21 grudnia 2014

Ciasto serowo- wiśniowo- czekoladowe

Wykwintne, doskonałe na Święta, pełny smak zyskuje na 3 dzień:) Przepis dostałam od klientki :)




Składniki:
Ciasto duża blacha:
  • 5 jajek
  •  1,5 szklanki cukru
  •  2,5 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  1/2 szklanki oleju
  •  1 szklanka wody gazowanej
  •  3-4 łyżki kakao
  •  3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  •  400 g wydrylowanych mrożonych wiśni


Masa:
  • 250 ml kremówki ( ja kupuję tę która ma 330 ml a resztkę daje do polewy)
  •  500 g białego sera mielonego z wiaderka
  •  fix do śmietany lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości  gorącej wody ( studzimy)
  • 1/2 kostki miękkiego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

* 150 g mlecznej czekolady
* 2 łyżki masła
* 5 łyżek kremówki

Jajka ucieramy z cukrem,kiedy masa będzie gładka- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dlewamy wodę gazowaną z olejem. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy cacao, a do drugiej budyń. Do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy , przelewamy ciasto jasne, a następnie łyżką przekładamy ciasto ciemne. Na wierzch wysypujemy wiśnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 – 40 min ( w zależności od pieca).
Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy masę. Kremówkę ubijamy, gyy się ubije dodajemy fix lub wystygłą płynną żelatynę , a po wymieszniu  dodajemy cukier i jeszcze chwile mixujemy. Masło mieszamy  z serem i dodajemy ubitą śmietanę. Ostrożnie wykładamy na ostygnięte ciasto. Czekoladę, masło i śmietankę rozpuszczam , łyżeczką polewamy po masie( esy floresy) i odstawiamy na noc do lodówki.

Rissoto z pieczarkami









Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto- Arborio
  • pieczarek ok 40 dag
  • pietruszka świeża
  • rum biały lub białe wino
  • bulionu 2 szklanki
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Pieczarki kroimy na pól i później w plastry, cebule w kostkę. Przesmażamy na maśle, gdy cebula i pieczarki zmiękną,  dorzucamy 3/4 szklanki ryżu z torebki. Zalewamy całość bulionem i dusimy do miękkości ryżu i wyparowania wody ( jeśli ryż jest jeszcze twardy , a woda wyparowała dolewamy oczywiście wody).  Podlewamy łyżką rumu lub wina i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy poszatkowaną pietruszką. Podajemy zaraz po ugotowaniu.

Włoski kociołek

Porcja na ok 4 osoby

Składniki:
  • 4 szklanki bulionu
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • makaron fettuccine( wstążki) 30 dag
  • mrożony szpinak ok 6-7 kostek brykietu ( młody mrozony szpinak będzie nawet lepszy)
  • kawałek fety
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • sól i  pieprz do smaku

     

    Cebulę i czosnek kroimy drobno w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w garnku ze sobą i gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje na świeżo.