9 sierpnia 2023

Chlebek czosnkowy odrywany

 



Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 7g drożdży piekarskich
  • ok 500g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta czosnku suszonego
  • ok 80 g sera żółtego
  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Drożdże, wodę, mleko, sól i cukier łączymy, dodajemy szklankę mąki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 40 min.Do rozczynu wlewamy rozpuszczone ostyge masło i mąkę ( po szklance by było nie za dużo. Zagniatamy, tak by ciasto odchodziło od ręki i było mocno napowietrzone. Zostawiamy na kolejne 30 min. W tym czasie rozpuszczamy 2 łyżki masła, wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, czosnek niedźwiedzi i tak przygotowana mieszankę łączymy ze startym żółtym serem. Po 30 min ciasto rozwałkowujemy w kwadrat wielkości 25x25 cm. Na wierzch smarujemy czosnkiem z serem. Kwadrat kroimy na pół i te połówki na 4 prostokąty. Układamy te prostokąty jeden na drugim i z nich wycinamy -jak kromki- kilka części, które układamy w wyłożonej keksówce. Pieczemy ok 35-40 min w temp 200 stopni C góra-dół na środku. Gotowy chleb odrywamy częściami. Najlepiej smakuje na ciepło.



8 sierpnia 2023

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

 


Doskonałe danie jednogarnkowe w sezonie letnim.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • ok 500g fasolki żółtej szparagowej
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta ugniecionego kuminu
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • sól i pieprz do smaku

Fasolkę myjemy odcinamy końcówki, tniemy na pół i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości. Cebule i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, dokładamy mięso mielone i przesmażamy razem, na koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Do mięsa dorzucamy pomidory, fasolkę i kumin i dusimy całość, jeśli potrawka jest za mało pomidorowa można dołożyć proszek pomidorowy lub koncentrat. Dusimy ok 30 min na wolnym ogniu. Na wierzch można posypać świeżą natką pietruszki lub suszonym czosnkiem niedźwiedzim.





7 sierpnia 2023

Torcik straciatella z chrupką orzechową.

 


Tortownica 19 cm.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 80 g mąki pszennej
  • ok 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu, aż cukier zniknie, a masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej i wodę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z masa jajeczną. Powstałą masę biszkoptową, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( tylko spód). Zrzucamy z 40 cm ( bąbelki pouciekają) i dajemy do rozgrzanego pieca w 170 stopniach C na 17-20 min. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ponownie zrzucamy z 40 cm. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa straciatella

  • 250 ml mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40g startej gorzkiej czekolady

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany i ubijamy na sztywno. Czekoladę ścieramy na małych oczkach i całość delikatnie mieszamy.

Chrupka czekoladowo-orzechowa.

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 100-120 g orzechów makadamia ( lub innych)

Czekoladę rozpuszczamy z olejem i śmietaną w kąpieli wodnej lub mikrofali, dorzucamy drobno posiekane orzechy. Całość wylewamy na papier do pieczenia i formujemy kształt tortownicy. Chrupkę wkładamy na pół godziny do lodówki.

Biszkopt dzielimy na pół i nasączamy blaty woda z alkoholem lub sokiem. Na pierwszy blat kładziemy cienką warstwą masę, na to idzie zastygła chrupka, połowa masy, blat i na wierzch masa do końca. Wierzch torciku można dekorować kakaem lub wiórkami czekoladowymi.