10 października 2024

Spaghetti z sosem dyniowym, kurczakiem i pieczarkami.

 


Spaghetti z sosem dyniowym, kurczakiem i pieczarkami


Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa
  • 2 średnie cebule
  • 1 pierś podwójna
  • ok 6-7 pieczarek
  • pół l bulionu
  • garść parmezanu
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz,
  • tymianek
  • 1 łyżka masła

Dynie czyścimy z nasion, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Blendujemy na pulpę. Na patelnie na maśle obsmażamy pierś, cebule, pokrojone w drobną kostkę, oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy warzywa do bulionu. Dolewamy pulpę dyniową i dusimy całość do redukcji płynów. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, na koniec dolewamy trochę śmietanki. Gotujemy do zabulgotania sosu. W międzyczasie gotujemy makaron al dente według info na opakowaniu. Do sosu dokładamy makaron i garść parmezanu, całość chwile podgrzewamy i od razu podajemy. Pierś można zastąpić boczkiem.