Ciasto z musem truskawkowym
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek M
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Duża blacha. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy ponownie do momentu, aż masa będzie śnieżnobiała i lśniąca. Dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką. Na koniec przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczeni, wlewamy masę i zrzucamy blachę z 30 cm. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni c na ok 30 min. Po wyjęciu z pieca ponownie zrzucamy. Studzimy. Biszkopt kroimy na 2 równe części.
Mus truskawkowy:
- ok 1,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 250g mascarpone
- 1/2 l zimnej śmietany 36%
Truskawki myjemy , obieramy i blendujemy na gładko. Podgrzewamy je delikatnie na piecu z wsypanymi galaretkami. Ma być gorące, ale nie ma wrzeć. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy mascarpone, ponownie ubijamy i na koniec łączymy z chłodną masą truskawkową. Do momentu przełożenia na biszkopt trzymamy w lodówce, dobrze jak masa będzie już delikatnie stężała
Polewa z białej czekolady:
- 50 ml śmietanki 36%
- 100g białej czekolady
Śmietankę podgrzewamy z połamaną czekoladę do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia i studzimy. Po przełożeniu masa biszkoptu wylewamy polewę na wierzch, można udekorować truskawkami. Przepis dobrze sprawdza się do monoporcji.