3 października 2018

Sałatka z buraczków i papryki

Bardzo dobra w szczególności do mielonego.

Składniki
  • 1 kg buraków (średniej wielkości lub małe)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 octu winnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie:

   Całę buraki gotujemy ok 1h do miękkości ( czym mniejsze tym szybciej się ugotują). Obieramy ostygnięte ze skóry.Paprykę czyścimy, kroimy w drobną kostkę,cebulę kroimy również małą kostkę.  Buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy paprykę i cebulę.Cebulę i paprykę dusimy w niewielkiej ilości wody, dodajemy po ok 7 min buraczki i kolejne 10 minut dusimy. Gdy zmiękną dodajemy ocet, olej, i cukier, doprawiamy również solą i pieprzem. Chwile przesmażamy by się smaki połączyły( ok 30 min). Możemy włożyć do słoików na zimę i pasteryzować 30 min.
UWAGA:Przy buraczkach musi być dobry słoik i nowe zakrętki bo buraczki wyburzają, szkoda by przez nieszczelny słoik się wszystko zepsuło.

Sałatka na zimę z ogórków zielonych

Ogórki wychodzą słodko-kwaśne.


Składniki:
  • 2,5 kg ogórków zielonych
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 koncentrat pomidorowy

Zalewa:
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy w plastry ( nie obieramy), cebulę w kostkę.Cebulę z ogórkami solimy i odstawianym na ok 2 h, później  wodę ,która się wytrąciła odlewamy. Do ogórków dodajemy koncentrat, olej, cukier, ocet i sól ( zalewa). Pasteryzujemy ok 10 min , gorące odwracamy wieczkiem do dołu.

Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto proste, o niezwykle maślanym smaku. Przepis doskonale sprawdzi się również do babeczek z borówkami.

Składniki:
  • 300g mrożonych lub świeżych borówek 
  • 200g masła (musi koniecznie masło a nie margaryna)
  • 180g cukru
  • 1 op cukru waniliowego ( 1 laska wanilii)
  • 3 jaja
  • 170 ml mleka
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodajemy cukry. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( keksówka, mała blacha). Borówki obtaczamy w mące i  wrzucamy na wierzch ciasta równomiernie. Pieczemy 30 min w temp 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



2 października 2018

Ciasto z ajerkoniakiem

 Ciasto jest proste , bardzo wilgotne i naprawdę pyszne.


Składniki:
  •   pół łyżki  mąki ziemniaczanej
  •  łyżka mąki pszennej
  •   5 jajek
  •   1 szklanka  cukru pudru
  •   cukier waniliowy (może być ale nie musi)
  •   1 szklanka oleju
  •   2/3 szklanki ajerkoniaku
  •   1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  •   cukier puder do posypania ciasta 

      Jajka (temp pokojowa) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Powoli do kogla mogla dodajemy olej (bardzo małymi porcjami bo się może ściąć), następnie adwokat.
Do ciasta  dodajemy dwie mąki i proszek do pieczenia .Całość mieszamy i wylewamy do formy na papier do pieczenia. Forma może być tortowa, keksówka, a nawet babka, ciasto jest dość płynne. Pieczemy w ok 180 stopniach C, góra-dół, ok 45 min.Ciasto powinno równomiernie wyrosnąć,
wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.