Makowiec z tego przepisu bardzo wyrasta, dlatego można go podzielić do 2 keksówek lub na dużej blaszce, ale wtedy boki trzeba obłożyć by rósł do góry.
Składniki:
- 550g mąki
- 1 szklanka mleka
- 50g cukru
- 100g masła rozpuszczonego
- 4 żółtka temp pokojowa
- 7g drożdży piekarskich suchych lub 25g świeżych pół łyżeczki soli
Robimy rozczyn : 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 min. Rozczyn powinien mieć dużo bąbli i powinien przynajmniej podwoić objętość. Jeśli nie ma bąbli na powierzchni, może to znaczyć, że drożdże są stare i już mają problem się aktywować- w takim wypadku zaczynamy od początku z innymi drożdżami.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z rozczynem, 2/3 ciepłego mleka i ostudzonym masłem. Na koniec dodajemy 4 żółtka. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów, na 1h.
Nadzienie:
- 500g białego maku
- 100g orzechów włoskich
- 100g migdałów blanszowanych
- 100g skórki pomarańczowej
- 50 g cukru
- 4 białka
- biszkopty do pokruszenia podłużne.
Mak mielimy 2 razy. Dodajemy do niego pokrojone drobno bakalie, i ubite na sztywno białka, kruszymy biszkopty i dodajemy cukru. Mieszamy- konsystencja ma być zwarta i dość gęsta, jeśli mamy za luźną masę dodajemy rozdrobionych biszkoptów one zagęszczą całość, jeśli jest za gęsta dodajemy łyżkę śmietany 18%.
Jeśli kupujemy mak biały z puszki zmielony, pomijamy tylko mielenie maku, resztę czynności jak powyżej.
Ciasto ponownie wyrabiamy i w miarę potrzeby dodajemy mąki. ciasto ma być pulchne i sprężyste. Rozwałkowujemy go na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wykładamy masę, zostawiając jeden dłuższy brzeg bez masy. Rolujemy , wolny brzeg moczymy woda i sklejamy, a boki zawijamy pod spód. Pieczemy sklejeniem do spodu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min w temperaturze 180 stopni C, góra-dół. Nie otwieramy w trakcie.
Lukier|: