Brownie z masą kinder bueno czyli Choco bueno
Składniki:
Brownie:
- 200g gorzkiej czekolady (można dać 100g gorzkiej i 100g deserowej z orzeszkami arachidowymi)
- 200 g miękkiego masło
- 190 g cukru pudru
- 3 jajka
- 110g mąki pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Forma 24x24, wykładamy ja papierem do pieczenia.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym rozbełtanym jajku. Gdy wszystkie jajka się połączą z masłem wsypujemy mąkę i miksujemy na gładko. Na koniec wlewamy wystudzoną czekoladę, mieszamy całość dokładnie. Wylewamy masę do formy i pieczemy ok 17-20 min w temp 180 stopni. Na brzegach ciasto ma być wysuszone, ale środek ma być dalej mokry, wyłączamy wtedy piekarnik i po 2 min wyciągamy Brownie do ostudzenia.
Masa kinder bueno
Składniki:
- 250g mascarpone zimne
- 330 ml śmietany 36% zimna
- 2 łyżki nutelli ( lub innego lepszego gotowego kremu)
- 2 łyżki masła orzechowego gładkiego
- 2 batoniki kinder bueno.
Połowę śmietany lekko podgrzewamy( ma być ciepła, ale nie przegrzana), dodajemy do niej masę czekoladową i masę orzechową - ma się wszystko wystudzić i rozpuścić.
Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami zimne mascarpone i miksujemy do gładkości i zgęstnienia, dolewamy wystudzone, rozpuszczone kremy. Mieszamy wszystko z e sobą, na koniec batoniki kroimy drobno i wrzucamy do masy. Masę dobrze schłodzić przed wyłożeniem na spód Brownie. Wierzch ciasta można udekorować dodatkowymi rozdrobnionymi batonikami. Krem wychodzi pyszny, doskonale sprawdzi się też do tortu.