Blaszka 24x24. Ciasto oczywiście nie podajemy dzieciom.
Składniki:
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru( można dać tylko 1szklankę)
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 4 jajka średniej wielkości
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki powideł lub nutelii z dyni ( w kolejnym poście)
- 5 łyżek kakao
- 1 3/4 szklanki mąki
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i lśniącą masę, dolewamy do niej olej, mleko, wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczeni, na koniec dodajemy powidła lub czoko z dyni. Wszystko razem delikatnie mieszamy i wylewamy na, wyłożoną papierem do pieczenia. blaszkę. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 175 stopni C ok 35 min. Do suchego patyka.
Masa ajerkoniakowa, masa adwokatowa
- 250g mascarpone ( temp. pokojowa)
- 150ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 50 lub 80 ml adwokata ( zależy jak lubicie alkoholowe ciasta)
Mascarpone ubijamy z cukrem, na gładko, dolewamy śmietanę i ubijamy dalej. Na koniec powoli dolewamy zimnego! Adwokata ( masa nam się nie zetnie). Układamy masę na kakaowym cieście i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto powiano się zjeść jak najszybciej, ponieważ w adwokacie są żółtka.