26 października 2014

Wieprzowina Vindaloo





Przepis pochodzi z magazyny "Pieprz i sól" 05/2014
Dodaje z moimi drobnymi modyfikacjami.

Składniki:
  • olej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 3 papryczki chili
  • 500g łopatki wieprzowej
  • pomidory w puszce w całości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowy
  • 2 łyżki mielonego chili
  • sól, pieprz
  • 2 limonki


Pasta Vindaloo:
  •  kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru

Pasta:
Gorczycę, kolendrę, kmin rzymski rozgniatamy w moździerzu. Imbir zacieramy na drobnych oczkach, dodajemy do moździerza, dalej cynamon, kurkumę , garam masala, ocet, cukier, pieprz Cayenne. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebule i papryczki chili drobno siekamy. Mięso w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy czosnek, cebule- do zeszklenia, następnie wrzucamy mięso. Gdy zmięknie, dodajemy pomidory w puszcze oraz pastę Vindaloo. Doprawiamy chili, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok 1h w miarę potrzeby dolewamy wodę, 10 min przed końcem wrzucamy cząstki limonki . Po 10 min wyjmujemy je z potrawy. Podawać z ryżem.




Sałatka z kuskusem

Składniki:

  • ok 2 szkl.  ugotowanego kuskusu 
  • 2 garści czarnych oliwek
  • posiekaną pietruszkę
  • 2 pomidory
  • kawałek papryki konserwowej
  • pół ogórka zielonego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku



Kuskus studzimy. Wkrajamy do niego ogórka, pomidora i paprykę w kostkę. Świeżą pietruszkę siekamy drobno, doprawiamy oliwą z oliwek ( ok 2 łyżki), solą i pieprzem. Dorzucamy oliwki w całości. Odstawiamy sałatkę na 30 min do lodówki by się schłodziła. Szybka, prosta i pyszna.