Danie szybkie, dla wielbicieli oberżyny i włoskich smaków.
Składniki na 4 porcje:
- 4 bakłażany raczej dłuższe niż pękate
- 1-2 szt cebuli
- 4 ząbki czosnku
- ok 500g mięsa mielonego ( dobrej jakości)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 kulki mozzarelli
- oregano suszone
- pieprz sól do smaku
W pierwszej kolejności bakłażany przekrajmy na pół wzdłuż- tworząc łódeczki. Środek każdej połówki nacinamy tworząc kratkę na powierzchni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skropionej oliwą, środkiem do spodu układamy bakłażany. Pieczemy w piecu ok 20 min w temp. 180 stopni C. Środek oberżyny ma zmięknąć, w żadnym wypadku nie ma się przypalić.
W międzyczasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebule i czosnek, gdy już zmiękną dorzucamy mięso mielone. Obsmażamy dokładnie, na koniec dorzucamy puszkę pomidorów, sól i pieprz do smaku oraz oregano. Dusimy jeszcze ok 10 min.
Wyciągamy warzywa z pieca. Miękką krateczkę miąższu ubijamy łyżką, w powstałe wyżłobienia nakładamy uduszone mięso. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli. Zapiekamy całość w temp 180 stopni ok 20-25 min, góra- dół. Powierzchnia sera ma być lekko brązowa.Najlepiej smakuje świeże i ciepłe.