9 września 2022

Kurczak z mango i ryżem


Składniki na 2-3 osoby:

  • 1 łyżka masła
  • 1 pierś podwójna z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • średnia cebula
  • szklanka bulionu
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta płatków chili
  • 1 mała zielona lub czerwona papryka
  • mango duże dojrzałego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Na patelni rozgrzewamy masło, kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się mięso zetnie, dokładamy cebuli pokrojonej w kostkę i ząbek czosnku. 

Dusimy do miękkości doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szklanką bulionu lub rosołu, dokładamy miód, sos sojowy,  płatki chili. Mieszamy i redukujemy bulion. 

Dodajemy pokrojone w paseczki paprykę i w kostkę mango. Dusimy do miękkości (mango ma się nie rozpaść, kostka ma być widoczna). Z niewielką ilością wody mieszamy łyżkę mąki kukurydzianej i dolewamy do potrawki. Gdy danie zgęstnieje, wyłączamy i podajemy zaraz po zrobieniu z ryżem Basmati.


 

Drożdżówki ze śliwkami


Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży ( w temp pokojowej) lub 7g suchych drożdży piekarskich
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko w temp pokojowej
  • 50g masła roztopionego
  • 9 dużych śliwek ok. lub podwojona liczba węgierek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru brązowego

Rozczyn tworzymy z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki. Odstawiamy na 30 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość, jeśli tak nie jest, zaczynamy od nowa.

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Resztę składników suchych przesiewamy do miski do tego wbijamy jajko, rozczyn, mieszamy na koniec płynne masło.

Długo wyrabiamy. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy nasze ciasto by sobie odpoczęło ok 1h.

Śliwki, myjemy kroimy na pół i wyciągamy pestki, posypujemy cynamonem i cukrem brązowym. I odstawiamy.

Ciasto dzielimy na ok 8-9 części, kulamy , rozpłaszczamy i wbijamy śliwki skórką do dołu.

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 25g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystko mieszamy ze sobą. Rozkruszamy na drożdżówki i wkładamy do rozgrzanego pieca na 180 stopni C  ok 15 min góra- dół. Po ostudzeniu oprószmy cukrem pudrem.



 

8 września 2022

Tagliatelle z pesto z jarmużu

Szybkie, proste, dania i bez mięsa.

Składniki:
  • 350 g makaronu tagliatelle
  • 3 szklanki jarmużu świeżego
  • 170 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • garść słonecznika łuskanego
  • sól, pieprz

Makaron ma być al dente- gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Blendujemy go  ze słonecznikiem, wcześniej uprażonym na patelni, oliwą z oliwek oraz parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy z wody, nie przelewamy, mieszamy z gotowym pesto. Posypujemy parmezanem i jemy od razu.



 

Zapiekany jogurt grecki

Coś innego, coś greckiego no i z figami, które uwielbiam. Na jakość tego deseru i smak mają wpływ dobre gatunki fig i gęsty jogurt.

Składniki:
  • 1 jako
  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • esencja waniliowa
  • 3 figi
  • opcjonalnie biały sezam ( ja nie lubię, dlatego na zdjęciach go nie ma)
Rozmącone jajko łączymy z jogurtem, miodem, esencją waniliową. Wlewamy masę do kokilek (żaroodpornych), układamy cząstki fig tworząc rozetkę i zapiekamy w 200 stopniach C ok 5 min. Podajemy na ciepło można posypać sezamem, ja posypałam cukrem brązowym.




 

Placki z kukurydzą i koperkiem

 Pyszne, pożywne placki, szybkie w wykonaniu. Polecam!



Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia marchew
  • 15 dag sera o ostrzejszym smaku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki soli
  • garść świeżego posiekanego koperku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę pieprz
  • szczypta chili w płatkach lub papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kolendra suszona
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedzego
  • pół łyżeczki papryka wędzona


Kukurydze dobrze odcedzamy, marchew trzemy na średnich oczkach, ser również, mieszamy wszystkie pozostałe składniki, przyprawiamy i smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia. Jeśli ciasto jest za luźne to dodajemy jeszcze mąki i odwrotnie śmietany lub jogurtu.

Placki można podać z sosem tatarskim i łososiem. Dobrze sprawdzają się jako zimna przekąska. Z tej porcji wyjdzie ok 8 placków wielkości podstawki pod kubek.




6 września 2022

Rocher. Bomba czekoladowa z miski

 Rocher. Bomba czekoladowa z miski


Składniki:

  • 5 jajek (temp pokojowa)
  • 150g mąki pszennej
  • 30g skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Blacha duża. Temp 180 Stopni C 15 min

Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy żółtka z esencją i delikatnie łączymy z białkiem. Do jajek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód).

Do nasączania biszkoptu:

  • 120 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml wódki lub likieru

Mus czekoladowy:

  • 300ml śmietany 30 %
  • 320g ciemnej czekolady 50 %
  • 225 ml śmietany 36 %
  • orzechy włoskie mogą być nie muszą

Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową studzimy. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową. Łączymy dokładnie i na czas składania biszkoptu wkładamy do lodówki.

Wybieramy miskę metalową, która przymierzona do biszkoptu pasuje i nie wystaje poza dłuższe brzegi biszkopta. Miskę wykładamy całą folią spożywczą. Teraz biszkopt nasączamy. Kroimy biszkopt w paski krótszą stroną. Wykładamy miskę pierwszą warstwą pasków z biszkoptu. Na paski wykładamy mus czekoladowy, można do niego powtykać orzechy. Przykrywamy kolejnymi paskami, druga połowa musu i na wykończenie paski biszkoptu, całość przykrywamy folią i chłodzimy pzrynajmniej 3h.

Na wierzch:

  • 300g czekolady deserowej
  • 200ml śmietanki 30%
  • posikane orzechy na wierzch


Śmietanę 30 % podgrzewamy do pierwszego zabulgotania i zalewamy połamaną czekoladę.

Kopulę po czasie schłodzenia odwracamy na paterę, polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.




Kapusta po cygańsku






Kapusta po cygańsku


Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 400g kapusty kiszonej
  • 200g kiełbasy
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • mała marchewka
  • 2 łyżki koncentratu lub passaty
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • papryka wędzona w proszku


Cebulę kroimy w półksiężyce, pieczarki w plasterki i podsmażamy na maśle. Do tego dorzucamy plasterki kiełbasy i paski papryki. 

W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną z marchewką startą na grubych oczkach. W trakcie gotowania do miękkości kapusty zmieniamy raz wodę. Przesmażamy kapustę z warzywami i kiełbasę razem, plus woda- doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną. Na koniec koncentrat lub passata. Dusimy ok 20 min.





 

Ciasto pizza

Składniki:
  • 3/4 szlanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 25 dag sera żółtego
  • 25 dag szynki (wędzonej, prasowanej, białej)
  • kilka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
  • pół papryki czerwonej
  • garść czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazyli
  • 100 g fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • sól i pieprz do smaku
Oliwki, paprykę szynkę i ser kroimy w drobną kostkę. Wszystko ze soba mieszamy, wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsytencje gęstą. Pieczemy ok 35 - 45 min w temp 180 stopni C.





 

Ciastka słonecznikowe

Ciastka słonecznikowe


Składniki:

  • 100g masła w temp pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego płynnego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiata szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C

Masło ubijamy z cukrem w dużej misce. Dokładamy olej kokosowy i jajka. W osobnej misce przesiewamy suche składniki i łączymy z masą jajeczną. Ubijamy do połączenia się składników . Na koniec dorzucamy płatki owsiane i słonecznik. Delikatnie kulamy masę (wielkość piłki pingpongowej) w rękach, wykładamy na mate do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy w odstępach, ponieważ jeszcze trochę urosną. Pieczemy ok 10 min do zarumienienia mw temp 180 stopni C.

Można również słonecznik delikatnie podprażyć.