26 października 2022

Zawijaniec z białym makiem

Makowiec z tego przepisu bardzo wyrasta, dlatego można go podzielić do 2 keksówek lub na dużej blaszce, ale wtedy boki trzeba obłożyć by rósł do góry.

 


Składniki:

  • 550g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50g cukru
  • 100g masła rozpuszczonego
  • 4 żółtka temp pokojowa
  • 7g drożdży piekarskich suchych lub 25g świeżych pół łyżeczki soli
Robimy rozczyn : 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 min. Rozczyn powinien mieć dużo bąbli i powinien przynajmniej podwoić objętość. Jeśli nie ma bąbli na powierzchni, może to znaczyć, że drożdże są stare i już mają problem się aktywować- w takim wypadku zaczynamy od początku z innymi drożdżami.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z rozczynem, 2/3 ciepłego mleka i ostudzonym masłem. Na koniec dodajemy 4 żółtka. Wszystko wyrabiamy  i odstawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów, na 1h.

Nadzienie:
  • 500g białego maku
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g migdałów blanszowanych
  • 100g skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru
  • 4 białka
  • biszkopty do pokruszenia podłużne.
Mak mielimy 2 razy. Dodajemy do niego pokrojone drobno bakalie, i ubite na sztywno białka, kruszymy biszkopty i dodajemy cukru. Mieszamy- konsystencja ma być zwarta i dość gęsta, jeśli mamy za luźną masę dodajemy rozdrobionych biszkoptów one zagęszczą całość, jeśli jest za gęsta dodajemy łyżkę śmietany 18%.
Jeśli kupujemy mak biały z puszki zmielony, pomijamy tylko mielenie maku, resztę czynności jak powyżej.

Ciasto ponownie wyrabiamy i w miarę potrzeby dodajemy mąki. ciasto ma być pulchne i sprężyste. Rozwałkowujemy go na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wykładamy masę, zostawiając jeden dłuższy brzeg bez masy. Rolujemy , wolny brzeg moczymy woda i sklejamy, a boki zawijamy pod spód. Pieczemy sklejeniem do spodu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min w temperaturze 180 stopni C, góra-dół. Nie otwieramy w trakcie. 

Lukier|:
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
Mieszamy lukier i wykładamy na ciepłe, nie gorące ! ciasto, posypujemy resztką orzechów i skórki pomarańczowej.

Tort czekoladowy z żurawiną

 

Składniki:
  • 6 jajka
  • 300g mąki przennej
  • 223 ml oleju
  • 600g cukru trzcinowego
  • 100g kakao
  • 300ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki sody
Ilośc podana na 3 biszkopty, można upiec cały i podzielić na 3 lub pojedyncz piec. Tortownica 20 cm.
Jaja, olej i mleko łączymy rózgą kuchenną. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Produkty suche dokładamy do mokrych składników. mieszamy. Ciasto na biszkopt jest bardzo wodniste, dlatego jeśli nie jesteście pewni czy tortownica nie przecieka, warto ją obłożyć dokładnie folią aluminiową. W środku wykładamy dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopni C  ok 35 min.

Krem z mascarpone biały i ciemny:
  • 500g mascarpone
  • 300g śmietany 36%
  • 50g cukru
  • 0g cukru waniliowego lub ekstrat waniliowy
  • 100g białej czekolady
  • 100g deserowej czekolady

Ubijamy zimną kremówkę na gęsto, pod koniec dosypujemy cukru, dodajemy też  mascarpone porcjami. Czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach, studzimy.
Masę śmietanową dzielimy na pół i do jednej dodajemy ciemną czekolade, do drugiej deserową.

Konfitura żurawinowa:

  • 500g żurawiny
  • 1 szklanka cukru
Żurawine myjemy wrzucamy do rondelka z gruby dnem, dorzucamy cukier i dusimy do rozpadu żurawiny. Powstały dżem również można wykorzystać do naleśników lub jeszce gorący wlać do wyparzonego słoika i zamknąć go na później.

Do nasączenia można użyć rozcieńczoną wiśniwkę z wodą lub wodę z sokiem wiśniowym.





Składanie tortu: spód- nasączamy, krem ciemny : nakładamy połowę, przykrywamy 2 blatem- nasączamy, 1/3 kremu białego, konfitura żurawinowa, 3 blat, na niego nakładami 1/2 kremu ciemnego. wkładamy do lodówki, pozostały krem jasny też. Na drugi dzień obkładamy boki tortu cały kremem białym, który pozostał. 

Kruche drożdżówki z żurawiną

 Bardzo dobry kruchy wypiek, żurawinę można zastąpić świeżymi malinami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sórki cytrynowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i skórką cytrynową.  Dodajemy zimne masło pokrojone w drobna kostkę.Mieszamy dokłądnie ma powstać kruszonka. Śmietane mieszamy z jajkiem rozmąconym, ekstraktem. Mokre dokładamy do suchych, mieszamy dokładnie, dodajemy żurawine. Wykładamy na papier do pieczenia tworzymy na blaszce kółko ok 18 cm, ugniatamy razem składniki i wycinamy 8 części ( jak pizze), delikatnie części od siebie odsuwamy. W ten sposób powstanie 8 słodkich bułeczek. Pieczemy ok 15-17 min do zrumienienia.

Glazura:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany 36%
migdały do posypania

Glazurę mieszamy i polewamy po ostygniętych drożdżówkach.Posypujemy również migdałami. 

Przystawka z ciasta francuskiego

 I wersja

  • gruszka cieniutko pokrojona w plastry
  • ser gorgonzola
  • cebulka prażona


II wersja
  • ser kozi
  • anchois
  • pomidory suszone z zalewy

Zapiekamy na cieście francuskim w temp 200 stopni C ok 12 min.

Sałata rzymska na ciepło

Bardzo szybki w wykonaniu dodatek obiadowy. Smakuje jak połączenie brokuła z kalarepą. 

 Składniki:

  • 2 główki świeżej sałaty rzynskiej
  • garść tartego parmezanu
  • sół, pieprz do smaku
  • papryka wędzona w proszku
Kapuste płuczemy, osuszamy i przekrajamy na połówki.
Każdą część nacieramy przypawami polewamy oliwą roślinną i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok 12-15 min w zalezności od wielkości sałaty.

Sałatka z kozim serem

 

Składniki:

  • kozi ser w kawału
  • miks sałat
  • pomidorki koktailowe
  • czarne oliwki
  • ziarna słonecznika łuskanego (podprażamy)
  • ocet balsamiczny