16 marca 2023

Ciastka proteinowe

 




Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki maki migdałowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 szt daktyli bez pestek
  • ok 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 1 łyżka chia
  • tabliczka ciemnej czekolady


Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem i moczymy ok pół godziny. Odsączamy wodę, ale najlepiej by trochę jej zostało. W blenderze miksujemy orzechy i daktyle na masę. Dodajemy mąkę migdałową, chia, soli, cynamonu, miód, masło orzechowe i łyżkę oleju kokosowego. Łączymy wszystko najlepiej rękoma. Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą i masę rozkładamy w niej równo. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy czekoladę na wierzch masy, całość schładzamy. Po zgęstnieniu kroimy na kształt batoników. Powinno ich wyjść ok 8-9 szt.




14 marca 2023

Jajak faszerowane pastą pieczarkową

 

Składniki:

  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 4 jajka
  • szczypiorek
  • szczypta płatków chilli
  • kilka kropel tabasco
  • ok 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Pieczarki i cebulę  drobno kroimy i dusimy do miękkości i wyparowania wody, przyprawiamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Delikatnie ostrym nożem kroimy połówki. Ze środka wyciągamy żółtko, które widelcem rozdrabniamy i łączymy z majonezem i pieczarkami, całość blendujemy na gładko, doprawiamy tabasco. Na każdą połówkę białka wyciskamy pastę, posypujemy płatkami chilli i szczypiorkiem.



Sałatka wiosenna warstwowa

Sałatka jest lekka i smakuje bardzo świeżo, doskonale sprawdzi sie również na Wielkanoc.


Składniki:
  • ok 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 4-5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 5-6 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę oleju
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki wyjemy jeśli są zamknięte, jeśli otarte  to obieramy. Trzemy na grubych oczkach jarzynowych. Cebulę drobno kroimy i obsmażamy na oleju do miękkości, dorzucamy starte pieczarki i dusimy do wyparowania wody, przyprawiamy również solą i pieprzem. Gdy ostygną wyściełamy nimi dno pojemnika,w którym układać będziemy sałatkę ( o średnicy ok 18-19 cm), smarujemy 2 łyżkami majonezu ( może być wegański). Oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno kroimy i wykładamu na wartwe majonezu, solimy i pieprzymy. Kolejna warstwa to pokrojony w drobną kostkę świeży ogórek. Przykrywamy go drobno pokrojonym żółtkiem i rozsmarowujemy ponownie 2-3 łyżki majonezu, solimy i  pieprzymy. Teraz warstwa rzodkiewki startej na tarcei na koniec drobno posiekanego szczypiorku. Sałatka musi się związać w lodówce prynajmniej na 3-4 h. Warto każdą warstę też lekko podociskać, szczególnie ważne jest to, jak robimy sałatkę w ringu.


 

Babka kajmakowa

 Przepis otrzymałam od sąsiadki, babka wychodzi puszysta, miękka i taka jakby piankowa. 


Skłądniki:

4 jajka
250g masy kajmakowej
pól szklanki oleju
pół szklanki jogurtu greckiego
200g mąki pszennej
100g maki ziemniaczanej
pól łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

100g masła
150g cukru trzcinowego
60 ml mleka


Oddzielamy zółtka od białek. Do żółtek dodajemy masę kajmakową i mieszamy mikserem. Póżniej do jajek dodajemy  jogurt i olej, ponownie dokładnie mieszamy. dosypujemy przesiane mąki wraz ze sobą i proszkiem. Dalej ucieramy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dokładamy do masy powoli, szatułką. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką-jeśli forma jest silikonowa to nie jest to konieczne.  Babkę pieczemy  w rozgrzanym do  180 stopni C, pieczemy ok 45 min do suchego patyka. Studzimy. W rondelku rozpuszczamy składniki na masę. Gotujemy ok 3min do  bulgotania Babkę nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków z przodu i z tyłu i wylewamy na nią ciepłą masę. Można również na babkę wylać gotowy karmel.


Szybkie Banoffee pie

 


Składniki:

  • 250g herbatników, mogą być pełnoziarniste
  • 100g masła
  • puszka gotowego kajmaku (można zrobić swój, domowy)
  • 3 małe banany
  • 300ml śmietany 36%
  • czekolada do dekoracji 
  •  2 łyżki soku z cytryny


Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy masła. Wykładamy spód tortownicy ( 20-21 cm) masą z ciastek, na to równomiernie wylewamy kajmak. Układamy na nim plasterki bananów, całość spryskujemy sokiem z cytryny ( by banany nie ciemniały). Ubijamy na sztywno śmietanę, szprycujemy na banany i wierzch posypujemy stratą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce.



12 marca 2023

Hash browns z gofrownicy

 



Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju



Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach i wkładamy do zimnej wody na ok 10 min. Wyjmujemy ziemniaki i je dobrze odsączamy ( to bardzo ważne bo inaczej będą przywierać).Do ziemniaków wbijamy 2 jajka, przyprawiamy i dolewamy oliwę. Smażymy na dobrze wysmarowanej gofrownicy w małych porcjach na brązowo ( jak nasze placki). Ten sam przepis można wykorzystać na mocno rozgrzanej patelni.