6 stycznia 2013

Ciasto z sokiem porzeczkowym

  Torcik słodko-kwaśny

Biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z tego przepisy biszkopt wychodzi wysoki i smaczny.Białka ubijamy dodajemy cukier, potem żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek.Pieczemy 30 min w temp 170-180 stopni C.

Masa porzeczkowa:
 4 szklanki soku porzeczkowego( 1l soku w kartonie), 1/2 szklanki cukru, 3 budynie waniliowe3 i 1/2 szklanki soku gotujemy z cukrem.W pozostałym soku rozpuszczamy 3 budynie i wlewamy do gotującego się soku. Ciepłą masę budyniowo- porzeczkowa wylewamy na biszkopt wcześniej upieczony.Biszkopt namoczy resztką soku.

Masa śmietanowa:
2 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki  mleka, 1/2 litra śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku-ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na ostygniętą masę budyniowo -porzeczkową.Całość zalać polewą i schłodzić.

Polewa
15 dag masła, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek kwaśnej śmietany

Rozpuścić masło dodać kakao i cukier.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do polewy.Po wystygnięciu polewy dodać śmietanę i dobrze wymieszać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz