Składniki:
- ok 300-400 g boczniaków
- panko 200 g
- 1 jajko
- 1 szklanka mąka
- 1 szklanka mleka
- pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- szczypta czosnku w proszku
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki:
Składniki:
dodatki:
Mieszać można dowolnie, robiąc granolę z ulubionych składników
Owsiankę mieszamy z olejem, solą. Miód i cukier mieszamy z nasionami. Później łączymy razem. Orzechy kroimy drobniej i szczególnie zwracamy uwagę na skorupki, by ich nie było i dorzucamy do mieszanki. Na blaszce z pieca rozkładamy papier do pieczenia i wstawiamy z masą do rozgrzanego pieca do 120 stopni C. Obniżamy do 100 stopni góra-dół i prażymy ok. 1,5 h mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcecie użyć świeży owoców, to drobno je kroimy ( z bananów robimy papkę) i wrzucamy do masy podstawowej i do pieca, natomiast te suszone dorzucamy dokładnie na 5 min przed końcem prażenia. Po wyjęciu ostrożnie je łamiemy i przechowujemy w szczelnym słoiku. Kawałeczki czekolady dorzucamy, gdy granola trochę ostygnie.
Składniki:
Dynie przekrajany na pół, wyciągamy nasiona i włókna. Wkładamy ząbki czosnku ( nie obrane) do otworów, podlewamy dynie oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gdy dynia zmięknie, wydrążamy miąższ do miski, wyciskamy czosnek do dyni i blendujemy na gładko. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek. Po ok7 min dolewamy pulpę dyniową, podlewamy bulionem, dosypujemy starty parmezan i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok 5 min. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron, podlewamy też chochlą wody spod makaronu. Całość mieszamy. Podajemy zaraz po ugotowaniu, obficie posypując parmezanem.
Składniki:
Tortownice o rozmiarze 21-22 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąkę i wykładamy dno papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 1/2 gorącej wody- studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładko ,dodajemy partiami cukier, ubijamy dalej, dodajemy po 1 jajku, obniżamy obroty miksera i miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy przesianą mąkę, kakao, sodę i sól. Mieszamy i dolewamy maślankę, znów mieszamy i na koniec wanilię z kawa. Ciasto wychodzi ciężkie, dlatego warto upiec 2 blaty osobne z tej ilości masy.
Masa:
Zagotowujemy 1 szklankę śmietany do pierwszego zabulgotania. Wylewamy na kakao i rozpuszczoną kawę. Dodajemy resztę śmietanki i cukier. Wkładamy ostygnięte do lodówki na 2h. Po tym czasie ubijamy mascarpone i dodajemy partiami śmietankę, ubijamy dalej. Smarujemy pierwszy blat połową kremu, zamykamy drugim blatem i górę również smarujemy resztą kremu. Wierzch można wysypać wiórkami czekoladowymi.