25 stycznia 2024

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami


Składniki:

  • pierś z indyka nieduża ( można zamienić na kurczak)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • makaron ryżowy opakowanie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • trochę mąki

Indyka kroimy w średnia kostkę, pieprzymy, solimy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Na innej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę Gdy się zarumienią dorzucamy marchewkę pokrojoną w słupki ( julienne) i paprykę w paski. Smażymy ok 10 min. Dorzucamy mięso, podlewamy całość sosem sojowym, doprawiamy też imbirem, chili i solą. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony wrzucamy na patelnie, przez chwile podsmażamy z warzywami i mięsem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.




Brownie z miętowym krememem

 



Składniki:

  • 220 g masła
  • czekolady deserowej 2 i 1/2 tabliczki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jajka (temp pokojowa)
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli


Masło rozpuszczamy z cukrem i czekoladami. Zostawiamy do ostudzenia. Do tego wbijamy jajka, dodajemy soli, wanilii. Kakao z mąką przesiewamy i dorzucamy do jajek. Blaszka 24x24 wyłożona papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok 30-35 min. Ciasto będzie gotowe gdy brzegi odejdą i będą twardsze, a środek będzie miękki.


Krem miętowy

  • 250ml mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • kilka landrynek miętowych lub gałązek mięty
  • 2 łyżki cukru pudru


W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy landrynki ( lub gotujemy gałązki mięty), po rozpuszczaniu dolewamy troszkę śmietany. Mascarpone łączymy ze śmietaną i ubijamy, dodajemy strużką ostygłe landrynki. Łączymy wszystko razem. Wykładamy masę na brownie i zdobimy czekoladą utartą lub czymś innym.



24 stycznia 2024

Cynamonowe spiral


Składniki:

  • 500g maki pszennej 650
  • 125 ml skondensowanego mleka (temp pok)
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko (temp pok)
  • olej

dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu


W misce należy wymieszać mąkę z jajkiem i solą, dodać powoli mleko. Ugniatamy masę by była gładka i miękka. Odstawiamy w misce na 30 min, przykrywając wilgotną ścierką. Dzielimy na 4 części i każą wałkujemy. Wycinamy paski grubości i długości długopisu. Dwa ze sobą skręcamy i na końcu dobrze zwijamy. Każą spirale odstawiamy jeszcze na 15 min. Pieczemy w głębokim oleju na brązowo, po wyjęciu z oleju obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.