1 marca 2014

Makaron w sosie kurkowym

Zupełnie zapomniałam, o kurkach w zamrażalniku, zaglądam, a tu taka niespodzianka.  Niewiele myśląc stworzyłam makaron z śmietanowo -kurkowym sosem :)



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • ok 15-20 dag  kurek świeżych lub mrożonych
  • ok. 2 łyżek śmietany 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz , vegeta, tymianek suszony
  • łyżka mąki pszennej
  • makaron ( w tym wypadku kokardki)

Kurki kroimy w mniejsze cząstki i podsmażamy na masełku wraz z cebulką-wszystko ma zmięknąć, nie wolno dopuścić by się przypaliło. Do kurek dodajemy mleka i gotujemy na wolnym ogniu- grzyby oddadzą aromaty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą oraz skruszonym tymiankiem. Z mąkę i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy trochę gorącego sosu spod grzybów, łączymy ze sobą i wlewamy do grzybów.Mieszamy rózgą by nie było grudek, makaron ugotowany-nie przelany, dorzucamy do sosu. Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu :)

1 komentarz: