Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z serowym nadzieniem
- średnia cebula
- ok 2 łyżki szpinaku ( na brykiet pzrełożone to ok 3 brykieciki szpinakowe)
- troche sera feta ( 1/3 op to zupełnie wystarczy)
- ser gouda ok 15 dag (lub każdy inny który lubicie)
- puszka pomidorów bez skóry
- 3 ząbki czosnku
- tymianek, oregano
- sól, pieprz
Tortellini gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, ok 5 min. Po tym czasie wyciągamy, przecedzamy na sicie- powinny być al dente. Na oleju przysmażamy cebuli czosnek drobno posiekane, maja zmięknąć, dolewamy pomidory w puszce ( jeśli są całe rozgniatamy je widelcem , jeśli w kawałkach to same się rozpadną). Pod koniec, gdy wyparuje nadmiar wody, dorzucamy szpinak wcześniej rozmrożony, przyprawiamy tymiankiem ( roztarty w dłoniach), oregano i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rzucamy w pierwszej kolejności tortellini, podlewamy powstałym sosem, posypujemy startym żółtym serem, na górze rozkruszamy fetę. Zapiekamy ok 15 min w temp 180 stopniach C.