20 maja 2022

Kieszonki ze szparagami

 

 
 
 

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • młode zielone szparagi ( wiązka- ok 20 szt)
  • ser w plastrach
  • szynka konserwowa lub boczek w plastrach
  • ketchup lub sos meksykański
  • jajko roztrzepane
 Ciasto francuskie kroimy na większe kwadraty ok 8 do 10 sztuk. Każdy smarujemy po środku ketchupem lub innym sosem -ja lubię meksykański z Fanexu. Układamy na to plaster sera, kawałek szynki lub boczku, ok 3-4 szparagi i zawijamy jak becik dziecka. Łączenie smarujemy zmąconym jakiem, posypujemy szczyptąa pieprzu i pieczemy na blaszce w temp ok 200 stopni C przez 15-17 min. Pycha!

 

 


 

Sos z fety do grilla

 

Sos doskonały do karczku, boczku, szaszłyków.Szybko się robi, wychodzi bardzo gesty i nie jest tak kaloryczny jak sos czosnkowy.


Składniki:

  • duży jogurt grecki
  • 1 feta lub favita
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • sól, pieprz

 Mieszamy jogurt z feta i blenderem dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy, uważając by sosu nie przesolić- feta jest już słonawa, wciskamy ząbki czosnku, można jest też pominąć ,jeśli ktoś nie lubi.






 

Placki z cukinii i fety

 Nie spodziewałam się, że te placki będą takie pyszne. Fajna alternatywa do tych tradycyjnych- na pewno mniej kaloryczne. Fetę można pominąć, ale ona dodatkowo podkręca smak. Warto ją dokładnie wymieszać, gdyż większe grudki przeszkadzają przy smażeniu ( placek przywiera). Lepiej sprawdza się cukinia mniejsza, ponieważ nie ma tyle w sobie wody i nasion.


Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • fety ok 150g
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek świeży ( pokrojona garść )
 

Cukinie i marchew ścieramy na tarce-duże oczka. Lekko oprószamy solą i ostawiamy na chwilę. Po ok 10-15 min odsączamy na sicie całą wodę z tartych warzyw. Dodajemy fetę, dobrze ją łączymy by jej praktycznie w plackach nie było. Wbijamy jajka, dodajemy koperek i doprawiamy według uznania, solą, pieprzem i sosem sojowym. Trzeba pamiętać, że feta jest słonawa i by nie przesadzić ze solą. Smażymy na oleju najlepiej rzepakowym, nakładając małe porcje masy. Z tej porcji wychodzi ok 10 do 12 placuszków. Na wierzch można ozdobić koperkiem.


Wiosenna sałatka z serkiem wiejskim

Szybka w wykonaniu, mało kaloryczna, doskonała do pracy, na śniadanie. Serek wiejski jest gwiazdą tej sałatki.

 

 

Składniki:

  • 1duzy pęczek  rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku lub szczypioru od cebuli (dutki)
  • 4 jajka
  • ogórek zielony
  • 1/4 małej cebuli (ok. 15g)
  • 2 serki wiejskie lub jeden większy ( np.z lidla)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej ( można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w dużą kostkę. Serek odsączamy ze śmietanki - dorzucamy do jajek. Ogórek i rzodkiewkę kroimy w pół księżyce, szczypior w paseczki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz musztardą ( nie jest konieczna, ale wyostrza smak sałatki). PROSTO, SZYBKO, SMACZNIE!