22 kwietnia 2024

Brownie z masą kinder bueno czyli Choco bueno

 

Brownie z masą kinder bueno czyli Choco bueno



Składniki:

Brownie:

  • 200g gorzkiej czekolady (można dać 100g gorzkiej i 100g deserowej z orzeszkami arachidowymi)
  • 200 g miękkiego masło
  • 190 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 110g mąki pszennej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Forma 24x24, wykładamy ja papierem do pieczenia.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym rozbełtanym jajku. Gdy wszystkie jajka się połączą z masłem wsypujemy mąkę i miksujemy na gładko. Na koniec wlewamy wystudzoną czekoladę, mieszamy całość dokładnie. Wylewamy masę do formy i pieczemy ok 17-20 min w temp 180 stopni. Na brzegach ciasto ma być wysuszone, ale środek ma być dalej mokry, wyłączamy wtedy piekarnik i po 2 min wyciągamy Brownie do ostudzenia.

Masa kinder bueno

Składniki:

  • 250g mascarpone zimne
  • 330 ml śmietany 36% zimna
  • 2 łyżki nutelli ( lub innego lepszego gotowego kremu)
  • 2 łyżki masła orzechowego gładkiego
  • 2 batoniki kinder bueno.

Połowę śmietany lekko podgrzewamy( ma być ciepła, ale nie przegrzana), dodajemy do niej masę czekoladową i masę orzechową - ma się wszystko wystudzić i rozpuścić.

Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami zimne mascarpone i miksujemy do gładkości i zgęstnienia, dolewamy wystudzone, rozpuszczone kremy. Mieszamy wszystko z e sobą, na koniec batoniki kroimy drobno i wrzucamy do masy. Masę dobrze schłodzić przed wyłożeniem na spód Brownie. Wierzch ciasta można udekorować dodatkowymi rozdrobnionymi batonikami. Krem wychodzi pyszny, doskonale sprawdzi się też do tortu.



Nuggatsy z piekarnika (keto)

 

Nuggatsy z piekarnika (keto)





Składniki:

  • piersi z kurczaka ok 2 duże podwójne
  • 2 jajka
  • 1/3 tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki mozzarelli twardej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego


Piersi mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do mięsa starty parmezan i starta mozzarellę. Doprawiamy. Wrzucamy 2 jajka i mąkę ziemniaczaną , całość łączymy. Masa ma wyjść dość gęsta. Blachę z pieca wyściełamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy nuggatsy. Spryskujemy każdy olejem. Pieczemy ok 20-25 min do zarumienienia w temp 200 stopni C. Doskonale smakują z ostrym sosem, można również podawać zawinięte w tortille z warzywami.