Składniki na 2-3 osoby:
- 1 łyżka masła
- 1 pierś podwójna z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- średnia cebula
- szklanka bulionu
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta płatków chili
- 1 mała zielona lub czerwona papryka
- mango duże dojrzałego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Na patelni rozgrzewamy masło, kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się mięso zetnie, dokładamy cebuli pokrojonej w kostkę i ząbek czosnku.
Dusimy do miękkości doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szklanką bulionu lub rosołu, dokładamy miód, sos sojowy, płatki chili. Mieszamy i redukujemy bulion.
Dodajemy pokrojone w paseczki paprykę i w kostkę mango. Dusimy do miękkości (mango ma się nie rozpaść, kostka ma być widoczna). Z niewielką ilością wody mieszamy łyżkę mąki kukurydzianej i dolewamy do potrawki. Gdy danie zgęstnieje, wyłączamy i podajemy zaraz po zrobieniu z ryżem Basmati.