Składniki:
- 3 płaty śledziowe solone lub z oleju matiasy
- 2 małe cebulki, ja daje czerwoną
- 1 jabłko
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 3 jajka na twardo
- ok 3 łyżki majonezu
- 2 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- koperek świeży
Cebule drobno kroimy, można sparzyć wrzątkiem jak ktoś nie lubi ostrego. Płaty moczymy chwile w wodzie, odsączamy. Śledzia tniemy wzdłuż na pół, jajka gotujemy na twardo. Każde jajko owijamy połówką śledzia ( można też jaja przekroić na półi każde owinąć). Resztki śledzia tniemy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą, groszkiem, ogórkiem pokrojonym w kostkę, majonezem i przyprawami. Do sałatki można dodać też świeży koperek. Jajka ustawiamy w naczyniu, a w koło obkładamy je sałatką.