Składniki
- 1 kg buraków (średniej wielkości lub małe)
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 octu winnego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Całę buraki gotujemy ok 1h do miękkości ( czym mniejsze tym szybciej się ugotują). Obieramy ostygnięte ze skóry.Paprykę czyścimy, kroimy w drobną kostkę,cebulę kroimy również małą kostkę. Buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy paprykę i cebulę.Cebulę i paprykę dusimy w niewielkiej ilości wody, dodajemy po ok 7 min buraczki i kolejne 10 minut dusimy. Gdy zmiękną dodajemy ocet, olej, i cukier, doprawiamy również solą i pieprzem. Chwile przesmażamy by się smaki połączyły( ok 30 min). Możemy włożyć do słoików na zimę i pasteryzować 30 min.
UWAGA:Przy buraczkach musi być dobry słoik i nowe zakrętki bo buraczki wyburzają, szkoda by przez nieszczelny słoik się wszystko zepsuło.