Składniki:
- kilka kawałków schabu lub mięsa wołowego
- kawałek podgardla lub boczku
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2-3 ziela angielskie
- liść laurowy
- musztarda sarepska
Mięso przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy warstwą musztardy i oprószamy pieprzem.Cebulę kroimy wzdłuż na paski, podgardle lub boczek kroimy w podłużne słupki, z ogórkiem kiszonym postępujemy podobnie. Cebulę, boczek i ogórka układamy prostopadle do mięsa i zawijamy jak krokieta, ważne by boki były dobrze rozbite, rolada nie będzie sie rozpadać. W rondu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rolady wcześniej obtoczone w mące, obsmażamy. Zalewamy wodą , dodajemy ziele, liść laurowy i solimy. Dusimy ok 20 min.