Spaghetti z sosem dyniowym, kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa
- 2 średnie cebule
- 1 pierś podwójna
- ok 6-7 pieczarek
- pół l bulionu
- garść parmezanu
- śmietanka 30%
- sól, pieprz,
- tymianek
- 1 łyżka masła
Dynie czyścimy z nasion, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Blendujemy na pulpę. Na patelnie na maśle obsmażamy pierś, cebule, pokrojone w drobną kostkę, oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy warzywa do bulionu. Dolewamy pulpę dyniową i dusimy całość do redukcji płynów. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, na koniec dolewamy trochę śmietanki. Gotujemy do zabulgotania sosu. W międzyczasie gotujemy makaron al dente według info na opakowaniu. Do sosu dokładamy makaron i garść parmezanu, całość chwile podgrzewamy i od razu podajemy. Pierś można zastąpić boczkiem.