19 grudnia 2012

Pizzeriny z cukinii



Zapiekana cukinia z suszonymi pomidorami








Cukinie kroimy w plastry solimy, czekamy aż puści soki odsączmy i smażymy z obu stron na patelni grillowej.Po wystygnięciu kładziemy na obsmażoną cukinie plasterek wędliny, posypujemy suszonymi pomidorami( płatki) i startym serem.
Powstałe zapiekanki zapiekamy ok 10-15 min w temp 180 stopni.


Ja używam suszonych pomidorów firmy Visana

Placek po zbójnicku

Placek ziemniaczany po zbójnicku


Składniki na placki
 ok 2 kg ziemniaków
ok 3 średnie cebule
ok 6 ząbków czosnku
kopiata łyżka mąki pszennej
pieprz , sól, wegeta
Ziemniak, cebule obieramy i trzemy na drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę,dodajemy mąkę i przyprawiamy. Dobrze jest też odsączyć trochę wody spod ziemniaków, placki nie będą nam wtedy pryskać i się rozwalać na patelni

składniki na gulasz

ok 60 dag łopatki lub szynki jak kto woli
2 średnie cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki
olej pieprz, sól

Mięso kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z olejem z liściem laurowym i zielem. Dodajemy cebule pokrojoną w krążki, dusimy pod przykryciem do miękkości,dy jest już mięso miękki  pieprzmy i solimy. Na patelni wylewamy ok 2 łyżki oliwy i dosypujemy 2 łyżki  słodkiej papryki ,powstałą maź wrzucamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez chwile. W ten sposób przygotowany gulasz nie wymaga zasmażki.


Pieczemy placki ,układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy gulaszem oraz żółtym serem i posiekaną pietruszką. Składniki podane wyżej są na ok 4 osoby.

Polędwiczki duszone w tymianku

ok 60 dag polędwiczki wieprzowej
kilka gałązek tymianku ( może być również suszony)
olej
sól pieprz
pół łyżki papryki wędzonej
 2 ząbki czosnku

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy, zawijamy w folie aluminiową i  na 1 h wstawiamy do lodówki, pieczemy na patelni z każdej strony nie zadługo.

Ciasto czekoladowo- bananowe

Szybkie, aromatyczne no i ma w sobie banany ,które uwielbiam.


CHOKOSPOKO BANANA





Składniki:
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
8 łyżek kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 banany
2 jaja
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
cukier waniliowy



Wszyskie skłądniki miksujemy ze sobą, banany rozgniatamy widelcem na miazge i mieszamy z całą reszta
Pieczemy ok 30 min w tem 180 stopni

Polewa:
2 mleczne czekolady + 3 łyżki mleka

lub

4 łyżki cukru
2 łyżki mleka+ ok 5 łyżek kakao + 2 łyżki margaryny lub masła

Pijane rodzynki

Rodzynkowiec


Biszkopt:

jasny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemny:  4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao


Białka ubić pod koniec dodać cukier, dodać żółtka i wszystkie przesiana sypkie produkty. Piec ok 20 min w 180 stopniach ( czas potrzebny na upieczenia w zależności od pieca
Upiec osobno biszkopty, wystudzić.

krem budyniowy:
1 l mleka
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
cukier waniliowy
pół kostki margaryny


Ugotować budyń ( odlewamy do szklanki mleka mieszamy w nim mąki, a resztę mleka  z cukrem zagotowujemy, łączymy produkty ciągle mieszając), gdy masa budyniowa wystygnie mieszamy ją z miękką margaryną


Masa rodzynkowa:
40-50 g rodzynek
alkohol( najlepiej wódka)
tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady deserowej

Rodzynki należy dzień wcześniej zalać alkoholem( by nie wystawały), gdy już dobrze "popiją" odlewamy resztki alkoholu.Rozpuszczamy 2 czekolady w niewielkiej ilości mleka i łączymy z rodzynkami.

Ciasto układamy w następującej kolejności od dołu:
jasny biszkopt    
3/4 kremu budyniowego
ciemny biszkopt
1/4 kremy budyniowego
masa rodzynkowa

Ciasto jest bardzo pijane ,a posmak alkoholu bardzo intensywny.

    

Pieczona papryka w occie jabłkowym i bazyli




papryka pieczona

6 papryk czerwonych

2-3 łyżeczki cukru

ocet jabłkowy

oliwa z oliwek ok 2 łyżki

kilka listków bazylii

1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony pieprz



Papryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski.Do miski wrzucamy paprykę podlewamy olejem oraz octem jabłkowym, również w paski kroimy bazylie , podsypujemy cukrem ( drobnym) i solimy i pieprznymi do smaku.

Taką antipasti możemy jeść od razu. Ja najlepiej lubię ją podawać na chrupiącym toście.Natomiast jeśli zrobię dużo i coś zostaje, odsączam sos ,a paprykę wrzucam do pizzy :)