13 września 2013

Ciasto rabarbarowe

Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 4 szkalnki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  •  15 g proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy (40g)



Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę, zasypujemy 4 łyżkami cukru, gdy już rabarbar puści soki wsypujemy sproszkowany budyń i dobrze mieszamy. Dzięki niemu owoce nie będą wpadać do środka.
Z margaryny, mąki, cukru zagniatamy kruszonkę. Odsypujemy szklankę i odstawiamy na później ( mają być grudki).Jaja miksujemy z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do kruszonki i mieszamy (grudki mają być w dalszym ciągu)
Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy pozostałą kruszonką.Pieczemy 45 min w temp. 200 stopni C.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:
  • 2 główki kapusty (im mniejsze tym lepiej)
  • 3 średnie cebule
  • koper świeży lub suszony
  • masło
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Szatkujemy kapustę i ugniatamy równomiernie w garnku. Dokładamy w kostkę pokrojoną cebule, liść laurowy,ziele, sól, pieprz. Dolewamy wody, ale tak by tylko przykrywała kapustę (powinno gotować się w jak najmniejszej ilości wody). Gotujemy ok 20-30 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło, (ok 50-100g) dosypujemy mąkę i podgrzewamy zasmażkę. Ugotowaną i odcedzona kapustę mieszamy z zasmażką. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy gaz i wsypujemy pokrojony drobno koper ( najlepiej smakuje świeży). Można zrobić również zasmażkę na pokrojonym w kostkę chudym podgardlu jak na zdjęciu.

Zapiekanka chłopska z patelni

To jest takie szybkie danie kolacyjne, co mamy w lodówce to wrzucamy do środka, najlepiej piecze się w głębokiej patelni.


Składniki:

  • parówki cienkie ( tyle ile akurat mamy)
  • skrawki wędliny
  • pomidor bez skóry
  • oliwki zielone lub czarne
  • jajka na 2 osoby to ok 6-7 ( S,M)
  • opjonalnie: suszone pomidory, kapary, pieprz zielony, szczypiorek, papryka pieczona itd...
  • trochę sera żółtego
Parówki kroimy na mniejsze cząstki  i opiekamy na oleju, tak jak  resztki pokrojonych wędlin jeśli są .W między czasie jajka wbijamy do miski, solimy, pieprzymy, należy rozbełtać. Wylewamy na opieczone mięsne resztki na to układamy plastry pomidora,  szczypiorek i co tam na myśl przychodzi. Wierzch dekorujemy serem żółtym. Całość dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. Szybkie sprzątanie lodówki :)

Plastry szynki w sosie z suszonych prawdziwków

Składniki:
  • kilka plastrów szynki
  • garść prawdziwków
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • sól
  • papryka czerwona
  • pieprz
  • vegeta
  • mąka





Plastry szynki dusimy w odrobinie oleju i wody pod przykryciem. Szynkę solimy dopiero gdy mięso zmięknie. Sypiemy do mięsa odrobinę papryki słodkiej, liść laurowy i kilka ziarenek ziela. Grzyby jeśli są mocno wysuszane tylko skruszamy w dłoni, inne musimy wcześniej namoczyć i pokroić. Dorzucamy je do rondla. Po zmięknięciu grzybów i szynki przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i vegetą. Na koniec w 2 łyżkach wody rozpuszczamy łyżkę mąki, wrzucamy do wywaru i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Dobre zarówno z ziemniakami jak również ryżem.

Krupnik

Kolejna polska zupa-smaczna i pożywna Nie wyobrażam sobie krupniku bez serduszek drobiowych :)

Składniki na 3 porcje:

  • bulion ( ja wole troszke bardziej dietetyczna wersje i wybieram ok 2 skrzydełek)
  • marchewka średnia
  • garść kaszy jęczmiennej
  • ok 2 średnie ziemniaki
  • ok 20 dag serduszek drobiowych
  • sól
  • pieprz
  • szczypta vegety
  • pietruszka suszona

Bulion ( lub skrzydełka) gotujemy razem z umytymi i obranymi z włókien  serduszkami, po ok 10 minutach wrzucamy garść kaszy (średnia), ścieramy na grubych oczkach marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Dorzucamy je do zupy, sypiemy po wierzchu pietruszką i przyprawiamy, solą , pieprzem i vegetą. Zupa sama się zagęszcza od skrobi z ziemniaków i od kaszy nie dajemy zasmażek.




8 września 2013

Szparagi dla ubogich

Pod taką szacowną nazwą kryją sie pory, które zastępują drogie i już nie dostepne w tym czasie szparagi.
Pora tak przyrządzona, zaskakuje słodyczą i bardzo oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • ok 3 pory- wybieramy te cieńsze i młode
  • wędlina ok 15 dag : może to być zarówno szynka parmeńska, biała szynka czy nawet plastry bekonu ( w moim przypadku wybrałam szynkę białą)
  • beszamel- przepis w linku poniżej
  • odrobina musztardy
  • dosłownie odrobina drobno startego sera
 http://chocospoko.blogspot.com/2012/11/beszamel.html

Poru kroimy na ok 3 cm kawałki (tylko białą część) i każdy kolejno zawijamy w wędlinę, która została wcześniej lekko posmarowana musztardą. Układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy beszamelem i posypujemy serem żółtym.

Szparagi również można zrobić tym sposobem :)


Paluchy z marmoladą

 Przepis znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
oraz marmolada i cukier puder

   Siekamy na stolnicy nożem margarynę oraz resztę składników. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi, kroimy równe kwadraty. Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm.
Kawałek z marmoladą składamy dwa razy, odcinamy od reszty ciasta. Każdy rulonik nacinamy i wyginamy  jak półksiężyce. Blaszkę  należy wysmarować tłuszczem. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.