17 września 2014

Sos tatarski

Doskonały dodatek do wędlin, jajek, ale również do moich ukochanych naleśników ( już nie długo na blogu).


  • 3 większe ogórki konserwowe
  • 6 marynowanych pieczarek
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Ogórki, grzybki, cebule również. Łączymy wszystko z majonezem i śmietaną, doprawiamy. Ja osobiście nie robię z jajkiem, jakoś tak mi bez niego lepiej smakuje, a jak nie mam grzybków marynowanych to też nie ma katastrofy ;)

Sałatka z arbuzem, fetą i miętą

Bardzo orzeźwiająca, prosta do wykonania i bardzo smaczna.

 Składniki:
  • dojrzały arbuz ( pół średniej wielkości)
  • świeża mięta ( ok 6-7 listków)
  • feta ( pół opakowania)
  • czarny świeżo zmielony pieprz
  • czerwona cebula ( 1/3)
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego



Arbuza traktujemy w kostkę, fetę również , cebula w cieniutkie talarki, mięte siekamy. Przed samym podaniem mieszamy miód z octem jabłkowym, wylewamy na sałatkę i oprószam pieprzem.












Adżapsandali

Kolejny raz smaki Gruzji na talerzu. Tym razem  Adżapsandali, czyli potrawka warzywna z bakłażanem. Doskonale zbalansowany smak warzyw, zachwyci nawet mięsożerców. Wariantów tej potrawy jest dużo: może być bez ziemniaków, z marchewką...itd


Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • papryka duża czerwona
  • papryka zielona
  • mała papryczka chili
  • ok 6 średnich ziemniaków
  • pomidory w puszce ( mogą być też świeże, ale obrane ze skóry)
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra, pietruszka oraz bazylia
  • pieprz i sól 


    Bakłażana kroimy w plastry i solimy z każdej strony. Gdy warzywo puści sok, obsmażamy je na patelni- bakłażan dużo wchłania oleju , dlatego już usmażony dobrze jest odcedzić na ręczniku kuchennym. Następnie surowe ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i rzucamy na rozgrzany olej na patelni. Mają się ładnie zarumienić( zmiękną już w w sosie), również odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kolejno na patelni ląduje cebula, papryki w kostkę- mają być chrupiące, ale nieprzesmażone. Dodajemy pomidory w puszce, przeciśnięty przez praskę czosnek, obsmażone ziemniaki, pokrojone w paski bakłażany. Doprawiamy i dorzucamy posiekaną zieleninę. Jeszcze chwile dusimy. Potrawa musi się przegryźć najlepiej odstawić ją na ok 2 h, dobrze smakuje na ciepło  i na zimno.