Przepis pochodzi z magazyny "Pieprz i sól" 05/2014
Dodaje z moimi drobnymi modyfikacjami.
Składniki:
- olej
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 3 papryczki chili
- 500g łopatki wieprzowej
- pomidory w puszce w całości
- 2 łyżki koncentratu pomidorowy
- 2 łyżki mielonego chili
- sól, pieprz
- 2 limonki
Pasta Vindaloo:
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
Pasta:
Gorczycę, kolendrę, kmin rzymski rozgniatamy w moździerzu. Imbir zacieramy na drobnych oczkach, dodajemy do moździerza, dalej cynamon, kurkumę , garam masala, ocet, cukier, pieprz Cayenne. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebule i papryczki chili drobno siekamy. Mięso w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy czosnek, cebule- do zeszklenia, następnie wrzucamy mięso. Gdy zmięknie, dodajemy pomidory w puszcze oraz pastę Vindaloo. Doprawiamy chili, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok 1h w miarę potrzeby dolewamy wodę, 10 min przed końcem wrzucamy cząstki limonki . Po 10 min wyjmujemy je z potrawy. Podawać z ryżem.