Ciasto to nic innego jak mocno czekoladowe i wilgotne brownie. Ciastka szczelnie zamknięte, potrafią utrzymać świeżość do 5 dni. Forma 24x24
Składniki:
- 120g cukru brązowego
- 50g cukru pudru
- 200g masła
- 120g posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 jajka M
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki kakao ciemnego
- przyprawa do piernika lub cynamon ( może być samo czekoladowe)
- pisak zielony do zdobień, gwiazdki do zdobień lub tylko cukier puder do posypania
Cukier brązowy, cukier puder i masło rozpuszczamy do momentu aż nie będzie cukier chrupał pod łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy rozdrobioną czekoladę do masła i ma się rozpuścić. W osobnej misce ubijamy jajka do białości- nie muszą być bardzo napuszone. Jajka dolewamy do ostygłej masy czekoladowej, dokładamy przesianą mąkę i kakao, można dodać przyprawy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia form. Pieczemy w temp 170 stopni c ok 22- 25 min. W pierwszym etapie ciasto może dostać brzuszków, to nic później opadnie i będzie równe jak stół. Ważne by nie przeciągnąć , bo będzie suche. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna lśniąca skorupka, wyciągamy od razu z pieca i studzimy. Dzielimy ciasto na pół wzdłuż, a później z każdej połówki wycinamy podłużne trójkąciku. Zdobimy pisakiem lub posypujemy cukrem pudrem.