19 marca 2024

Śledzie po japońsku

 




Składniki:

  • 3 płaty śledziowe solone lub z oleju matiasy
  • 2 małe cebulki, ja daje czerwoną
  • 1 jabłko
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3 jajka na twardo
  • ok 3 łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • koperek świeży

Cebule drobno kroimy, można sparzyć wrzątkiem jak ktoś nie lubi ostrego. Płaty moczymy chwile w wodzie, odsączamy. Śledzia tniemy wzdłuż na pół, jajka gotujemy na twardo. Każde jajko owijamy połówką śledzia ( można też jaja przekroić na półi każde owinąć). Resztki śledzia tniemy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą, groszkiem, ogórkiem pokrojonym w kostkę, majonezem i przyprawami. Do sałatki można dodać też świeży koperek. Jajka ustawiamy w naczyniu, a w koło obkładamy je sałatką.




Sałatka z porem i żurawiną


Sałatka z porem i żurawiną

Składniki
  • 1 duży por
  • groszek konserwowy
  • 4 jajka na twardo
  • kawałek szynki konserwowej
  • kawałek sera żółtego
  • garść suszonej żurawiany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
Pora myjemy, kroimy w cienkie talarki, solimy i zostawiamy na 15 min by znikła goryczka. Płukamy warzywo z soli i odsączamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę, szynkę i ser również. wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy i zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

 

Babka cytrynowa

 


Babka cytrynowa

Składniki:

  • kostka margaryny 250g
  • 2 i 3/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru z górką
  • 5 jajek M
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę ą utrzeć z cukrem pudrem, jajka rozbełtać w osobnej misce i dokładać na przemiennie z mąką ( miksujemy na niskich obrotach). Do tego przepisu najlepiej sprawdza się średniej wielkości forma do babek z kominem. Pieczemy babkę w temp 180 stopni ok 50-55 min. Jeśli za bardzo spieka się wierzch, nakrywamy folia aluminiową. Pieczemy o suchego patyka. Można zastąpić margarynę masłem, ale wtedy babka będzie szybciej sucha. Po upieczenia i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.