25 lutego 2023

Boczniaki w panko

 

Składniki:
  • ok 300-400 g boczniaków
  • panko 200 g
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąka
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • szczypta czosnku w proszku
  • pół łyżeczki soli 
  •  pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Boczniaki delikatnie myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i kroimy w drobniejsze części. Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto na naleśniki. Powinno być dość gęste, by dobrze oblepiło boczniaka. Doprawiamy masę papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Boczniaki najpierw obtaczamy w cieście naleśnikowym, a później w panierce panko. Smażymy w głębokim tłuczku do zarumienienia. Doskonale pasuje do chrupiącego boczniaka, sos słodko-kwaśny lub sos tzatziki

23 lutego 2023

Granola domowa

 


Składniki:

  • 2 szklanki owsianki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli


dodatki:

  • orzechy: pistacje, włoskie, brazylijskie, migdały makadamia, wiórki kokosowe, orzechy pekan 
  • nasiona: sezam, chia, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane
  • owoce suszone: morele, żurawina, rodzynki, suszone jabłka, banany, pomelo, ananas, skórka pomarańczowa, gojia, suszona morwa, śliwka suszona

Mieszać można dowolnie, robiąc granolę z ulubionych składników

Owsiankę mieszamy z olejem, solą. Miód i cukier mieszamy z nasionami. Później łączymy razem. Orzechy kroimy drobniej i szczególnie zwracamy uwagę na skorupki, by ich nie było i dorzucamy do mieszanki. Na blaszce z pieca rozkładamy papier do pieczenia i wstawiamy z masą do rozgrzanego pieca do 120 stopni C. Obniżamy do 100 stopni góra-dół i prażymy ok. 1,5 h mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcecie użyć świeży owoców, to drobno je kroimy ( z bananów robimy papkę) i wrzucamy do masy podstawowej i do pieca, natomiast te suszone dorzucamy dokładnie na 5 min przed końcem prażenia. Po wyjęciu ostrożnie je łamiemy i przechowujemy w szczelnym słoiku. Kawałeczki czekolady dorzucamy, gdy granola trochę ostygnie.



21 lutego 2023

Tagliatelle z dynią piżmową i boczkiem

 

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść startego parmezanu
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron tagliatelle
  • 100g boczku
  • 1 szklanka bulionu


Dynie przekrajany na pół, wyciągamy nasiona i włókna. Wkładamy ząbki czosnku ( nie obrane) do otworów, podlewamy dynie oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gdy dynia zmięknie, wydrążamy miąższ do miski, wyciskamy czosnek do dyni i blendujemy na gładko. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek. Po ok7 min dolewamy pulpę dyniową, podlewamy bulionem, dosypujemy starty parmezan i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok 5 min. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron, podlewamy też chochlą wody spod makaronu. Całość mieszamy. Podajemy zaraz po ugotowaniu, obficie posypując parmezanem.




20 lutego 2023

Batony fit


Składniki na ok 6 batoników:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • pól szkalanki płynnego oleju kokosowego
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki  śliwek szuszonych ( można pominąć)
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki kakao 
  • 1 łyżka masła orzechowego
Płatki moczymy w gorącej wodzie z rodzynkami, żurawiną, śliwkami ok 10 min. Odcedzamy mocno. Masę mieszamy z olejem oraz kakao, miodem. Jeśli masa wydaje się za luźna, dodajemy jeszcze kakao. Trzeba pamiętac jednak, że w lodówce batony zastygną. Wkładamy do foremki na batony i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej sprawdzają się foremki silikonowe- łatwiej je później wyciągnąć.



 

Ciasto Mokka

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180g masła temp pokojowa
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki rozpuszczonej kawy
  • w 1/2 szklanki gorącej wody

Tortownice o rozmiarze 21-22 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąkę i wykładamy dno papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 1/2 gorącej wody- studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładko ,dodajemy partiami cukier, ubijamy dalej, dodajemy po 1 jajku, obniżamy obroty miksera i miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy przesianą mąkę, kakao, sodę i sól. Mieszamy i dolewamy maślankę, znów mieszamy i na koniec wanilię z kawa. Ciasto wychodzi ciężkie, dlatego warto upiec 2 blaty osobne z tej ilości masy.

Masa:

  • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżka rozpuszczonej kawy
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g mascarpone

Zagotowujemy 1 szklankę śmietany do pierwszego zabulgotania. Wylewamy na kakao i rozpuszczoną kawę. Dodajemy resztę śmietanki i cukier. Wkładamy ostygnięte do lodówki na 2h. Po tym czasie ubijamy mascarpone i dodajemy partiami śmietankę, ubijamy dalej. Smarujemy pierwszy blat połową kremu, zamykamy drugim blatem i górę również smarujemy resztą kremu. Wierzch można wysypać wiórkami czekoladowymi.