7 grudnia 2013

Rolada wieprzowa, Rolada śląska

 W swojej pierwotnej formie roladę śląską robi się z mięsa wołowego, natomiast jest ono stosunkowo droższe od schabu. Mięso jest ważne, natomiast w tym wypadku najważniejsza jest forma oraz wsad :)


Składniki:

  • kilka kawałków schabu lub mięsa wołowego
  • kawałek podgardla lub boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • musztarda sarepska

Mięso przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy warstwą musztardy i oprószamy pieprzem.Cebulę kroimy wzdłuż na paski, podgardle lub boczek kroimy w podłużne słupki, z ogórkiem kiszonym postępujemy podobnie. Cebulę, boczek i ogórka układamy prostopadle do mięsa i zawijamy jak krokieta, ważne by boki były dobrze rozbite, rolada nie będzie sie rozpadać. W rondu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rolady wcześniej obtoczone w mące, obsmażamy. Zalewamy wodą , dodajemy ziele, liść laurowy i solimy. Dusimy ok 20 min.

Modra kapusta

Bardzo charakterystyczny dodatek obiadowy szczególnie na śląsku, ile gospodyń tyle wariantów jej przyrządzania.

Składniki
  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • 1 jabłko winne
  • ocet lub sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cukier
  • goździki
  • opcjonalnie: boczek lub skwarki ze słoniny



Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie.Woda ma tylko delikatnie przykrywać kapustę. Po ugotowaniu odcedzamy i przyprawiamy od razu na ciepło. Cebule kroimy w drobną kostkę, jabłko również, opcjonalnie zamiast jabłka  dodajemy pokrojony w kostkę i przesmażony boczek  lub skwarki. Doprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cukrem, na koniec utrwalamy kolor kapusty łyżką octu lub łyżką soku z cytryny. Na zdjęciu wersja light  :)

Kluski śląskie na dwa sposoby

Składniki:
  • ziemniaki
  • 1 całe jajko i jedno żółtko
  • mąka ziemniaczana
  • maka pszenna 1 łyżka


W przepisie nie ma podanej ilości ziemniaków i mąki ziemniaczanej, nie dla tego że zapomniała, ale istnieje idealny sposób  doboru proporcji między tymi dwoma składnikami. Ziemniaki ( ilość wedle uznania -1,5 kg starczy na 3 osoby) gotujemy z szczyptą soli do miękkości, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki uklepujemy, tniemy nożem na 4 kawałki i wyjmujemy jedna część ziemniaków. W to miejsce wsypujemy maki ziemniaczanej na równi z pozostałymi ziemniakami i dodajemy 1 łyżkę maki pszennej. Wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Wszystko razem wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną.

 I sposób: kluski śląskie gotowane w wodzie, podawane w sosie

Tworzymy kulki wielkości piłki golfowej i palcem w środku robimy charakterystycznaą dziurkę. Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę. Czekamy do wypłynięcia.Ważne: woda musi wrzeć w innym wypadku kluski się rozpadną. Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub grzybowym, doskonały dodatek do rolady wieprzowej i wołowej.

II sposób: kluski śląskie pieczone, alternatywa dla frytek

Tworzymy kulki wielkości piłki golfowej. Pieczemy jak frytki w głębokim oleju.


6 grudnia 2013

Bitki schabowe w sosie własnym na placuszkach gryczanych

Placuszki gryczane:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka
Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gdy kasza ostygnie łączymy ją z jajkiem, mąką ( tak samo jak placki ziemniaczane), doprawiamy. Z pieczeniem jest zdecydowanie gorzej, trzeba uważać by się nie rozwalały, odczekać do zarumienia i dopiero przewracać.


Bitki schabowe
  • kilka kotletów ze schaby
  • ok 4-5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka grzybków suszonych
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, delikatnie podpiekamy z każdej strony. Dolewamy do mięsa wody ( może również być bulion), dodajemy liść i ziele, ząbki czosnku i cebule posiekane w plastry oraz grzybki suszone. Dusimy pod przykryciem. Cały czas kontrolujemy poziom wody. Po ok 20min doprawiamy papryką słodką i wędzoną dusimy kolejne 10 min. Ze względu na to,że wcześniej była użyta mąka, nie trzeba już nią zatrzepywać sosu.