż się zarumieni.Warzywa kroimy w cienkie plastry, bakłażana podsmażamy na patelni gilowej i studzimy. Na spód naczynia rzucamy posmażony czosnek i cebulę, na to układamy na przemiennie bakłażan, cukinie, plaster mozzarelli, pomidora do wytracenia produktów, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. ?Pieczemy ok 30- 40  min w temp 180 stopni C. Zapiekanka ma się delikatnie zarumienić , a warzywa ładnie puścić sok, który w ostateczności wyparuje.



Leche Frita (smażone mleko)

Przepis pochodzi z KWESTII SMAKU.

Leche Frita to zdumiewająco-delikatny hiszpański deser mleczny, przypomina w smaku polską leguminę. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu . Łatwość wykonania i niski koszt składników, działa tylko na korzyść  smażonego mleka.




Składniki:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • esencja waniliowa
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • bułka tarta
  •  cukier puder wymieszany z cynamonem


Gotujemy budyń: mąkę ziemniaczaną mieszamy z jedną szklanką mleka,do powstałej mieszanki wlewamy pozostałe 2 szklanki mleka, cukier, esencje waniliową. Mieszamy na wolnym ogniu,  nieprzerwanie do uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy budyń do płaskiego, równego pojemnika i przykrywamy folią spożywczą. Budyń powinien spędzić noc w lodówce. gęstą masę kroimy na kwadraty ok 2cm na 2 cm. Każdy kwadrat obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Kostki smażymy na patelni w głębokim oleju. Na ręczniku papierowym odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cynamonowym cukrem pudrem.

Sałatka z mango czerwonej cebuli i chili

Przepis zdradziła mi koleżanka Beatka, za co jej oczywiście dziękuje. Dzięki niej zapałałam miłością do mango i oczywiście do takiej wersji podania.
Sałatka doskonale podkreśla smak mięsa drobiowego: kurczaka, kaczki, gęsi. Ja serwuje ją z kotletem drobiowym po parysku ( mąka, jajo, mąka).




Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  •  1 mała czerwona cebulka
  • 1 małe chili ( oczywiście jeśli nie ma można zastąpić tym w proszku)
  •  sok z 1 limonki
  • pieprz świeżo zmielony

Mango obieramy, kroimy w kostkę, cebulkę równie w kostkę , ale drobniutką. Chili dokładnie oczyszczamy z ziarenek i drobniutko krojoną dorzucamy do mango, całość skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy pieprzem.  Najlepiej konsumować zaraz po zrobieniu.