Składniki:
- pierś z indyka nieduża ( można zamienić na kurczak)
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- makaron ryżowy opakowanie
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta płatków chilli
- trochę mąki
Indyka kroimy w średnia kostkę, pieprzymy, solimy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Na innej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę Gdy się zarumienią dorzucamy marchewkę pokrojoną w słupki ( julienne) i paprykę w paski. Smażymy ok 10 min. Dorzucamy mięso, podlewamy całość sosem sojowym, doprawiamy też imbirem, chili i solą. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony wrzucamy na patelnie, przez chwile podsmażamy z warzywami i mięsem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.