7 czerwca 2022

Krem karmelowo- bananowy

Krem można wykorzystać do ciast, tortów i na kanapkę. Nie jest to krem Fit ;)




Składniki:

  • 2-3 banany dojrzałe
  • 1 łyżka masła
  • puszka kajmaku
  • czekolada biała

 Kajmak podgrzewamy z masłem i rozpuszczamy w nich białą czekoladę. Gdy masa ostygnie, dorzucamy rozgniecione banany, można całość potraktować blenderem lub zostawić wyczuwalne cząstki banana.

 
 

Bananowy Bit

 Czyli 3 bit z bananami. Ciasto na dużą blachę.


 


Składniki:

  • 2 paczki herbatników ( fajnie sprawdzają się pełnoziarniste)
  • 3 banany ( dojrzałe, ale jeszcze twarde)
  •  ok 650 ml śmietany 36% (ma być zimna)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • puszka kajmaku
  • łyżka żelatyny 

 

Gotujemy  do zgęstnienia mleko z budyniami, dodajemy łyżkę cukru pudru. Odstawiamy budy do ostygnięcia. Masło ucieramy z łyżką cukru pudru, dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Zimną śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru do gęstości. W niedużej filiżance rozpuszczamy żelatynę w łyżce wody- studzimy. Ostudzona dolewamy do śmietany i mieszamy  dokładnie.

Układamy ciasto od dołu:

Herbatniki układamy w blaszce na foli spożywczej, na pierwszą warstwę  wylewamy budyń, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to puszkę kajmaku ( lub krem kajmakowo - bananowy z następnego postu), kolejna warstwa ciastek i ubita śmietaną.ciasto trzeba schłodzić przynajmniej 6h by smaki przeszły.

 Jeśli chcecie użyć kremu z następnego postu, to do ciasta wystarczy dać połowę kremu z podanych proporcji. Ciasto będzie jeszcze bardziej bananowe.

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i mozzarellą

 Danie szybkie, dla wielbicieli oberżyny i włoskich smaków.




Składniki na 4 porcje:

  • 4 bakłażany raczej dłuższe niż pękate
  • 1-2 szt cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 500g mięsa mielonego ( dobrej jakości)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano suszone
  • pieprz sól do smaku

W pierwszej kolejności bakłażany przekrajmy na pół wzdłuż- tworząc łódeczki. Środek każdej połówki nacinamy tworząc kratkę na powierzchni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skropionej oliwą, środkiem do spodu układamy bakłażany. Pieczemy w piecu ok 20 min w temp. 180 stopni C. Środek oberżyny ma zmięknąć, w żadnym wypadku nie ma się przypalić.

W międzyczasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebule i czosnek, gdy już zmiękną dorzucamy mięso mielone. Obsmażamy dokładnie, na koniec dorzucamy puszkę pomidorów, sól i pieprz do smaku oraz oregano. Dusimy jeszcze ok 10 min.

Wyciągamy warzywa z pieca. Miękką krateczkę miąższu ubijamy łyżką, w powstałe wyżłobienia nakładamy uduszone mięso. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli. Zapiekamy całość w temp 180 stopni ok 20-25 min, góra- dół. Powierzchnia sera ma być lekko brązowa.Najlepiej smakuje świeże i ciepłe.

6 czerwca 2022

Rolada bezowa z liofilizowanymi truskawkami

 



 Rolada wychodzi jak z najlepszej cukierni, jest elegancka,ładnie prezentuje się na stole i smakuje niesamowicie. Fajnie sprawdzi się zamiast tortu i będzie ozdobą na każdej uroczystości.

Truskawki liofilizowane ( pozbawione wody) nie rozpuszczają bezy- tak jak te prawdziwe. Oczywiście jeśli mamy taką ochotę można użyć tych świeżych.




Składniki:

Beza:

  • 5 białek z jajek L
  • 230g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ubijamy  białka z solą do gęstości pod koniec dodajemy cukier. Kończymy ubijanie białek jak będą gęste, śnieżnobiałe i lśniące. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy z białkami.  Wykładamy bezę na blachę z pieca, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ( zostawiamy 1 cm od brzegu). Pieczemy ok 20-25 min w temp 150 stopni C. Po upieczeniu odwracamy i ściągamy papier.

Krem:
  • 250 g mascarpone 
  • 150 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany
Ubijamy śmietanę do gęstości, dodajemy po łyżce mascarpone do wykończenia, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy cukier puder zmieszany z fixem- łączymy wszystko ze sobą. Smarujemy bezę, układamy liofilizowane truskawki i zawijamy szerszym brzegiem do środka. Bezę można zawinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce.