składniki
- ok 1,5 karczku
- 1 duża cebula czerwona
- 2-3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki stożkowe
- ok 7-8 pieczarek
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- sól pieprz do smaku
zalewa:
- 1 szklanka wody
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Terraki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka koncentratu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka pasty miso
- 1/2 łyżeczki soli
Karczek kroimy na cienkie plastry ( ok 1cm), oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy na rumiano na patelni. Upieczone karczki układamy w brytfance. Paprykę kroimy w słupki, pieczarki i cebulę w cienkie plastry, ogórki w kostkę - wszystkie warzywa układamy na karczku. Przygotowujmy zalewę ze wszystkich składników i wylewamy na mięso i warzywa. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni ok 1,5h. W połowie warto przykryć folia aluminiową wierzch brytfanki, by warzywa bardzo się nie spiekły. Dobrze smakuje z ryżem lub jako samodzielne danie.