11 czerwca 2024

Ciasto z musem truskawkowym

 


Ciasto z musem truskawkowym

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek M
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Duża blacha. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy ponownie do momentu, aż masa będzie śnieżnobiała i lśniąca. Dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką. Na koniec przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczeni, wlewamy masę i zrzucamy blachę z 30 cm. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni c na ok 30 min. Po wyjęciu z pieca ponownie zrzucamy. Studzimy. Biszkopt kroimy na 2 równe części.

Mus truskawkowy:

  • ok 1,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250g mascarpone
  • 1/2 l zimnej śmietany 36%

Truskawki myjemy , obieramy i blendujemy na gładko. Podgrzewamy je delikatnie na piecu z wsypanymi galaretkami. Ma być gorące, ale nie ma wrzeć. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy mascarpone, ponownie ubijamy i na koniec łączymy z chłodną masą truskawkową. Do momentu przełożenia na biszkopt trzymamy w lodówce, dobrze jak masa będzie już delikatnie stężała

Polewa z białej czekolady:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100g białej czekolady

Śmietankę podgrzewamy z połamaną czekoladę do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia i studzimy. Po przełożeniu masa biszkoptu wylewamy polewę na wierzch, można udekorować truskawkami. Przepis dobrze sprawdza się do monoporcji.