11 września 2023

Karczek samuraja

 



składniki

  • ok 1,5 karczku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki stożkowe
  • ok 7-8 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól pieprz do smaku


zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Terraki 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1/2 łyżeczki soli

Karczek kroimy na cienkie plastry ( ok 1cm), oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy na rumiano na patelni. Upieczone karczki układamy w brytfance. Paprykę kroimy w słupki, pieczarki i cebulę w cienkie plastry, ogórki w kostkę - wszystkie warzywa układamy na karczku. Przygotowujmy zalewę ze wszystkich składników i wylewamy na mięso i warzywa. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni ok 1,5h. W połowie warto przykryć folia aluminiową wierzch brytfanki, by warzywa bardzo się nie spiekły. Dobrze smakuje z ryżem lub jako samodzielne danie.




Kotlet po szwajcarsku

 Warto co jakiś czas odmienić sobie tradycyjnego schabowego, kotlet po szwajcarsku to pyszna alternatywa dla fanów sera.

Składniki:


  • kilka plastrów schabu
  • ser w plastrach
  • szynka konserwowa w plastrach
  • czosnek granulowany
  • sól pieprz
  • jajko 
  • bułka tarta
  • ser parmezan

Schab tłuczemy cienko, każdy plaster oprószamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Na każdy kawałek układamy 1 plaster sera i 1 szynki ( plastry muszą być mniejsze niż kotlet), zawijamy w rulon zakładając brzegi jak w krokiecie- w ten sposób ser nie będzie wypływał. Panierujemy każdy rulonik w rozbełtanym jajku i bułce wymieszanej z tartym parmezanem. Jeśli mamy więcej kotletów do usmażenia dodajemy jeszcz jedno jajko. Smażymy w dużej ilości oleju na patelni.




10 września 2023

Makaron Orzo z mascarpone i szpinakiem

 





Bardzo fajna alternatywa dla risotto, danie jest bardzo kremowe i miesza się wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają.

Składniki:

  • opakowanie makaronu Orzo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 5-6 szt pomidorów suszonych w zalewie
  • mascarpone 250 g
  • garść szpinaku baby
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta oregano
  • garść utartego grana padano
  • kawałek chudego boczku surowego wędzonego
  • 2 łyżki koncentratu ( ja użyłam 3 łyżki pomidorów w proszku)

Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, na rumiano. Wyciągamy boczek, a na tłuszczu wytopionym smażymy drobno posiekana cebulę i czosnek oraz pokrojone w paski suszone pomidory (smażymy do miękkości, nie mają być przypalone, jeśli boczek nie miał na tyle tłuszczu dolewamy oliwy z pomidorów ok 2 łyżki). W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i wrzucamy makaron orzo. Gotujemy do miękkości, ma jednak być w dalszym ciągu sprężysty pod zębami. Po ugotowaniu olewamy szklankę wody spod makaronu. Do cebuli i pomidorów wrzucamy z powrotem boczek, podlewamy wodą z makaronu, wsypujemy pomidory suszone, oraz makaron, dokładamy mascarpone, garść grana padano i przyprawiamy. Dusimy do zabulgotania, na koniec dorzucamy rozdrobniony świeży szpinak. Podajemy zaraz po ugotowaniu, dekorując jeszcze serem grana padano.



Ciasto Fanta- sja

 




Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, przesiana mąkę i proszek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli na końcu dodajemy do masy jajecznej. Pieczemy w 15-20 min w temp 180 stopni C.

Krem serowy:

  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 500g serka kremowego/ twarogu
  • esencja waniliowa
  • sok z połowy cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg, wanilię i sok z cytryny.

Masa Fanta-styczna

  • 700ml fanty
  • 1,5 op budyniu wanilowego
  • 5 łyżek cukru

Na facie gotujemy budynie z cukrem. Na biszkopt wykładamy masę serową, na to ostygły budyń.