14 lipca 2022

Siekane kotlety z piekarnika

 Trochę zdrowsza odmiana kotletów szarpanych. Najlepiej smakują na świeżo.

 




Składniki:

  • 400g filetu z kurczaka
  • 70g sera żółtego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa kebab-gyros
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • natka z pietruszko świeża lub suszona

 

Mięso kroimy w drobną kostkę, marchew i ser trzemy na tarce (grube oczka), cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce, wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem, solą, pietruszką i przyprawą gyros. Na koniec dodajemy mąkę i majonez. Pieczemy w temp 180 stopni po 15 min z każdej strony. Dobrze smakują same, ale można podawać je z sosem tysiąca wysp.


 

Pogaca pieczywo tureckie

 Turcja to niesamowita kopalnia smaków i aromatów, prostych przepisów, niesamowitych połączeń smakowych, dlatego ta fascynacja będzie się przejawiać w przepisach.

Tym razem śniadaniowe bułeczki pogaca, nadziewane fetą i ziołami.  Istnieją również wersje z cebulką, bakłażanem, mięsem, samym masłem, ziemniakami. Mogą być malutkie, okrągłe lub o podłużnym kształcie.



 Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • drożdże suche 7g
  • 2 jajka (białko i żółtko osobno)
  • 6 szklanek mąki
  • 60g masła
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier - pół łyżeczki

 Ważne: 

Drożdże muszą mieć dobrą datę przydatności,  mleko, jajka, woda i masło mają mieć temperaturę pokojową!

Do miski wlewamy mleko, wodę olej, białko z 2 jaj. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę. Mieszamy całość. Masło kroimy w drobne kosteczki wrzucamy do ciasta i rękami wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1h w ciepłym miejscu pod przykryciem. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do rąk. 

Nadzienie do bułeczek:

  • 350g fety
  • garść świeżego szpinaku( może być ale nie musi
  • natka pietruszki posiekana
  • sezam czarny do posypania
     

Z podanych składników tworzymy nadzienie. Ciasto odrywamy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozbijamy kółeczko na płasko i nadziewamy jak pierogi. W ten sposób powstaje ich wydłużony kształt. Można również włożyć do formy na muffinki. Zostawiamy bułki na 15 min do odpoczynku. Powstałe bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 25- 30 min.




 

Rolada z kremem pistacjowym i malinami

 W smaku tam rolada to poezja. Pastę lub krem pistacjowy bez problemu można kupić na allegro, shopee i innych stronach z żywnością. Ja swoją przywiozłam z Turcji, jeśli jesteście na wakacjach w Grecji, to też ją tam kupicie bez problemu. Jakość kremu zależy od ilości procentowej pistacji, do ciasta wystarczy spokojnie 35 % zawartość  pistacji. Ciasto można również wykonać w formie tortu, w tym wypadku biszkopt (na 3 blaty) warto dać do tortownicy 21cm.



Składniki na roladę:

  • 4 jaja
  • 200g cukru pudru
  • 700g mąki
  • 70g skrobi
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść pistacji (pistacje przez chwile namaczamy w wodzie, by lepiej skóra schodziła, obieramy i drobno siekamy)

Roladę robimy na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku - delikatnie mieszając. Przesiewamy mąkę i proszek i łączymy z masą jajeczną oraz posiekanymi pistacjami już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min góra-dół. Po upieczeniu przygotowujemy czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, biszkopt odwracamy i na ścierkę, ściągamy z góry papier do pieczenia i krótszym bokiem zawijamy do środka razem ze ścierką. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli rolada przy zwijaniu pęka to znak, że było dodane za dużo mąki. 

Krem pistacjowy:

  • 200g pasty( kremu) pistacjowej
  • 250g mascarpone
  • 250g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść pistacji (pistacje przez chwile namaczamy w wodzie, by lepiej skóra schodziła, obieramy i drobno siekamy)
  • 1 fix do śmietany 
Dodatkowo:
  • małe opakowanie malin
  • pistacje do ozdoby
     

Ubijamy  śmietanę na gęsto, dodajemy mascarpone i na koniec pastę pistacjową i posiekane pistacje. Masę wykładamy na biszkopt ( zostawiamy trochę do ozdoby), zostawiając wolny brzeg na końcu. Na początku masy wzdłuż układamy maliny, zwijamy. Ustawiamy roladę na łączniu i ozdabiamy górę masą, malinami i pistacjami. Rolada powinna spędzić w lodówce przynajmniej 6-8h.