Chlebek jest szybki w wykonaniu, mieszamy składniki w jednej misce i tylko widelcem. Smakuje rewelacyjnie, jeśli ktoś nie lubi rodzynek może dać zamiennie daktyle lub z nich zrezygnować.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki miodu lub melasy
- garść rodzynek
- 2 duże jajka (temp pokojowa)
- 100g masła
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- garść orzechów laskowych lub nerkowca
- 2 łyżki słonecznika obranego
- 2 łyżki kokosu
Obrane orzechy zalewamy gorącą wodą
na chwile by zmiękły, osuszamy i drobno siekamy. Banany rozgniatamy
widelcem, dolewamy roztopione i ostudzone masło, wbijamy jajka,
dokładamy miód, sodę, sól . Dokładamy szklankę mąki mieszamy
teraz bakalie, słonecznik kokos. Ponownie łączymy i na koniec pół
szklanki mąki. Masę wlewamy do kek sówki wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni C ok 50-55min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz