10 grudnia 2022

Choinki czekoladowe

Ciasto to nic innego jak mocno czekoladowe i wilgotne brownie. Ciastka szczelnie zamknięte, potrafią utrzymać świeżość do 5 dni. Forma 24x24




Składniki:

  • 120g cukru brązowego
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 120g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 jajka M
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • przyprawa do piernika lub cynamon ( może być samo czekoladowe)
  • pisak zielony do zdobień, gwiazdki do zdobień lub tylko cukier puder do posypania


Cukier brązowy, cukier puder i masło rozpuszczamy do momentu aż nie będzie cukier chrupał pod łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy rozdrobioną czekoladę do masła i ma się rozpuścić. W osobnej misce ubijamy jajka do białości- nie muszą być bardzo napuszone. Jajka dolewamy do ostygłej masy czekoladowej, dokładamy przesianą mąkę i kakao, można dodać przyprawy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia form. Pieczemy w temp 170 stopni c ok 22- 25 min. W pierwszym etapie ciasto może dostać brzuszków, to nic później opadnie i będzie równe jak stół. Ważne by nie przeciągnąć , bo będzie suche. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna lśniąca skorupka, wyciągamy od razu z pieca i studzimy. Dzielimy ciasto na pół wzdłuż, a później z każdej połówki wycinamy podłużne trójkąciku. Zdobimy pisakiem lub posypujemy cukrem pudrem.



8 grudnia 2022

Kotlety wigilijne z grzybów suszonych

Kotlety wigilijne

Przepis inspirowany opowieściami rodziny z Białegostoku (Pozdrawiam!).

Jeśli mamy za dużo grzybów suszonych lub potrzebujemy wywaru, a grzyby zostają ,warto zrobić takie kotleciki. Są takie same jak mielone tylko zamiast mięsa mamy grzyby.

Składniki:

  • grzyby suszone ( ma wyjść z nich przynajmniej 400g masy na mielone), dobre 4 garści suszu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej (jeśli nie mamy na tyle grzybów, dodajemy do środka)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Grzyby moczymy, później gotujemy do miękkości, studzimy i przepuszczamy wraz cebulą przez maszynkę, jeśli nie mamy na tyle grzybów dodajemy gotowaną kaszę gryczaną paloną ( można ją też zmielić, ale jest to nie konieczne). Wbijamy 1 jajko, zagniatamy, dodajemy przyprawy, mieszu mieszu. Jeśli masa jest za luźna dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Tworzymy kotleciki, panierujemy w bułce i obsmażamy na patelni. Jeśli nie była dodana kasza, można kotlety z nią podać. Na zdjęciu podane z kaszą, surówka z białej kapusty i sosem koperkowym.




 

Sałatka jarzynowa śródziemnomorska

 Sałatka jarzynowa to klasyk, który pojawia się na polskim stole dość często, czy to święta, czy urodziny. Nie jestem wielką fanką, jeśli ją robię to tylko ze względu na gości. Dlatego moja propozycja sałatki jarzynowej śródziemnomorskiej odświeża stary klasyk i … naprawdę dobrze smakuje.



Składniki na 3 osoby:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • oliwki zielone ok 190g
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, 
  • pół średniej cebuli
  • 2 łyżki majonezu ( może być vege)
  • 1 łyżkę posiekanego świeżego kopru


Ziemniaki gotujemy w koszulkach na średnio miękko ( tak by nie było papy ziemniaczanej podczas krojenia), jajka gotujemy na twardo. Studzimy jajka i ziemniaki, później kroimy w kostkę. Do tego dorzucamy odsączonego tuńczyka, oliwki osączone i przekrojone na pół, kapary, cebulę drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem. Mieszamy z majonezem, koprem i przyprawami. By wzmocnić kwaśność można dodać więcej kaparów lub 1 ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę.






Śledzie z suszonymi pomidorami

 Śledzie z suszonymi pomidorami to rarytas dla tych co kochają suszone pomidory. Mona podać w formie przystawki lub jako sałatkę śledziową.


  • małe opakowanie śledzi w oleju typu matias
  • oliwki zielone ok 190g
  • 1 mała cebula czerwona
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
  • garść kaparów
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy lub olej z pomidorów


Śledzie odcedzamy z tłuszczu, kroimy w 2 cm paski . Pomidory również tniemy w paseczki i dorzucamy do śledzi. Cebulę drobno kroimy w kostkę, dorzucamy kapary, pokrojone w plasterki oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy małą ilością oleju z suszonych pomidorów. Mieszamy całość, a wierzch posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. wrto by śledzie posiedzisały trochę w lodówce, wtedy smaki się połączą.




7 grudnia 2022

Limoncello




Składniki:

  • 10 cytryn (będą pogrzebne tylko skórki)
  • 1l alkoholu 95%
  • 1,5 l wody
  • 700g cukru


Cytryny najlepiej ekologiczne sparzmy gorąca wodą, szorujemy szczotką, by zmyć woski ze skórki. Z każdej cytryny ściągamy skórkę, ma być tak skórka obrana by nie było na niej białej części, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalewamy alkoholem i zamykamy na 20 dni. Skórka puści piękny cytrynowy kolor. 20 dnia gotujemy 1,5l wody z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy. Alkohol odcedzamy od skórek i mieszamy z wodą. Przelewamy do sparzonych butelek i odkładamy w chłodne ciemne miejsce na przynajmniej 2 tyg, czym dłużej leżakuje tym lepiej. Z tej ilości wychodzi ok 2,5 l limoncello.



5 grudnia 2022

Ciasto orzechowo- kawowe

 Kolejna propozycja na święta - Ciasto orzechowo-kawowe


Zauważyłam że większość panów lubi w cieście smak kawy, jest to ciasto ewidentnie robione pod gusta męża. Ciasto nie jest słodkie, tej słodyczy w tym wypadku dodaje pokruszona bez, a i bez niej ciasto jest smaczne. Blacha 24x24

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek M -temp pokojowa
  • 5 łyżek cukru
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier partiami i ubijamy do momentu aż białką będą lśniące. Dodajemy kolejno po jednym żółtku i mieszamy szpatułką do połączenia masy. Dolewamy olej i dosypujemy mąkę, kaszę manną i orzechy zmielone. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno), lekko upuszczamy na blat by powietrze uciekło.

Pieczemy w temp 175 stopni C ok 25 min- do suchego patyka.

Masa kawowa:

  • 250 ml mascarpone
  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
  • 1 łyżka kakao.

Kawę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dokładamy kakao i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, później partiami dodajemy mascarpone i na koniec esencje kawową. Jeśli chcemy by masa była lekko alkoholowa, to do kawy rozpuszczonej, ostudzonej wlewamy nie dużo wódki lub likieru kawowego.

Biszkopt rozcinamy na pół. Każdy z nich namaczamy esencją kawową lub likierem kawowym na to pół masy, blat nasączony i na górę reszta masy. Całość posypujemy rozkruszonymi bezikami.