4 czerwca 2024

Odwrócone ciasto truskawkowe

 


Odwrócone ciasto truskawkowe

Składniki:

  • spód: 2 łyżki masła ( temp pok)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • szklanka pokrojonych w plastry dojrzałych truskawek

Ciasto:

  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła 100g (temp pokojowa)
  • 2/3 mleka w temp pok
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Na dno tortownicy 20cm wykładamy masło z cukrem i rozciągamy na dnie. Truskawki pocięte w plastry układamy na maśle z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dorzucamy cukier i mleko, mieszamy, dokładamy masło i jajko ponownie mieszamy- można też mikserem. Wykładamy dość gęstą masę delikatnie na truskawki, Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 30-35 min. Ods5tawiamy do ostygnięcia. Odwracamy ciasto do góry nogami na talerz. Truskawki można zamienić na inne owoce.

 

 



3 czerwca 2024

Pieczarki nadziewane na grilla

 



Składniki:

  • duże pieczarki ( mogą być te grillowe) (ilość podana na ok 8 sztuk takich bardzo dużych )
  • ser kulka mozarella lub zwykły żółty
  • 1 cebula czerwona
  • 300g mięsa mielonego
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 2 garści szpinaku baby
  • sól-pieprz do smaku
  • czosnek granulowany
Pieczarki czyścimy. Odcinamy nóżki. Cebulę i nóżki kroimy w drobną kostkę i wraz z mięsem mielonym obsmażamy na oleju, gdy składniki zmiękną dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone, szpinak i przyprawy, na koniec dodajemy ser. Tak przygotowaną masę wkładamy do każdej pieczarki. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie do momentu, aż zaczął się marszczyć.

Szybkie lody truskawkowe

 


 Składniki:

  •  3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki śmietanki 36% lub 30%
  • 2,5 szklanki pulpy ze świeżych truskawek


Cukier rozpuszczamy w mleku, dodajemy śmietanę i na końcu mąkę. Podgrzewamy powoli i mieszamy cały czas, ma powstać śmietankowy budyń. Przykrywamy jego powierzchnie folia spożywczą i studzimy. Truskawki obieramy i blenduje. Chłodny budyń łączymy z musem truskawkowym, można pomóc sobie blendując masę do gładkości. Wkładamy do pojemnika i mrozimy. Lody wychodzą  mocno truskawkowe.