19 grudnia 2012
Pizzeriny z cukinii
Zapiekana cukinia z suszonymi pomidorami
Cukinie kroimy w plastry solimy, czekamy aż puści soki odsączmy i smażymy z obu stron na patelni grillowej.Po wystygnięciu kładziemy na obsmażoną cukinie plasterek wędliny, posypujemy suszonymi pomidorami( płatki) i startym serem.
Powstałe zapiekanki zapiekamy ok 10-15 min w temp 180 stopni.
Ja używam suszonych pomidorów firmy Visana
Placek po zbójnicku
Placek ziemniaczany po zbójnicku
Składniki na placki
ok 2 kg ziemniaków
ok 3 średnie cebule
ok 6 ząbków czosnku
kopiata łyżka mąki pszennej
pieprz , sól, wegeta
Ziemniak, cebule obieramy i trzemy na drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę,dodajemy mąkę i przyprawiamy. Dobrze jest też odsączyć trochę wody spod ziemniaków, placki nie będą nam wtedy pryskać i się rozwalać na patelni
składniki na gulasz
ok 60 dag łopatki lub szynki jak kto woli
2 średnie cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki
olej pieprz, sól
Mięso kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z olejem z liściem laurowym i zielem. Dodajemy cebule pokrojoną w krążki, dusimy pod przykryciem do miękkości,dy jest już mięso miękki pieprzmy i solimy. Na patelni wylewamy ok 2 łyżki oliwy i dosypujemy 2 łyżki słodkiej papryki ,powstałą maź wrzucamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez chwile. W ten sposób przygotowany gulasz nie wymaga zasmażki.
Pieczemy placki ,układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy gulaszem oraz żółtym serem i posiekaną pietruszką. Składniki podane wyżej są na ok 4 osoby.
Labels:
cebula,
czosnek,
gulasz,
liść laurowy,
łopatka,
mąka pszenna,
mięso,
obiad,
pietruszka,
słodka papryka,
szynka,
vegeta,
zapiekanki,
ziele angielskie,
ziemniaki,
żółty ser
Polędwiczki duszone w tymianku
ok 60 dag polędwiczki wieprzowej
kilka gałązek tymianku ( może być również suszony)olej
sól pieprz
pół łyżki papryki wędzonej
2 ząbki czosnku
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy, zawijamy w folie aluminiową i na 1 h wstawiamy do lodówki, pieczemy na patelni z każdej strony nie zadługo.
Ciasto czekoladowo- bananowe
Szybkie, aromatyczne no i ma w sobie banany ,które uwielbiam.
Składniki:
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
8 łyżek kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 banany
2 jaja
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
cukier waniliowy
Wszyskie skłądniki miksujemy ze sobą, banany rozgniatamy widelcem na miazge i mieszamy z całą reszta
Pieczemy ok 30 min w tem 180 stopni
Polewa:
2 mleczne czekolady + 3 łyżki mleka
lub
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka+ ok 5 łyżek kakao + 2 łyżki margaryny lub masła
Składniki:
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
8 łyżek kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 banany
2 jaja
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
cukier waniliowy
Wszyskie skłądniki miksujemy ze sobą, banany rozgniatamy widelcem na miazge i mieszamy z całą reszta
Pieczemy ok 30 min w tem 180 stopni
Polewa:
2 mleczne czekolady + 3 łyżki mleka
lub
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka+ ok 5 łyżek kakao + 2 łyżki margaryny lub masła
Labels:
banany,
ciasto bananowe,
ciasto czekoladowo-bananowe,
cukier,
cukier waniliowy,
czekolada,
jajka,
kakao,
mąka pszenna,
mleko,
na słodko,
olej,
proszek do pieczenia,
soda
Pijane rodzynki
Rodzynkowiec
Biszkopt:
jasny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Białka ubić pod koniec dodać cukier, dodać żółtka i wszystkie przesiana sypkie produkty. Piec ok 20 min w 180 stopniach ( czas potrzebny na upieczenia w zależności od pieca
Upiec osobno biszkopty, wystudzić.
krem budyniowy:
1 l mleka
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
cukier waniliowy
pół kostki margaryny
Ugotować budyń ( odlewamy do szklanki mleka mieszamy w nim mąki, a resztę mleka z cukrem zagotowujemy, łączymy produkty ciągle mieszając), gdy masa budyniowa wystygnie mieszamy ją z miękką margaryną
Masa rodzynkowa:
40-50 g rodzynek
alkohol( najlepiej wódka)
tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady deserowej
Rodzynki należy dzień wcześniej zalać alkoholem( by nie wystawały), gdy już dobrze "popiją" odlewamy resztki alkoholu.Rozpuszczamy 2 czekolady w niewielkiej ilości mleka i łączymy z rodzynkami.
Ciasto układamy w następującej kolejności od dołu:
jasny biszkopt
3/4 kremu budyniowego
ciemny biszkopt
1/4 kremy budyniowego
masa rodzynkowa
Ciasto jest bardzo pijane ,a posmak alkoholu bardzo intensywny.
Labels:
alkohol,
biszkopt,
cukier,
czekolada,
jajka,
kakao,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
mleko,
na słodko,
pijane rodzynki,
proszek do pieczenia,
rodzynki,
rodzynkowiec
Pieczona papryka w occie jabłkowym i bazyli
papryka pieczona
6 papryk czerwonych
2-3 łyżeczki cukru
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek ok 2 łyżki
kilka listków bazylii
1/2 łyżeczki soku z
limonki lub cytryny
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
Papryki
opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone
włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do
ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić
w szerokie, długie paski.Do miski wrzucamy paprykę podlewamy olejem oraz octem jabłkowym, również w paski kroimy bazylie , podsypujemy cukrem ( drobnym) i solimy i pieprznymi do smaku.
Taką antipasti możemy jeść od razu. Ja najlepiej lubię ją podawać na chrupiącym toście.Natomiast jeśli zrobię dużo i coś zostaje, odsączam sos ,a paprykę wrzucam do pizzy :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)