Odwrócone ciasto truskawkowe
Składniki:
- spód: 2 łyżki masła ( temp pok)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- szklanka pokrojonych w plastry dojrzałych truskawek
Ciasto:
- 2/3 szklanki cukru białego
- 1 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki masła 100g (temp pokojowa)
- 2/3 mleka w temp pok
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Na dno tortownicy 20cm wykładamy masło z cukrem i rozciągamy na dnie. Truskawki pocięte w plastry układamy na maśle z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dorzucamy cukier i mleko, mieszamy, dokładamy masło i jajko ponownie mieszamy- można też mikserem. Wykładamy dość gęstą masę delikatnie na truskawki, Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 30-35 min. Ods5tawiamy do ostygnięcia. Odwracamy ciasto do góry nogami na talerz. Truskawki można zamienić na inne owoce.