Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3/4 szklanki maki migdałowej
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 10 szt daktyli bez pestek
- ok 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 1 łyżka chia
- tabliczka ciemnej czekolady
Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem i moczymy ok pół godziny. Odsączamy wodę, ale najlepiej by trochę jej zostało. W blenderze miksujemy orzechy i daktyle na masę. Dodajemy mąkę migdałową, chia, soli, cynamonu, miód, masło orzechowe i łyżkę oleju kokosowego. Łączymy wszystko najlepiej rękoma. Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą i masę rozkładamy w niej równo. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy czekoladę na wierzch masy, całość schładzamy. Po zgęstnieniu kroimy na kształt batoników. Powinno ich wyjść ok 8-9 szt.