7 stycznia 2014

Zapiekane tortellini

 Zwyczajowo tortellini lądują w sałatce, jednak eksperymentować lubię i tym razem tortellini trafiły do zapiekania, smakowo naprawę dobrze, czas przygotowania to ok 30 min ,czyli taki obiad na szybko. Jeśli jednak jest w domu mężczyzna wielbiący mięso ponad wszystko, lepiej zaserwować mu to coś na kolacje.

Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z serowym nadzieniem
  • średnia cebula
  • ok 2 łyżki szpinaku ( na brykiet pzrełożone to ok 3 brykieciki szpinakowe) 
  • troche sera feta ( 1/3 op  to zupełnie wystarczy)
  • ser gouda ok 15 dag (lub każdy inny który lubicie)
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano
  • sól, pieprz

Tortellini gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, ok 5 min. Po tym czasie wyciągamy, przecedzamy na sicie- powinny być al dente. Na oleju przysmażamy cebuli czosnek drobno posiekane, maja zmięknąć, dolewamy pomidory w puszce ( jeśli są całe rozgniatamy je widelcem , jeśli w kawałkach to same się rozpadną). Pod koniec, gdy wyparuje nadmiar wody, dorzucamy szpinak wcześniej rozmrożony,  przyprawiamy tymiankiem ( roztarty w dłoniach), oregano i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rzucamy w pierwszej kolejności tortellini, podlewamy powstałym sosem, posypujemy startym żółtym serem, na górze rozkruszamy fetę. Zapiekamy ok 15 min w temp 180 stopniach C.


m

Sałatka z pieczonej papryki

Składniki:

  • puszka filecików anchois
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 4 jaja gotowane
  • mały słoiczek czarnych oliwek ( zielone tez mogą być, ale nie mogą być zbyt kwaśne)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz
 Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopni C by skórka się lekko przypaliła, wkładamy do woreczka foliowego po upieczeniu, zawiązujemy i czekamy aż papryka ostygnie. Po tym czasie skórka będzie nam sama odchodziła. Fileciki odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu  i podlewamy sokiem z cytryny Upieczoną paprykę kroimy w paski i mieszamy z oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Na górę układamy anchois, sypiemy świeżo rozdrobiona bazylią lub suszoną i oprószamy czarnym pieprzem. Na bokach kładziemy ugotowane na twardo jajka. Nie solimy, ponieważ anchois są w sobie bardzo słone.
Podajemy z pieczonym tostem lub bagietką.

Domowy likier czekoladowy

Dobry, mocny, gęsty, słodki czy można chcieć coś więcej?!
Doskonale sprawdza się też do tortu tiramisu ( ale o tym innym razem) :)

Składniki:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 mleka skondensowane słodzone
  • ok 8 krówek
  • 0,5 l wódki

Czekoladę i krówki rozpuszczamy w wodnej kąpieli ( można również w mikrofali na nie dużej mocy). Mleka skondensowane podgrzewamy ok 15 min, gdy ostygną dolewamy rozpuszczoną czekoladę z krówkami- na koniec alkohol. Ja przeważnie robię likier z połowy składników i wychodzi ok. 3/4 słoika litrowego. Likier jest tak gęsty, że później trzeba jeść go łyżeczką, dlatego też trzymam go w słoiku.






6 stycznia 2014

Ostry cheddar z jabłkami, rodzynkami i orzechami

Doskonała przystawka, w której dominuje słodycz i kremowo-orzechowy posmak cheddara 


Składniki:
  • ok 8 plastrów sera cheddar
  • 2 winne jabłka ( w moim wypadku Rubiny)
  • 1/2 szkanki cukru
  • 1/3 szkalnki rodzynek
  • 1/4 posiekanych orzechów włoskich ( kilka połówek zostawiamy do ozdoby)
  • 2 łyżki octu jabłkowego


W małym rondlu łączymy wszystkie składniki oprócz sera. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając co chwile. Na talerzu układamy naprzemiennie masa z rondelka, plaster sera, masa z rondelka, plaster sera itd... Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami, ja użyłam maszynki do mielenia orzechów.
Przystaweczka warta grzechu!.